ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
Φωτο: Shutterstock

ΚΕΠΕ: Μείωση της οικονομικής αβεβαιότητας καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς.

Μείωση της αβεβαιότητας, τον Σεπτέμβριο, για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα διαπιστώνει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) ενώ εκτιμά πώς, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν, καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμηση του Σύνθετου Δείκτη Προήγησης. Συγκεκριμένα, το ΚΕΠΕ καταρτίζει και δημοσιεύει σε μηνιαία βάση δύο καινοτόμους και εξειδικευμένους δείκτες με στόχο την τακτική παρακολούθηση της οικονομικής συγκυρίας. Σε ό,τι αφορά στον Σύνθετο Δείκτη Προήγησης (ΣΔΠ) που καταρτίζει το ΚΕΠΕ προκύπτει - σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη παρατήρηση για τον Ιούνιο του 2022 - ότι σημείωσε οριακή πτώση, σε συνέχεια της ανόδου της προηγούμενης περιόδου αναφοράς, ενώ εξακολουθεί να κινείται στο υψηλότερο επίπεδο για το σύνολο της περιόδου εξέτασης.

Η εν λόγω εξέλιξη εκτιμάται ότι, είναι πιθανό, να συνδέεται με την ενδιάμεση μεταβλητότητα που συχνά χαρακτηρίζει τον ΣΔΠ. Εντούτοις, ενδέχεται να σηματοδοτεί τη διακοπή της συνολικά ευνοϊκής πορείας που ακολουθεί ο ΣΔΠ και δύναται να αντανακλά μια μεταστροφή των προσδοκιών και εκτιμήσεων των συμμετεχόντων στην οικονομική δραστηριότητα, παρέχοντας πρόδρομες ενδείξεις για επιδείνωση των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρείται ότι η εξέλιξη του ΣΔΠ αντικατοπτρίζει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις και την απορρέουσα αβεβαιότητα που συνδέονται με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συνεπώς, οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν καθιστούν αναγκαία την επανεκτίμηση του ΣΔΠ με στόχο την απόκτηση επιπρόσθετων ενδείξεων. Η ενσωμάτωση νέων στοιχείων αναμένεται να καταδείξει τη συνέχιση ή μη των παρατηρούμενων τάσεων αναφορικά με την πορεία της μελλοντικής εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Δείκτης «Φόβου» KEPE GRIV

Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας KEPE GRIV ή δείκτης «φόβου» αποτυπώνει την αβεβαιότητα των συμμετεχόντων στην αγορά παραγώγων για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς. Η τιμή του συγκεκριμένου δείκτη τον Σεπτέμβριο του 2022 έφτασε το 28,30% στις 30/9/2022 από 31,62% στις 31/8/2022. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη μειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 φτάνοντας το 28,35% από 31,16% τον Αύγουστο του 2022. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδα χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,59%. Η εξέλιξη του δείκτη αποτυπώνει μείωση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕΑ: 8 στους 10 δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αγοράσουν κάποιο ακίνητο

«Από την έρευνα προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και ένα από αυτά είναι ότι παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν, η ζήτηση για μεσιτικές υπηρεσίες παραμένει ισχυρή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοντόπουλος: Στόχος μας η επιστροφή του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές

«Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από 8 χρόνια παραμονής μας στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών, και επιβεβαιώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί στα κρίσιμα μεγέθη τόσο της αγοράς μας» ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι φόβοι για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ για την ελληνική αγορά παραμένει χαμηλότερα από το 32,1% που αποτελεί τον μέσο όρο από τις αρχές της χρονιάς και αυξάνονται οι προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.