Ισχυρή ώθηση στα ομόλογα με περαιτέρω συρρίκνωση των αποδόσεών τους αναμένεται να δώσει η συμφωνία Μητσοτάκη – Λαγκάρντ, μετά τη συνάντησή τους χθες το βράδυ στη Φραγκφούρτη, για την κατάργηση του περιορισμού αγοράς ομολόγων από τις εγχώριες τράπεζες.
Η άρση του περιορισμού, από τον προσεχή Φεβρουάριο, θα έχει δύο σημαντικά θετικά αποτελέσματα: α) θα μειώσει τις αποδόσεις των ομολόγων και κατ’ επέκταση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, το οποίο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, και β) θα δώσει ώθηση στην κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών. Σημειώνεται ότι και την εφετινή χρονιά η θετική πορεία των ομολόγων έχει ωφελήσει καθοριστικά την κερδοφορία των τραπεζών.
Υπενθυμίζεται ότι η άρση του σχετικού περιορισμού στις αγορές ομολόγων από ελληνικές τράπεζες ήταν αίτημα που είχε τεθεί εδώ και χρόνια και μέχρι τώρα δεν είχε ικανοποιηθεί. Μετά τις μεγάλες ζημιές που είχαν υποστεί οι εγχώριες τράπεζες από το PSI, και το κούρεμα των τιμών των ελληνικών ομολόγων, η ΕΚΤ είχε θέσει αυστηρά όρια στο ύψος των ομολόγων που μπορούσαν να αποκτήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Σήμερα το όριο αυτό διαμορφώνεται κοντά στα 8 δις. ευρώ, όριο που σιωπηρά παραβιάστηκε μετά τη μετατροπή του Titlos της Εθνικής Τράπεζας σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Η απελευθέρωση του ορίου αναμενόταν να γίνει ως το τέλος του 2019, αλλά έχει καθυστερήσει. Το business plan της Εθνικής Τράπεζας που παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη, και το οποίο προβλέπει σημαντικές επενδύσεις σε ομόλογα, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην άρση του ορίου.
Με την κίνηση αυτή αναμένεται να δοθεί ώθηση ανόδου των τιμών (και πτώση των αποδόσεων) των ομολόγων που θα επιτρέψει τις τράπεζες να αποκομίσουν μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη.
Σε εκκρεμότητα το RWA για τον Ηρακλή
Το πολύ καλό κλίμα που επικράτησε μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και της προέδρου της ΕΚΤ δεν οδήγησε σε λύση στο θέμα του «Ηρακλή» και την εξασφάλιση μηδενικής στάθμισης κινδύνου (zero risk weight) για τους τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του Ηρακλή και οι οποίοι θα φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Όπως έγραψε χθες το Business Daily η ΕΚΤ είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση να προβλεφθεί στο νόμο για το σχέδιο «Ηρακλής» ότι το Δημόσιο θα παράσχει αναβαθμισμένες εγγυήσεις στις τράπεζες, με τη μορφή της δέσμευσης μετρητών από το «μαξιλάρι» ρευστότητας που διαθέτει, ή της έκδοσης ειδικών ομολόγων, που θα «έμπαιναν στην άκρη» υπέρ των τραπεζών, για την κάλυψη των πιθανών ζημιών από τις τιτλοποιήσεις.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην ικανοποίηση του αιτήματος της ΕΚΤ και η οποία από την πλευρά της δεν έχει δεχθεί ως μηδενικού κινδύνου τους τίτλους που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του Ηρακλή, θεωρώντας ότι με βάση την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, που παραμένει χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας, αυτό δεν είναι εφικτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε χθες αναλυτικά την επιχειρηματολογία της για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει οι τίτλοι του Ηρακλής να έχουν zero risk weight χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις και πλέον περιμένει την τελική ετυμηγορία της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι οι μεγάλες τιτλοποιήσεις – πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που ετοιμάζουν οι τράπεζες, με την Eurobank να είναι στην τελική ευθεία για την υλοποίηση της συναλλαγής και την Alpha Bank να δουλεύει εντατικά στην κατεύθυνση αυτή, υπό την ομπρέλα του Ηρακλή, έχουν ως δεδομένο ότι η στάθμιση κινδύνου θα είναι μηδενική, διαφορετικά το επιπλέον κόστος που θα προκύψει καθιστά ασύμφορες τις συναλλαγές.