Επί δεκαετίες, πολλοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου επέλεγαν να προστατεύουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε υπερπόντιους τόπους, από τα νησιά Κέιμαν μέχρι την Ελβετία και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Αλλά ένας νέος κόμβος πλούτου γίνεται εξαιρετικά δημοφιλής στους δισεκατομμυριούχους -το γεμάτο ουρανοξύστες εμιράτο του Άμπου Ντάμπι.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στα κρυπτονομίσματα Τσάνγκπενγκ Ζάο (Binance), η οικογένεια Αντάνι της Ινδίας, ο δισεκατομμυριούχος των hedge funds Ρέι Ντάλιο και ο Ρώσος μεγιστάνας του χάλυβα Βλαντιμίρ Λίσιν είναι μεταξύ των δεκάδων δισεκατομμυριούχων που έχουν δημιουργήσει οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs) στο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο του Άμπου Ντάμπι φέτος, σύμφωνα με μια επισκόπηση εκατοντάδων εταιρικών γνωστοποιήσεων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το Bloomberg News.
Πάνω από 5.000 εταιρείας - οχήματα ειδικού σκοπού (SPVs) υπάρχουν πλέον στην Abu Dhabi Global Markets (ADGM) σε σύγκριση με μόλις 46 το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η M/HQ, μια εταιρεία παροχής συμβουλών για τον πλούτο. Δεν είναι δημοσίως γνωστό από πού μετέφεραν τα περιουσιακά τους στοιχεία μεμονωμένοι δισεκατομμυριούχοι, γιατί το έκαναν ή τι περιέχει το καθένα. Ωστόσο, η εισροή πλούτου αντανακλά ευρείες παγκόσμιες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πλούσιοι του κόσμου προστατεύουν τα χρήματά τους.
Σημειώνεται ότι τα SPVs, που έγιναν δημοφιλή από τον βασιλιά των junk ομολόγων, Μ. Μίλκεν στα τέλη της δεκαετίας του 1980, είναι ξεχωριστές νομικές οντότητες που έχουν γίνει οι κατάλληλες δομές για τα άτομα με υψηλή καθαρή περιουσία που επιδιώκουν να απομονώσουν τους οικονομικούς τους κινδύνους. Ουσιαστικά πρόκειται για εταιρείες χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται τον πλούτο, που μπορούν να περιέχουν στο ενεργητικό τους περιουσιακά στοιχεία, όπως ακίνητα και μετοχές.
Οι χρηματοοικονομικές ροές προς τα ΗΑΕ σηματοδοτούν ένα νέο ρόλο για την οικονομία των 509 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η κυβερνώσα οικογένεια Αλ Ναγιάν προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το πετρέλαιο. Τα κέρδη του Αμπού Ντάμπι έρχονται επίσης σε μια εποχή που ορισμένες περιοχές χαμηλής φορολόγησης, όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και οι Νήσοι Κέιμαν, έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερο έλεγχο από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές αρκετών χωρών.
Κοσμοσυρροή από δισεκατομμυριούχους
Ο επιχειρηματικός κόμβος της Μέσης Ανατολής είναι ελκυστικός λόγω των διασφαλίσεων που παρέχει για τον αποκλεισμό των περιουσιακών στοιχείων από ξένες δικαιοδοσίες και της δυνατότητας να επωφεληθεί κανείς από το δίκτυο συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολόγησης των ΗΑΕ.
Η συνθήκη αποφυγής διπλής φορολογίας των ΗΑΕ μπορεί να βοηθήσει τους πλούσιους ιδιώτες να ελαχιστοποιήσουν τον φορολογικό τους λογαριασμό για τις εταιρείες που κρύβονται μέσα στο SPV, ανάλογα με το αν οι πρόσθετες χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται έχουν συνάψει συμφωνία με το κράτος του Κόλπου.
Το Αμπού Ντάμπι και το κοντινό Ντουμπάι έχουν γίνει ακμάζουσες παγκόσμιες πόλεις. Όσοι κάνουν μεγάλες επενδύσεις εδώ δικαιούνται μακροχρόνια διαμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και διαβατήρια των ΗΑΕ. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Αμπού Ντάμπι, τα οποία ελέγχουν περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, και οι εταιρείες ιδιωτικών επενδύσεων με επιρροή.
Η διεθνής οικονομική ελεύθερη ζώνη, η οποία εγκαινιάστηκε το 2015, έγινε επίσης ελκυστική τα τελευταία χρόνια επειδή τα ΗΑΕ απέφυγαν να επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες όπως η Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ αύξησαν τους δικούς τους περιορισμούς.
Καταστολή στην Καραϊβική
Οι εκροές χρημάτων από παραδείσους όπως οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι άρχισαν γύρω στο 2017, όταν ο τυφώνας Ίρμα έπληξε την περιοχή.
Πιο πρόσφατα, τον Φεβρουάριο, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ τις τοποθέτησαν στη μαύρη λίστα ως φορολογικό παράδεισο, πλήττοντας το νησί με διοικητικές κυρώσεις και περιορίζοντας την επικράτεια από ορισμένες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Η κίνηση αυτή ανατράπηκε στη συνέχεια τον Οκτώβριο μετά από νομικές αλλαγές που εφάρμοσε η τοπική κυβέρνηση.
Μια ξεχωριστή προσπάθεια των Νήσων Κέιμαν να βγουν από τον γκρίζο κατάλογο της Financial Action Task Force με έδρα το Παρίσι, η οποία πέτυχε τον Οκτώβριο, βοήθησε ώστε να μην δεχθούν μεγάλο πλήγμα.
Οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι βρίσκονται αντιμέτωπες με τη χειρότερη χρονιά εγγραφών εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με την Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών τους. Εν τω μεταξύ, τα Νησιά Κέιμαν βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εγγράψουν λίγο περισσότερες από 10.000 εταιρείες το 2023, γεγονός που θα σηματοδοτήσει τις λιγότερες εγγραφές από το 2013, σύμφωνα με το Γενικό Μητρώο των Νησιών Κέιμαν.