ΓΔ: 1403.39 0.41% Τζίρος: 5.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:46:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τορπίλη Κομισιόν στο πλαφόν του αερίου: Παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες

Απαραίτητο να συμφωνήσουν και Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία, αλλιώς το πλαφόν δεν μπορεί ννα εφαρμοστεί, τονίζει η Επιτροπή στους Ευρωπαίους υπουργούς Ενέργειας.

«Πάγο» στις προσδοκίες για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βάζει η Κομισιόν, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, τονίζοντας ότι οποιοδήποτε τέτοιο βήμα θα πρέπει να αποφύγει την αύξηση της ζήτησης ή την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ξένους καταναλωτές. 

Τα θετικά, πάντως, μηνύματα προέρχονται από την αγορά φυσικού αερίου της Ολλανδίας, όπου η τιμή για το προθεσμιακό συμβόλαιο Νοεμβρίου συνεχίζει να υποχωρεί, με τις σημερινές απώλειες να ξεπερνούν το 2%, αν και ενδοσυνεδριακά ήταν υψηλότερες ακόμη και κατά 5%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 97 ευρώ. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε έγγραφο προς τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα και υποστηρίζει ότι ένα τέτοιο όριο τιμών θα πρέπει να επεκταθεί σε χώρες που εισάγουν ηλεκτρική ενέργεια, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή η Ελβετία, για να είναι αποτελεσματικό. 

Εναλλακτικά, η ΕΕ θα έπρεπε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε υψηλότερη τιμή από ό,τι στις εγχώριες συναλλαγές, μια κίνηση που απαγορεύεται σε μια σειρά διεθνών συμφωνιών με εταίρους, δήλωσε πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη διακοπή των μεταφορών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τον πρώην μεγαλύτερο προμηθευτή της ηπείρου. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσουν σε μια δέσμη μέτρων για τη μείωση των υπέρογκων λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, απειλώντας να σπρώξουν το μπλοκ των 27 χωρών σε ύφεση.

Ανησυχίες για καθυστερημένη αντίδραση 

Ορισμένες χώρες ανησυχούν ότι η ΕΕ δεν κινείται αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσει τους κλυδωνισμούς των ενεργειακών τιμών και τις στρεβλώσεις της αγοράς, επισημαίνει το Bloomberg. «Ο χρόνος μετράει και πρέπει να είμαστε γρήγοροι, και δεν θα κρύψω ότι είμαι ελαφρώς απογοητευμένος που δεν προχωράμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», σημείωσε ο Γ. Σίκελα, υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, η οποία έχει για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ και προσέθεσε ότι «το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει και ο χειμώνας έρχεται».

Ενώ η πλειονότητα των χωρών ζητά ένα ευρύ ανώτατο όριο στις τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου - που εισάγεται μέσω ενός διαδρόμου στη μεγαλύτερη εικονική αγορά της περιοχής - μια μικρότερη ομάδα εθνών θέλει να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρόμοια με ένα μοντέλο που έχει ήδη εφαρμοστεί από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Για να τεθεί σε ισχύ, οποιοδήποτε ανώτατο όριο της ΕΕ θα πρέπει ακόμη να προταθεί από την Επιτροπή και στη συνέχεια να λάβει την έγκριση των κρατών μελών.

Μια τέτοια διαδικασία θα απαιτούσε τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες. Στο πρώτο βήμα, οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με έναν κανονισμό που πρότεινε η Επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου και να ανοίξουν τον δρόμο για την παρέμβαση στην αγορά, μια κίνηση που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε μια έκτακτη συνεδρίαση που αναμένεται προς τα τέλη Νοεμβρίου. 

Σε εκείνο το σημείο, η Επιτροπή θα έχει την εντολή να υποβάλει ξεχωριστή πρόταση για τα ανώτατα όρια τιμών, η οποία θα σταλεί και πάλι στα κράτη μέλη, τα οποία θα έχουν το δικαίωμα να την τροποποιήσουν. Αν και οι λεπτομέρειες για τις ακριβείς ημερομηνίες και τις επιλογές είναι λιγοστές, πολλοί διπλωμάτες λένε ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα και οι δύο τύποι ανώτατων τιμών. Οποιοδήποτε τέτοιο όριο τιμών θα είναι προσωρινό, θα πρέπει να αποφύγει να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού και να αποτρέψει την ενίσχυση της ζήτησης φυσικού αερίου τη στιγμή που η ΕΕ επιδιώκει τη μείωσή της.

