ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Σημαντικό ενδιαφέρον από Αραβικά Εμιράτα με μπαράζ επενδύσεων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας των Εμιράτων, το κοινό ταμείο επενδυτικό ταμείο που δημιουργήθηκε ύψους 4 δισ. ευρώ θα επικεντρωθεί σε ενέργεια, υποδομές, βιοεπιστήμες και τεχνολογία.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υποδομές, γεωργία, τεχνολογία, υγειονομική περίθαλψη και βιοεπιστήμες στην Ελλάδα συγκεντρώνουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και του κοινού επενδυτικού ταμείου των 4 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε ο Εμιρατινός υπουργός Οικονομίας, Αμπντάλα μπιν Τουκ αλ Μάρι στο ΑΠΕ, «οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί σε διάφορες διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες που έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της κοινής δήλωσης για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση το 2020 και της δημιουργίας ενός ταμείου ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, κατά την επίσκεψη του (Έλληνα) πρωθυπουργού στο 'Αμπου Ντάμπι τον περασμένο Μάιο. Αυτό το κοινό ταμείο υπογραμμίζει τους αυξανόμενους οικονομικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και θα οδηγήσει σε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς-στόχους, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), οι υποδομές, η γεωργία, η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη και οι βιοεπιστήμες, μεταξύ άλλων. Πιστεύουμε ότι υπάρχει περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις επιχειρηματικές κοινότητες και στις δύο χώρες».

Υπογραμμίζει ακόμα τις προοπτικές που θα μπορούσαν να διανοιχθούν για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της τεχνολογίας και των μελλοντικών βιομηχανιών, σε μια περίοδο που τα Εμιράτα επιδιώκουν να ενισχύσουν διεθνώς τη θέση τους ως κόμβος καινοτομίας και "brain hub" (η χώρα έχει πρόσφατα ορίσει υφυπουργό αρμόδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη), να προσελκύσουν ανθρώπινο ταλέντο από όλον τον κόσμο, να ανοίξουν περισσότερο την οικονομία τους σε επιχειρηματίες και επενδυτές, αλλά και να διπλασιάσουν το μέγεθός της στην περίοδο ως το 2030.

Κατά τον Εμιρατινό αξιωματούχο, η νέα οικονομική προσέγγιση που υιοθετεί η κυβέρνηση των ΗΑΕ, η οποία χαρακτηρίζεται από τις αρχές της ευελιξίας, της βιωσιμότητας, του ανοίγματος και της προβλεψιμότητας, «αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες να αποκτήσουν αποτύπωμα στην αγορά των ΗΑΕ και από εκεί να επεκταθούν στην υπόλοιπη περιοχή MENA (Middle East/North Africa), τη Νότια Ασία και την Αφρική». Πρόσθεσε επίσης πως «η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και πολλά μπορούν να επιτευχθούν αν ενώσουμε τις προσπάθειές μας, για να υποστηρίξουμε αυτές τις μελλοντικές βιομηχανίες».

«Game changer» το ανθρώπινο ταλέντο

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ, προσθέτει, έχει θέσει ως στόχο τον διπλασιασμό του μεγέθους της οικονομίας της χώρας, από 381 δισ. δολάρια σήμερα, σε 762 δισ. δολάρια το 2030 και το εμπόριο θα διαδραματίσει αναπόσπαστο μέρος μιας τέτοιας προσπάθειας. Όπως και το ανθρώπινο ταλέντο: «Βλέπουμε το ανθρώπινο ταλέντο ως «game changer» (παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι) αυτή τη στιγμή για την οικονομική ανάπτυξη και εργαζόμαστε πάνω στους κανονισμούς διαμονής στη χώρα, για να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε ταλέντα από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις μας, όπως οι τελευταίες τροποποιήσεις του νόμου για τις εμπορικές εταιρείες, παρέχουν μεγαλύτερη ελευθερία στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και τους ξένους επενδυτές σε όλους τους τομείς» σημειώνει, υπογραμμίζοντας την τεράστια ευκαιρία που συνιστά για τις ελληνικές επιχειρήσεις αυτή η νέα οικονομική προσέγγιση.

Γενικότερα, επισημαίνει, υπάρχουν επιτυχημένες επενδύσεις των ΗΑΕ σε πολλούς ζωτικούς τομείς της οικονομίας στην Ελλάδα, όπως η φαρμακοβιομηχανία, η ανάπτυξη υποδομών, η ναυπηγική βιομηχανία και τα πρότζεκτ στον αγροτικό τομέα. Τα ΗΑΕ επιθυμούν όμως να επεκτείνουν τα υφιστάμενα πεδία οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να καλύψουν ποικίλους στρατηγικούς και μελλοντικούς τομείς (της οικονομίας), όπως η κυκλική οικονομία, οι ΑΠΕ, ο τουρισμός, οι αερομεταφορές, η τεχνολογία πληροφορικής, οι τηλεπικοινωνίες, ο τομέας της χρηματοοικονομικής και τραπεζικής τεχνολογίας, η επισιτιστική ασφάλεια (food security) και οι βιώσιμες μεταφορές, σε πλαίσιο εναρμονισμένο πάντα με το οικονομικό όραμα των ΗΑΕ για τα επόμενα 50 χρόνια και των αναπτυξιακών στρατηγικών, που έχουν υιοθετηθεί από την Ελλάδα.

Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει την στρατηγική των ΗΑΕ

Η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, επηρεάζει βαθιά την παγκόσμια οικονομία, σε μια περίοδο που τα ΗΑΕ επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν την οικονομία τους, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Επηρεάζει (ή θα επηρεάσει) αυτή η κρίση τον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης των ΗΑΕ στον ενεργειακό τομέα, τόσο από πλευράς επενδύσεων για την ανακάλυψη/εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου όσο και από την άποψη της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα;

«Η διαφοροποίηση είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και της βιωσιμότητας. Η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει καταστεί σήμερα αναγκαιότητα για όλες τις χώρες του κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή και την επείγουσα ανάγκη μετάβασης σε καθαρές πηγές ενέργειας. Ενώ τα ΗΑΕ παραμένουν ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς πετρελαίου, το μερίδιο του πετρελαϊκού τομέα στην οικονομία μειώνεται σταθερά» εξηγεί ο κ. Μάρι.

Ο ίδιος ο ενεργειακός τομέας, διευκρινίζει, έχει αλλάξει σημαντικά, «μοχλεύοντας» την τεχνολογία, για να καταστεί ηγέτης στις ανανεώσιμες και καθαρές πηγές ενέργειας με παγκόσμια θέση στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Επιπλέον, τα ΗΑΕ έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό επενδυτή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών χωρών.

Πέρυσι, για παράδειγμα, η Masdar πραγματοποίησε την πρώτη της επένδυση στην ελληνική αγορά, με την εταιρεία να δεσμεύεται να αναπτύξει έργο φωτοβολταϊκών (Φ/Β) ισχύος 65 μεγαβάτ (MW), μέσω κοινοπραξίας με την Taaleri Energia.

«Η μετάβαση από μια "καφέ" οικονομία, που βασίζεται στο πετρέλαιο, σε μια βιώσιμη "πράσινη" οικονομία, μαζί με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την προώθηση της καινοτομίας, αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση των ΗΑΕ. Τα ΗΑΕ έχουν επίσης υποστηρίξει την ατζέντα των SDG (σ.σ. Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ), τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στα προγράμματα διεθνούς συνεργασίας τους. Το επόμενο έτος, τα ΗΑΕ θα φιλοξενήσουν την COP 28 (Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα), η οποία θα αποτελέσει την κατάλληλη πλατφόρμα για την περαιτέρω προώθηση του παγκόσμιου διαλόγου στο θέμα αυτό» υπογραμμίζει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα σχεδιάζει το fund του Άμπου Ντάμπι

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης μετά την είσοδο του αραβικού fund στην Blueground σημείωσε ότι σύμφωνα με τη συμφωνία που υπεγράφη τον Μάιο το επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ θα επενδύσει 4 δισ. ευρώ στη χώρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη επιχειρηματική αποστολή από τα Εμιράτα σήμερα στην Αθήνα

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι 20 εμιρατινές επιχειρήσεις που συμμετέχουν από τον τουρισμό, την ενέργεια, την αγροτοβιομηχανία, την υγεία και φαρμακοβιομηχανία, τις μεταφορές και υποδομές, τη διαχείριση αποβλήτων.
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τα Εμιράτα για την Ελλάδα

Ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουλεϊμάν Αλμαζρούι σημείωσε πως στη πρόσφατη επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι υπήρξε συμφωνία για την πραγματοποίηση επενδύσεων 4 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδύσεις 4 δισ. έρχονται στην Ελλάδα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η ανανέωση της επιτυχημένης συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala.