Η τιμή του φυσικού αερίου στην ολλανδική αγορά μπορεί να έχει υποχωρήσει σημαντικά, αλλά ο τελικός λογαριασμός ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ευρώπη συνέχισε να κινείται ανοδικά και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας VaasaETT.
Η μέση λιανική τιμή του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία ήταν σχεδόν 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, διπλάσια από ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά εκτοξεύθηκε κατά 67% στα 36 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Τα στοιχεία έρχονται καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Χωρίς τις χώρες να εκταμιεύσουν αυτή τη στήριξη, είναι πιθανό οι λογαριασμοί των νοικοκυριών να ήταν ακόμη υψηλότεροι, δήλωσε ο Φίλιπ Λούις, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων με έδρα το Ελσίνκι.
Σε μηνιαία βάση, η μέση τιμή μονάδας για την ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ εκείνη για το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 2,5%. Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη σημειώθηκαν στο Δουβλίνο, όπου οι τιμές ρεύματος ανέβηκαν κατά 44%, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου στη Ρώμη εκτινάχθηκε κατά 97%.
Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός αποτέλεσε ανακούφιση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις κυβερνήσεις τον Οκτώβριο, με λιγότερους ανθρώπους να ανοίγουν τη θέρμανση. Ωστόσο, οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν καθώς η Ευρώπη μπαίνει βαθύτερα στο χειμώνα, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στους πολιτικούς ηγέτες που προσπάθησαν να κρατήσουν το κόστος τεχνητά χαμηλά.
«Αν ουσιαστικά είχαμε την κρίση να διαρκεί λίγο-πολύ για έναν ακόμη ολόκληρο χρόνο, ή περισσότερο από έναν χρόνο, το κόστος αυτών των μέτρων για τις κυβερνήσεις αυτές θα είναι τεράστιο», σημείωσε ο Λιούις και προσέθεσε ότι «τελικά οι πελάτες θα ξεχάσουν ότι αυτές οι τιμές δεν είναι πραγματικές τιμές - θα τις θεωρήσουν ως τον κανόνα και τότε θα καταστεί ουσιαστικά αδύνατο να τις καταργήσουν».