ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:07 DATA
Φώτο: Shutterstock

Σχέδιο εισαγωγής χιλιάδων εργαζομένων από τρίτες χώρες για τον τουρισμό

Σε ασιατικές χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό, όπως το Πακιστάν, στρέφεται η κυβέρνηση για την κάλυψη 5.000 κενών θέσεων εργασίας στον τουριστικό τομέα της Κρήτης. Κύμα φυγής εργαζομένων λόγω των δυσμενών εργασιακών συνθηκών.

Σε φθηνό εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό στρέφεται η κυβέρνηση για να καλύψει τις μεγάλες ελλείψεις εργαζομένων στον τουρισμό, καθώς προχωράει ένα σχέδιο που προβλέπει την εισαγωγή 5.000 εργατών από Ασιατικές χώρες στην Κρήτη το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Μετά τη διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την είσοδο 5.000 εργατών στη χώρα που προορίζονται να καλύψουν κενά στον αγροτικό τομέα, η κυβέρνηση δείχνει να προτιμά την εισαγωγή ανειδίκευτου ανθρώπινου δυναμικού από το να λύνονται οι δυσλειτουργίες της εγχώριας αγοράς εργασίας.

Πρόκειται για μια διεθνή τάση που παρατηρείται σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, ωστόσο, αρκετές από αυτές παρουσιάζουν μια εύρυθμη αγορά εργασίας που δεν χαρακτηρίζεται από διψήφιους ρυθμούς ανεργίας, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας.

Πηγές τονίζουν στο Business Daily ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία που θα τροφοδοτεί εργατικά χέρια στις μεγάλες τουριστικές μονάδες της Μεγαλονήσου από την ευρύτερη περιοχή της Ασίας, όπως το Πακιστάν. «Είχαν γίνει και πέρυσι προσπάθειες από εταιρείες και τις περιφέρειες να φέρουν εργάτες απ’ έξω αλλά χωρίς αποτέλεσμα», σύμφωνα πάντα με πληροφορίες.

Τη στιγμή που αμφισβητείται από πολλούς η αποτελεσματικότητα των εν λόγω κινήσεων, σημειώνεται, επίσης, ότι δεν προσφέρουν συνολική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της αγοράς το οποίο όλο και επιδεινώνεται. Αναμένεται να προκύψουν ακόμα περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού και του επισιτισμού το επόμενο καλοκαίρι, σε σχέση με το 2022. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το εργασιακό κενό από 60.000 θέσεις φέτος ενδεχομένως να ξεπεράσει και τις 100.000 θέσεις το 2023.

Όλο και πιο πολλοί εργάτες εγκαταλείπουν τον κλάδο λόγω των χαμηλών μισθών, των εξαντλητικών ωραρίων και της εποχικότητας της θέσης εργασίας, ενώ διαβρώνεται το εισόδημα τους από το ρεκόρ πληθωρισμού. Σημειώνεται ακόμα ότι οι ελλείψεις προσωπικού δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν υπήρχε και σε προηγούμενες χρονιές, ειδικά σε πολλά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά οξύνθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας.

«Η συνολική αντιμετώπισή του, καθώς και η ανάδειξη των δυνατοτήτων απασχόλησης στον τομέα, αποτελούν πρώτης προτεραιότητας θέμα για τον ελληνικό τουρισμό, προκειμένου να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας, πράγμα που είναι το ισχυρότερο, ίσως, σημείο υπεροχής του σε σχέση με τον ανταγωνισμό», σύμφωνα με τη μελέτη.

Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύπτονται αντιστοιχούν στις ειδικότητες Καμαριέρα, Receptionist, Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση, προσθέτει το ΙΝΣΕΤΕ.

Εκμετάλλευση εργαζομένων

Στην Ευρώπη οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι η εισαγωγή εργατών από τρίτες χώρες δεν είναι η λύση. Υπενθυμίζεται ότι κινητοποιήσεις και απεργίες σε διεθνή αεροδρόμια χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία προκάλεσαν χάος στον τουρισμό φέτος. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αυξήσεις μισθών, καθώς βλέπουν τις απολαβές να παραμένουν στάσιμες, ενώ ο τομέας ανακάμπτει και τα κέρδη των εταιρειών επιστρέφουν.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF) τονίζει ότι το μόνο που θα καταφέρει η Ευρώπη με την εισαγωγή εργατών από τρίτες χώρες είναι η αύξηση των ατόμων που υφίστανται εκμετάλλευση.

«Η εκμετάλλευση και οι συνθήκες που πλησιάζουν τη σύγχρονη δουλεία – ειδικά για τους υπηκόους τρίτων χωρών - είναι η πραγματικότητα της σημερινής βιομηχανίας μεταφορών. Η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τις συνθήκες εργασίας. Το να προτείνουμε οποιαδήποτε άλλη λύση είναι απλώς ανεύθυνο», υπογραμμίζει η Γενική Γραμματέας του ETF Livia Spera.

Στη Βουλή η συμφωνία

Στην Αθήνα, σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η συμφωνία με την Αίγυπτο για την εποχική απασχόληση στη χώρα μας 5.000 εργατών γης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για συμφωνία-πρότυπο και επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχονται εργάτες γης στην Ελλάδα σε συμφωνία με το κράτος από το οποίο προέρχονται, το οποίο έχει και την ευθύνη για τους καταλόγους των εργατών και τις προξενικές θεωρήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος των παράνομων εργατών, που διαβιούν και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες και που γίνονται βορά στις διαθέσεις τοπικών και άλλων συμφερόντων. «Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε τις ‘Μανωλάδες’, θέλουμε να φτιάξουμε συνθήκες για αξιοπρεπή διαβίωση, αξιοπρεπή αμοιβή εργαζομένων που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίοι με νόμιμο τρόπο θα βρίσκονται στη χώρα», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Δεν θέλουμε, σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά παράνομων μεταναστών οι οποίοι θα βρίσκονται και αυτοί σε προσωπικά αδιέξοδα αλλά θα προκαλούν και τους νομοταγείς Έλληνες πολίτες, με την παρουσία τους», προσθέτει ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αγοράσετε το... ένα έκτο μιας βίλας: Τι είναι το co-ownership

Οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν μερίδιο σε μια πολυτελή κατοικία. Μοιράζονται το ποσό της επένδυσης και τα έξοδα της κατοικίας, ενώ τη γενικότερη φροντίδα αναλαμβάνει διαχειριστής.
businessdaily-Yposkafa-Xenodoxia-Hotel-Sheltered Villas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίλες και ξενοδοχεία κάτω από τη γη: Γιατί κερδίζουν έδαφος τα υπόσκαφα

Πώς οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για υπόσκαφες κατασκευές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τις καταχρήσεις δόμησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έγιναν «βαρίδια» για τον τουρισμό η Μύκονος και η Σαντορίνη

Μειωμένες κρατήσεις καταγράφονται και φέτος για τα δύο νησιά, μετά τη μείωση επισκεπτών κατά 5,2% για τη Μύκονο και 8,7% για τη Σαντορίνη. Κύρια προβλήματα οι ελλιπείς υποδομές και η πολυκοσμία.
Ρόδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλάζει τον τουρισμό η κλιματική αλλαγή, διευρύνεται η τουριστική σεζόν

Για να αποφύγουν τους καύσωνες, όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες προγραμματίζουν διακοπές εκτός θερινής περιόδου. Διακοπές όλο τον χρόνο στις χώρες της Μεσογείου άρχισε να προσφέρει η TUI.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός και τιμές κατοικιών παίρνουν ώθηση από τον τουρισμό

Η ζήτηση για τις υπηρεσίες που συνδέονται με τη φιλοξενία πυροδοτεί πληθωριστικές πιέσεις σε τομείς κρίσιμους για τα νοικοκυριά. Τα δισεκατομμύρια του τουρισμού ανεβάζουν και τις τιμές των κατοικιών.