Σήμερα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια για τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των τιμολογίων του ρεύματος για τον Νοέμβριο από τις εταιρείες, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις φαίνεται πως θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Οι πληροφορίες θέλουν τα τιμολόγια λιανικής του επόμενου μήνα να είναι χαμηλότερα συγκριτικά με εκείνα του Οκτωβρίου ενώ παράλληλα στη χονδρική τιμή η Ελλάδα έχει εκτοξευθεί στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και από τις διασυνδεδεμένες αγορές μας με την Ιταλία και τη Βουλγαρία.
Ειδικότερα, αργά απόψε αναμένονται οι ανακοινώσεις από τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο πλαίσιο του νέου κανονισμού λειτουργίας της αγοράς που επιβάλει τις ανακοινώσεις να γίνονται στις 20 κάθε μήνα για τις χρεώσεις του επόμενου. Οι πληροφορίες από την αγορά κάνουν λόγο για πτώση των χρεώσεων που μπορεί να φθάνει ή και να ξεπερνάει το 20% συγκριτικά με τον Οκτώβριο. Έτσι, από τη μέση χρέωση στα 0,625 ευρώ/ κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο η τιμή εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή των 0,5 ευρώ/κιλοβατώρα ενώ πηγές της αγοράς θεωρούν πως μπορεί να δούμε και τιμές κάτω των 50 λεπτών, έως και στα 45 λεπτά/κιλοβατώρα συνυπολογίζοντας εκπτώσεις όπως πχ για την εμπρόθεσμη πληρωμή του λογαριασμού.
Με δεδομένο ότι οι χρεώσεις θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, μειωμένες θα είναι και οι επιδοτήσεις από το κράτος που σε αυτή την περίπτωση μπορεί να καλυφθούν στο σύνολό τους από τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ακόμα και η πτώση αυτή που μπορεί να ξεπερνάει το 20% στις τιμές παραμένει χαμηλή σε σχέση με την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα που φθάνει έως και το 40% και η οποία – σύμφωνα με το μοντέλο που ισχύει για την Ελλάδα – θα επηρεάσει τις τιμές της χονδρικής του επόμενου μήνα.
Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου κινείται καθοδικά σταθερά από την 28η Σεπτεμβρίου φτάνοντας στα επίπεδα τιμών του περασμένου Ιουνίου. Είναι ενδεικτικό ότι χτες έκλεισε στα 118 ευρώ ενώ την προηγούμενη μέρα είχε πέσει έως και τα 113 ευρώ. Η αγορά βλέπει πως η υποχώρηση αυτή των τιμών που ήδη φθάνει χαμηλό τεσσάρων μηνών με πτώση πάνω από 60% από το ρεκόρ Αυγούστου στα 349,9 ευρώ/MWh θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, οδηγώντας αντίστοιχα και τις τιμές του χονδρικής του ρεύματος σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η αποκλιμάκωση αυτή συνδέεται με την ολοκλήρωση του εφοδιασμού της Ευρώπης για τον χειμώνα, με πληρότητα πάνω από 90% στις αποθήκες της. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζει και τεράστια «ουρά» φορτίων LNG που ξεφορτώνουν αυτή την περίοδο στους σταθμούς FSRU της Ευρώπης. Σύμφωνα με τη Refinitiv, οι ροές μπορεί να είναι αυξημένες τον φετινό χειμώνα κατά 53% σε ετήσια βάση με τις ποσότητες στα 52 δισ. κ.μ., συνεκτιμώντας τις ελκυστικές τιμές και τη χαμηλή ζήτηση από την Κίνα. Τα δύο αυτά δεδομένα οδηγούν σε κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για αέριο αγωγών, τις τιμές του οποίου απεικονίζει το ολλανδικό TTF.
Επιπρόσθετα, σημαντικό ρόλο παίζει και η μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου που προωθεί η ΕΕ με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να σημειώνει ότι θα οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη κατά 10% φέτος και κατά επιπλέον 4% το 2023, δίνοντας τη δυνατότητα στη γηραιά ήπειρο να διατηρήσει επαρκή αποθέματα για τον χειμώνα, συγκρατώντας και ως ένα βαθμό τις τιμές. ‘Ήδη στην Ελλάδα, σε ετήσια βάση η πτώση αυτή φθάνει στο 15%.
Στα ύψη οι τιμές χονδρικής
Προβληματισμός, ωστόσο, υπάρχει τις τελευταίες ημέρες για τη μεγάλη διαφορά των τιμών της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας που ξεπερνάει με μεγάλη διαφορά τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα με αφορμή τις σημερινές τιμές.
Η τιμή της χονδρικής του ρεύματος διαμορφώνεται για σήμερα στα 250,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα με πτώση 8,82% από την προηγούμενη μέρα που είχε εκτοξευθεί στα 274,85 με άνοδο πάνω από 27%. Μάλιστα η διαφορά από τις τιμές της Βουλγαρίας φθάνει στο 40% όταν για παράδειγμα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους έφθανε στο 18%. Η ελληνική αγορά, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές που λειτουργούν με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, επηρεάζεται από τις τιμές του περασμένου μήνα που κυμάνθηκαν από 188 ευρώ έως 249 ευρώ. Ωστόσο, με δεδομένες τις διασυνδέσεις για σήμερα, με τις φθηνότερες Ιταλία και Βουλγαρία στο 22,8% του μείγματος, τις ΑΠΕ στο 41,8% και το φυσικό αέριο μόλις στο 15,61% οι ειδικοί θεωρούν ότι οι τιμές της χονδρικής δεν δικαιολογούνται από τις συνθήκες της αγοράς σημειώνοντας υπόνοιες ότι υπάρχουν ενδεχόμενες στρεβλώσεις στη χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας.
Αίσθηση έχει προκαλέσει επίσης και η έκθεση της Κομισιόν που φέρνει στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη άνοδο στη χονδρική τιμή κατά το β' τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για άνοδο 238%, με τη Γαλλία να μας ξεπερνάει καταγράφοντας άνοδο 254% και την Ιταλία να μας ακολουθεί με άνοδο 234%. Έτσι η χώρα μας στο διάστημα αυτό κατέλαβε την τρίτη θέση στην ακριβότερη τιμή χονδρικής με 237 ευρώ/MWh και οι διασυνδεδεμένες με την Ελλάδα αγορές της Ιταλίας και της Βουλγαρίας είχαν 249 ευρώ και199,9 ευρώ/MWh.