Την αύξηση των επενδύσεων και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης που σημείωσε ότι αυτό οφείλεται «στο γεγονός ότι στην πορεία της τριετίας, δώσαμε προτεραιότητα στη στήριξη των συνεπών και "εντάξει" επιχειρήσεων, οι οποίες αντίστοιχα επένδυσαν στους εργαζόμενους και τις πραγματικές επενδύσεις».
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια και περιλαμβάνει και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι σημειώθηκε αύξηση των επενδύσεων κατά 28%, τον τελευταίο χρόνο, εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει στην ίδια ρότα και το χειμώνα, παρότι -όπως είπε- θα έχουμε πίεση με τα επιτόκια και την υψηλή τιμή των καυσίμων. Στο κλίμα αυτό, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα περάσει αυτόν τον δύσκολο χειμώνα χωρίς να μπει σε τροχιά ύφεσης.
Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση χτίζει δίχτυ ασφαλείας πάνω από την κοινωνία, σεβόμενη όμως την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα, ανακοινώνοντας την πρώτη δέσμη μέτρων προς υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας που κατέθεσε πίνακα που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι «ο Έλληνας πολίτης, το ελληνικό νοικοκυριό πληρώνει τελικά ρεύμα, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ότι «ουσιαστικά, είναι οι πάροχοι που χρηματοδοτούν το μεγαλύτερο κομμάτι των επιδοτήσεων».
Σε σχέση με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι:
- καταργείται μόνιμα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για όλα τα εισοδήματα, που αποκτώνται από 1.1.2023. «Το μέτρο αυτό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 1,2 εκατομμυρίου εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και 1.000.000 συνταξιούχων. Το συνολικό κόστος είναι 1,24 δισ. ευρώ», είπε ο κ. Σταϊκούρας.
- επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που διατίθεται από 15 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος του έτους. Η μείωση του κόστους αφορά 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά και το ύψος της επιδότησης ορίζεται στα 0,20 ευρώ ανά λίτρο, προ ΦΠΑ. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης. Το κόστος προβλέπεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, έως τον Δεκέμβριο, και στα 250 εκατομμύρια ευρώ, σε περίπτωση παράτασης, τους πρώτους μήνες του 2023. Η παράταση θα αποφασιστεί στα τέλη του έτους, ανάλογα με την εξέλιξη της τιμής των καυσίμων.
- επεκτείνεται και για το φορολογικό έτος 2022, η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.
- εξαιρούνται, για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα, νομικές οντότητες που αυξάνουν, σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος, το συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών, μέσα στο έτος, υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδα τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ, κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση. Το μέτρο αυτό τυγχάνει εφαρμογής από 1.9.2022, αφορά 900.000 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.
- αυξάνεται κατά 50% το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα.