ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πλαφόν μεταξύ 65 και 70 δολ. στο ρωσικό πετρέλαιο προτείνει η ΕΕ

Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα με σκοπό να εγκρίνουν τον μηχανισμό ανώτατου ορίου και ένα προτεινόμενο επίπεδο τιμών, ενώ θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση με τους G7.

Μεταξύ 65 και 70 δολαρίων θα είναι το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο που θα επιβάλει η ΕΕ, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. 

Πρόκειται για ένα επίπεδο που θεωρείται αρκετά αναμενόμενο, το οποίο παράλληλα είναι πιο υψηλό από το κόστος παραγωγής του ρωσικού πετρελαίου και υψηλότερο από αυτό που είχαν προτείνει κάποια κράτη – μέλη της G7. 

Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα με σκοπό να εγκρίνουν τον μηχανισμό ανώτατου ορίου και ένα προτεινόμενο επίπεδο τιμών. Εάν το κάνουν, η ΕΕ και η G-7 θα μπορούσαν να ανακοινώσουν το επίπεδο του ανώτατου ορίου τιμών αργότερα σήμερα. Το ανώτατο όριο χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών μελών για να εγκριθεί.

«Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται σήμερα με σημαντική έκπτωση σε σύγκριση με το brent, περίπου 65 δολάρια ανά βαρέλι», δήλωσε η Σιμόν Ταλιαπιέτρα, στέλεχος του Bruegel. «Εάν το ανώτατο όριο τιμών της G-7 για το ρωσικό πετρέλαιο οριστεί σε παρόμοιο επίπεδο, δεν θα έκανε μεγάλη ζημιά στη Ρωσία».

Οι στόχοι του ανώτατου ορίου τιμών ήταν πάντα διφορούμενοι: Οι ΗΠΑ ήθελαν να διασφαλίσουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα συνεχίσει να ρέει, ενώ παράλληλα θα περιόριζαν τα έσοδα της Μόσχας. Οι κυρώσεις της ΕΕ αρχικά επικεντρώνονταν περισσότερο στη μείωση των εσόδων της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν. Το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης του ανώτατου ορίου ήταν να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των επικείμενων κυρώσεων της ΕΕ. Για να αντισταθμίσει το αποδυναμωμένο σχέδιο, μια ομάδα χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής, πιέζει για ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας το συντομότερο δυνατό.

Το ανώτατο όριο τιμών θα απαγόρευε στις εταιρείες να παρέχουν ναυτιλιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες, όπως ασφάλιση, μεσιτεία και οικονομική βοήθεια, που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου οπουδήποτε στον κόσμο, εκτός εάν το πετρέλαιο πωλείται κάτω από το συμφωνημένο όριο. Το σχέδιο για την επιβολή ανώτατου ορίου, το οποίο προωθείται από την G-7, έχει δύο στόχους: να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να αποφευχθούν οι παγκόσμιες αιχμές των τιμών, ενώ ταυτόχρονα να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Η ΕΕ έχει επίσης προτείνει την προσθήκη ορισμένων περιόδων χάριτος στην τελευταία έκδοση της νομοθεσίας για το ανώτατο όριο και έχει περιορίσει σημαντικά τις κυρώσεις για τις ναυτιλιακές διατάξεις. Η τελευταία πρόταση χαλαρώνει αρκετά στοιχεία του ανώτατου ορίου που είχαν καθοριστεί στην πιο πρόσφατη δέσμη κυρώσεων του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θα μπορούσαν να θέσουν επ' αόριστον περιορισμούς στα πλοία που μετέφεραν ρωσικό πετρέλαιο πάνω από το ανώτατο όριο τιμών. Οι κυρώσεις σε αυτά τα πλοία θα περιορίζονται τώρα σε μια περίοδο 90 ημερών και θα ισχύουν μόνο για το ρωσικό πετρέλαιο.

Το μπλοκ πρότεινε επίσης την προσθήκη μιας μεταβατικής περιόδου 45 ημερών για την εισαγωγή του ανώτατου ορίου, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Bloomberg. Η προτεινόμενη περίοδος χάριτος θα ισχύει για το πετρέλαιο που έχει φορτωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου - την ημερομηνία έναρξης των κυρώσεων για το πετρέλαιο - και θα εκφορτωθεί έως τις 19 Ιανουαρίου, ευθυγραμμίζοντας την ΕΕ με μια ρήτρα που είχαν ανακοινώσει προηγουμένως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι περισσότερες χώρες της G-7 και η ΕΕ σχεδιάζουν να σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό φέτος. Οι διατάξεις για τα διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου στις τιμές τους, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον Φεβρουάριο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα πρόταση για ευρω-πλαφόν στο αέριο, κοντά σε συμφωνία για το ρωσικό αργό

Χαμηλότερη τιμή για το πλαφόν του φυσικού αερίου, αλλά πολύ υψηλότερη από όσο προτείνει η Ελλάδα, προβλέπει νέα πρόταση της τσεχικής προεδρίας. Προς συμφωνία για πλαφόν 60 δολ. το βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο.
russia-oil
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμπλοκή στις Βρυξέλλες για το πλαφόν τιμών στο πετρέλαιο της Ρωσίας

Ουγγαρία και Κύπρος είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο μέτρο. Πυρετώδεις διαβουλεύσεις της Κομισιόν με τα κράτη - μέλη το Σαββατοκύριακο, στόχος να υπάρξει προκαταρκτική συμφωνία πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαρόζο: Bιώνουμε την 3η μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο παγκόσμιους πολέμους

Ο κ. Μπαρόζο είχε την ευκαιρία ως πρόεδρος της ΕΕ να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, 25 φορές. «Σίγουρα είναι μία προσωπικότητα που αν ήμουν παιδί η μητέρα μου δεν θα με άφηνε να παίξω μαζί του».