Σε ελεγκτικό κλοιό μπαίνει από την ΑΑΔΕ ο τζίρος από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb, που αναμένεται το 2022 να ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για εικονικές φορολογικές δηλώσεις από εκμισθωτές ακινήτων προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή φόρου.
Την ίδια ώρα έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα κυβερνητικά σχέδια για την επιβολή φόρων και αυστηρότερων κανόνων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τους αρμόδιους φορείς σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό να κάνουν λόγο για «στραγγαλισμό» του κλάδου.
Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι αρχικά οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.
Σε δεύτερη φάση, οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης με διασταυρώσεις των στοιχείων από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι στο έντυπο Ε2.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής ή αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες για την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων που φθάνουν τις 5.000 ευρώ.
Σε όσους δεν δηλώσουν τον ΑΜΑ ή δεν προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών η παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, πέραν του προστίμου θα διαγράφεται το ακίνητό τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Επισημαίνεται ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις Airbnb, Booking.com και VRBO του Ομίλου της Expedia για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης προβλέπει ότι για να «ανέβει» ένα ακίνητο σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πρέπει ο ιδιοκτήτης ή διαχειριστής του ακινήτου να συμπληρώνει υποχρεωτικά στην πλατφόρμα το αριθμό καταχώρησης του ακινήτου που τηρείται στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωση της ΑΑΔΕ και ότι ακίνητα που καταχωρούνται στην πλατφόρμα, χωρίς αριθμό καταχώρησης, θα «κατεβαίνουν» αυτόματα. Με βάση τη συμφωνία, οι πλατφόρμες υποχρεούνται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ όλα τα στοιχεία των μισθώσεων με στόχο των εντοπισμό όσων δεν δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα που εισπράττουν.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με νόμο το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις ακόλουθες παραβάσεις:
- Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
- Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
- Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή του ακινήτου. Μετά τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.
Αντιδράσεις στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση
Στο μεταξύ, σε επιστολή τους στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, η ΠΟΜΙΔΑ και ο Σύνδεσμος Εταιριών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων Ελλάδος τονίζουν ότι «τα μέτρα που προωθούνται για νομοθέτηση κατά της βραχυχρόνιας μίσθωσης οδηγούν όχι σε ρύθμιση, αλλά σε πλήρη οικονομικό «στραγγαλισμό» των ιδιοκτητών ακινήτων, των διαχειριστών της, των υπαλλήλων και των οικογενειών τους αλλά και προμηθευτών, επιχειρηματιών, καταστηματαρχών και των τοπικών κοινωνιών της χώρας μας και ζητούν «να πραγματοποιηθεί διάλογος πριν είναι αργά, για μια ρύθμιση που δεν θα αποβλέπει μονομερώς στα συμφέροντα των ξενοδόχων αλλά στο γενικότερο συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας της, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι, και πρώτα απ΄όλα ο τουρισμός της χώρας μας».
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ:
- Οι περιορισμοί στις διανυκτερεύσεις θα χτυπήσουν το τουριστικό προϊόν της χώρας και θα εξωθήσουν τους επιτυχημένους του χώρου στην παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.
- Το δικαίωμα των Δήμων να καθορίζουν ανώτατο ποσοστό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση θα μπορούσε να έχει λογική μόνον αν συνυπολογίζονται και οι κενές κατοικίες.
- Το δικαίωμα των γενικών συνελεύσεων των πολυκατοικιών να αποφασίζουν αν θα επιτρέψουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, όταν αυτή δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό, θα μεταβάλει τις συνελεύσεις κυριολεκτικά σε «πυγμαχικά ριγκ».
- Τυχόν επιβολή ΦΠΑ θα χτυπήσει το προϊόν.
- Οι δημοτικοί φόροι σε ένα ξεκάθαρο νομικό καθεστώς θα μπορούσαν να είναι δίκαιοι, αφού συζητηθεί το είδος και το ύψος τους.