ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
google cloud
Φώτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Το στρατηγικό deal Ελλάδας - Google: Οι υπηρεσίες cloud και τα οφέλη

Τα data center που θα «στήσει» στην Ελλάδα ο τεχνολογικός κολοσσός θα έχουν θέση - κλειδί για τη στρατηγική του στην Ευρώπη. Το εννιαψήφιο ποσό επένδυσης και οι 20.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας. Ο ρόλος της Google στην προώθηση τουρισμού και πολιτισμού.

Παγκόσμιος κόμβος υπηρεσιών cloud και υψηλής τεχνολογίας γίνεται η Ελλάδα, καθώς μετά την Microsoft και την Amazon, η Google θέλει να δημιουργήσει το δικό της cloud region στη χώρα μας, δημιουργώντας πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Παρά το γεγονός ότι η Google δεν ανακοίνωσε λεπτομέρειες και το ύψος της επένδυσης, αναμένεται πως θα προχωρήσει στη δημιουργία δύο data center, ενώ πιθανότατα θα υπάρξει και η κατασκευή ενός τρίτου, όπως και συνέβη και με τη Microsoft, καθώς ένα cloud region απαιτεί την συστοιχία κέντρων δεδομένων.

Το ύψος της επένδυσης αναμένεται να φτάσει σε εννιαψήφιο ποσό, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η επένδυση εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει περίπου 2,2 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας και θα δημιουργήσει περίπου 20.000 θέσεις εργασίας έως το 2030.

Επίσης, η Ελλάδα εντάσσεται στο δίκτυο του Google Cloud που εκτείνεται σε 35 περιοχές και 106 ζώνες σε όλο τον κόσμο και αποτελεί τη βάση της υποδομής μέσω της οποίας η Google υποστηρίζει τις επιχειρήσεις. Κάθε περιοχή του Google Cloud παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα υψηλής απόδοσης και χαμηλού λανθάνοντα χρόνου, τόσο σε τοπικούς όσο και σε πολυεθνικούς οργανισμούς.

Τι φέρνει η επένδυση της Google στην Ελλάδα

Η επένδυση θα επιτρέψει στους οργανισμούς να χρησιμοποιούν καλύτερα τα δεδομένα τους, θα συμβάλει στη βελτίωση της χαμηλής καθυστέρησης και θα διασφαλίσει την ασφάλεια των χρηστών απέναντι στις απειλές κυβερνοασφάλειας, όπως ανέφερε η Adaire Fox-Martin, πρόεδρος της Google Cloud International, ανακοινώνοντας χθες την επένδυση σε ειδική εκδήλωση. Όπως σημείωσε, «σήμερα, είμαστε πολύ χαρούμενοι που ανακοινώνουμε την πρώτη μας περιοχή cloud στην Ελλάδα, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες αποθήκευσης και cloud για τους πελάτες της Google».

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, με την τοποθέτηση του Google Cloud region θα αυξηθεί η ζήτηση για υπηρεσίες cloud στην Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει και κομβικό ρόλο στα σχέδια ανάπτυξης του τεχνολογικού κολοσσού στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Μέσα από τις υπηρεσίες cloud, επιχειρήσεις και οργανισμοί κάθε μεγέθους μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής όπως big data, τεχνητή νοημοσύνη και edge computing. Παράλληλα θα δώσει ώθηση στο οικοσύστημα της ελληνικής καινοτομίας που χαρακτηρίζεται ως υψηλού επιπέδου και από τα στελέχη της Google.

Επίσης, με την δημιουργία cloud region στην Ελλάδα, οι πελάτες στη χώρα θα μπορούν να αξιοποιήσουν σημαντικά στοιχεία ελέγχου που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν χαμηλό λανθάνοντα χρόνο και τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, διατήρησης δεδομένων και συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων απαιτήσεων αποθήκευσης δεδομένων.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν επίσης δύο Κέντρα Αριστείας σε συνεργασία με την Deloitte για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Βιωσιμότητα. Ήδη υπάρχει το ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη, ενώ θα δημιουργηθεί ακόμα ένα στην Πάτρα, όπου επίσης θα αναπτύσσονται λύσεις που βασίζονται στο cloud και τη μηχανική εκμάθηση για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή.

Προχωράει παράλληλα η υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος που θα βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν τον βιώσιμο μετασχηματισμό τους και να επικοινωνήσουν τις περιβαλλοντικές τους δράσεις, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC).

Επίσης η Google, εκτός από τη συνεργασία με το υπ. Τουρισμού, ανοίγει και νέα σελίδα ενώνοντας δυνάμεις με το υπ. Πολιτισμού για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο παγκόσμιο κοινό μέσα απ’ την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture.