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων 

Παράλληλα η Κομισιόν τονίζει ότι στο πλαίσιο ενός πιθανού στενότερου ανώτατου ορίου, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταβάλλουν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής τους με καύση φυσικού αερίου επιδότηση για να καλύψουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής ημερήσιας τιμής στην Ολλανδία και μιας τιμής στόχου φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή. Σε αντίθεση με τον μηχανισμό που ισχύει στην Ιβηρική χερσόνησο, το εργαλείο, όπως αναλύεται από την Επιτροπή, δεν περιλαμβάνει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η επιδότηση όχι μόνο θα μείωνε την τιμή στην οποία οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση φυσικού αερίου πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια στην αγορά, αλλά θα μείωνε και τη συνολική τιμή εκκαθάρισης, μειώνοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από άλλες πηγές. Αρκετά κράτη μέλη πρότειναν ότι η επιδότηση θα πρέπει να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου στο ισοδύναμο της τιμής TTF των 100 - 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δήλωσε η Επιτροπή. 

Το κόστος ενός τέτοιου ανώτατου ορίου τιμών θα εξαρτιόταν από τον αριθμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στα επιμέρους κράτη μέλη, σύμφωνα με τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ. Τα κράτη που βασίζονται στο εν λόγω καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ιταλία, θα αντιμετώπιζαν το υψηλότερο κόστος των αναγκαίων επιδοτήσεων. Οι χώρες που εισάγουν ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο θα επωφεληθούν από το σύστημα, με τη Γαλλία να είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος.

Για να αντιμετωπιστούν οι διαφορές, η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει έναν μηχανισμό για την ανακατανομή του κόστους του ανώτατου ορίου τιμών σύμφωνα με τα οφέλη που επιφέρει, ένα δύσκολο βήμα δεδομένης της έλλειψης αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων και των πολιτικών προκλήσεων. Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι άρχισε να εργάζεται πάνω σε ένα πιο διαρθρωτικό και μακροπρόθεσμο μέτρο για την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα στοιχεία του θα μπορούσαν να προωθηθούν. Ένα από αυτά θα ήταν η αμοιβή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων τεχνολογιών με βάση το πραγματικό κόστος παραγωγής τους, στο πλαίσιο των λεγόμενων συμβάσεων επί της διαφοράς. Στο νέο σύστημα, ο κύριος ρόλος της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο θα ήταν να αντισταθμίζει την επίδραση της ασταθούς παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές.

Μια τέτοια στοχευμένη αλλαγή του σχεδιασμού της αγοράς μπορεί να προταθεί και να εφαρμοστεί γρήγορα, σύμφωνα με το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ. Θα προσέφερε μια πιο μόνιμη λύση για τη διακοπή της σύνδεσης μεταξύ των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των εξαιρετικά ασταθών αγορών φυσικού αερίου και θα έφερνε τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους καταναλωτές σύμφωνα με την αυξανόμενη υιοθέτησή τους που απαιτείται για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε η Επιτροπή στα κράτη μέλη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχασμό στην ΕΕ προκαλούν οι προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

Αρνητικές εμφανίζονται αρκετές χώρες στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θετική η αντίδραση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινο «φως» από Κομισιόν για τα 106 εκατ. ευρώ στο FSRU Αλεξανδρούπολης

Η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, και διαπίστωσε ότι είναι απαραίτητο και κατάλληλο για να μπορέσει ο δικαιούχος να συνεχίσει το έργο όπως είχε προγραμματιστεί.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η EE προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβάζει τον πήχη για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 η ΕΕ

Στο 42,5% θα πρέπει να φτάσει η κατανάλωση ενέργειας στην ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030, ενώ μέχρι 12 μήνες θα είναι η μέγιστη περίοδος για την έγκριση νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ.