ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
fysiko aerio,
Φωτο: Shutterstock

Νέα πρόταση για ευρω-πλαφόν στο αέριο, κοντά σε συμφωνία για το ρωσικό αργό

Χαμηλότερη τιμή για το πλαφόν του φυσικού αερίου, αλλά πολύ υψηλότερη από όσο προτείνει η Ελλάδα, προβλέπει νέα πρόταση της τσεχικής προεδρίας. Προς συμφωνία για πλαφόν 60 δολ. το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι προσπάθειες της ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για επιβολή πλαφόν τόσο στην τιμή του φυσικού αέριου όσο και του ρωσικού πετρελαίου, με την πορεία των διαπραγματεύσεων να ακολουθεί αντίθετη πορεία στις δύο περιπτώσεις. 

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ένα θέμα που έχει διχάσει την Ένωση, η Τσεχία η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της Ένωσης, φέρεται να κατέθεσε μία νέα πρόταση, οριακά βελτιωμένη σε σύγκριση με αυτήν της Κομισιόν, ενώ η πίεση αυξάνεται καθώς η τιμή του φυσικού αερίου έχει «σκαρφαλώσει» πλέον στα 135 ευρώ/μεγαβατώρα, από το χαμηλό των 105 ευρώ που είχε υποχωρήσει στις 11 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται επίσημα έγγραφα που έχει στην κατοχή του, η τσεχική πρόταση ορίζει το πλαφόν στα 264 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο εφαρμόζεται όταν οι τιμές παραμένουν πάνω από αυτό το επίπεδο για πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για επίπεδο οριακά χαμηλότερο από τα 275 ευρώ που είχε προτείνει η Κομισιόν και σίγουρα σε μεγάλη απόσταση από τα 160 ευρώ που έχουν προτείνει η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ, τονίζοντας ότι το πλαφόν θα πρέπει να είναι σε μία ρεαλιστική τιμή, βάσει των τιμών της αγοράς, ώστε να χρησιμοποιηθεί και όχι απλά να υπάρχει για να... υπάρχει. 

Η αναθεωρημένη πρόταση, σύμφωνα πάντα με το Reuters, επεκτείνει επίσης το ανώτατο όριο για να καλύψει όχι μόνο τη συμβόλαια φυσικού αερίου του πρώτου μήνα, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και συμβάσεις με ημερομηνίες λήξης έως και ένα τρίμηνο.

Από την πλευρά της η Ελλάδα, μαζί με Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο και Σλοβενία πέραν του πλαφόν στα 160 ευρώ, προτείνουν: 

  1. είτε ένα πολύ χαμηλότερο σταθερό ανώτατο όριο τιμής στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα,
  2. είτε ένα δυναμικό πλαφόν, οι τιμές του οποίου θα μπορούν να κυμαίνονται ανάλογα με τα υφιστάμενα σημεία αναφοράς για τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου

Αντίθετα χώρες όπως η Γερμανία υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των τιμών θα μπορούσε να δυσχεράνει την προσέλκυση από την Ευρώπη των αναγκαίων προμηθειών φυσικού αερίου από τις παγκόσμιες αγορές.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν διαπραγματεύσεις το βράδυ της Παρασκευής σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανώτατο όριο για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Κοντά σε συμφωνία για το πετρέλαιο 

Σε αντίθεση με τη διαφωνία που υπάρχει για το φυσικό αέριο, το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, στο επίπεδο των 60 δολαρίων, αυξάνεται, καθώς η Πολωνία εμφανίζεται πρόθυμη να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της. 

Η Βαρσοβία φαίνεται ότι πλέον δεν επιμένει σε ένα πολύ χαμηλό πλαφόν, π.χ. στα 30 δολ. το βαρέλι, αλλά, προκειμένου να συμφωνήσει για το υψηλότερο πλαφόν, ζητά αυτό να συνδεθεί με πιο αυστηρές κυρώσεις ενάντια στη Μόσχα, οι οποίες θα επιφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία και θα μειώσουν περαιτέρω την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει την εισβολή στην Ουκρανία. 

Καθώς μια συμφωνία φαίνεται να είναι εφικτή, το μπλοκ πρόκειται να δημιουργήσει έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει την αναθεώρηση της τιμής κάθε δύο μήνες, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Υπάρχει επίσης ένα σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε αναπροσαρμογή του ανώτατου ορίου θα πρέπει να το αφήνει τουλάχιστον 5% κάτω από τις μέσες τιμές της αγοράς. 

Ένας αξιωματούχος υποστήριξε ότι κάθε αναθεώρηση της ανώτατης τιμής θα λαμβάνει υπόψη μια σειρά από παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις τιμές της αγοράς, καθώς και των δημοσιονομικών και οικονομικών συνθηκών στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες με ανεπτυγμένο ναυτιλιακό τομέα (Κύπρος, Μάλτα) είχαν πιέσει για μια υψηλότερη τιμή, πάνω από 70 δολ., ώστε να παραμείνει το ρωσικό πετρέλαιο στο εμπόριο. Ξεχωριστά είχαν ζητήσει εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα υφίσταται διακρίσεις από τους διεθνείς ανταγωνιστές ως αποτέλεσμα του ανώτατου ορίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στις Βρυξέλλες για το πλαφόν τιμών στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ουγγαρία και Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Κομισιόν με τα κράτη - μέλη το Σαββατοκύριακο, στόχος να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσε σε... μπλόκο η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Γερμανία και αρκετές ακόμη χώρες μεταξύ των οποίων η Ελλάδα προβάλλουν βέτο στην πρόταση της Κομισιόν. Σε εξέλιξη η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι συζητείται για την εξοικονόμηση.