Η Google πρόκειται να υποστηρίξει κοινωνικές επιχειρήσεις υποεκπροσωπούμενων κοινοτήτων που επικεντρώνονται σε βιώσιμες λύσεις και στον οικοτουρισμό στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα ανακοινώθηκε πως ο φιλανθρωπικός βραχίονας του πολυεθνικού Ομίλου, Google.org, θα προσφέρει στον οργανισμό INCO και στο Impact Hub χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμός για την ενεργειακή κατανάλωση

Πάντως, η ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει την Ευρώπη ενδέχεται να διαφοροποιήσει τα σχέδια των τεχνολογικών κολοσσών για τη δημιουργία data center στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς αυστηροποιείται το πλαίσιο με στόχο να επιτευχθούν οι πράσινοι στόχοι μέχρι το 2030.

Ήδη τα σχέδια της Google και της Meta για δημιουργία data center σε Λουξεμβούργο και Ολλανδία έχουν παγώσει έπειτα από αντιδράσεις για περιβαλλοντικούς λόγους. Τα σχέδια της Google για επένδυση ύψους 1,1 δις. δολαρίων για την κατασκευή νέου data center στο Λουξεμβούργο έχουν μείνει «παγωμένα», παρά το γεγονός ότι το 2017 η τεχνολογική εταιρεία είχε συμφωνήσει να αποκτήσει μεγάλες εκτάσεις με την υποστήριξη της κυβέρνησης. Εκπρόσωπος της Google είχε δηλώσει ότι ο χώρος είναι έτοιμος, αλλά η εταιρεία δεν έχει περαιτέρω σχέδια προς το παρόν. Η κυβέρνηση θέλει η εταιρεία να λάβει μια απόφαση και λέει ότι αν η Google επιλέξει να προχωρήσει, θα πρέπει να αναπτύξει την πιο ενεργειακά αποδοτική τεχνολογία.

Παρόμοια τύχη είχε και η επένδυση που σχεδίαζε η Meta, καθώς Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και Δανία συνεργάζονται για να καθιερωθούν στην Ευρώπη αυστηρότερα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας. Η έκρηξη τιμών ενέργειας ωθεί τις χώρες της ΕΕ να βρουν τρόπο να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας από τα data center.

Το Λουξεμβούργο και οι σύμμαχοί του στοχεύουν στην καθιέρωση αυστηρότερων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τα κέντρα δεδομένων, μεταξύ άλλων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αποτελεσματικότητα της χρήσης ενέργειας, ψύξης και νερού. Οι πέντε χώρες θέλουν επίσης να εξουσιοδοτήσουν την Επιτροπή να θέσει ελάχιστα κριτήρια απόδοσης για όλη την Ευρώπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα data center ήδη από το 2018 αντιπροσώπευαν το 2,8% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ. Με τη ζήτηση να αυξάνεται, καθώς τα πάντα μετατρέπονται σε έναν «ωκεανό δεδομένων», το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί έως και το 3,2% μέχρι το 2030 σύμφωνα με την Κομισιόν, που αντιστοιχεί στη κατανάλωση 100 TW. Αυτό είναι περίπου το διπλάσιο της ενέργειας που χρησιμοποίησε η Ελλάδα το 2019.

Επίσης, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας στην Ιρλανδία, όπου βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες συστάδες κέντρων δεδομένων, προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι καταναλωτές θα μπορούσαν τελικά να αντιμετωπίσουν διακοπές χωρίς μια νέα πολιτική για την πρόσβαση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Προέβλεψε ότι τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το 23% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιρλανδίας έως το 2030.

Από την πλευρά τους οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως και η Google ανέφερε στην παρουσίασή της, τηρούν πολύ υψηλά οικολογικά πρότυπα για τα data center. Η Meta έχει αναφέρει πως έχει πετύχει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και υποστηρίζονται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενώ η Microsoft, στοχεύει να μειώσει την κατανάλωση νερού, που χρησιμοποιείται για τα συστήματα ψύξης των διακομιστών, στις δραστηριότητές της κατά 95% έως το 2024.

Το δίλημμα είναι πώς να συμβιβαστεί η πράσινη ατζέντα της Ε.Ε. με την προτεραιότητα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα ηγηθεί της μετάβασης σε έναν νέο ψηφιακό κόσμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουραγός στην καινοτομία η Ελλάδα: Στην 45η θέση της διεθνούς κατάταξης

Η χώρα παίρνει καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο ταλέντο και τις υποδομές, αλλά αποτελούν βαρίδια οι αναποτελεσματικοί θεσμοί και το δυσμενές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι περιπέτειες του τεχνολογικού πάρκου που σχεδιάζεται στα Ιωάννινα

Ο ιδιωτικός τομέας δεν ανταποκρίθηκε και κρίθηκε άγονος ο διαγωνισμός για την παραχώρηση. Στη συνέχεια εμφανίστηκε μια εταιρεία με πολύ μικρά μεγέθη που έχει δημιουργήσει ερωτήματα αν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο.