Με περισσότερους από 1400 άμεσους και έμμεσους εκθέτες, επίσημες συμμετοχές από 19 χώρες, τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που έχουν πολυπληθή αποστολή 400 ατόμων με 65 εκθέτες, αλλά και με τη συμμετοχή ορισμένων εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας με πωλήσεις δισ. ευρώ, αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η 86η Διεθνής Έκθεση και ολοκληρώνεται την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.
Φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να προσεγγίσει ή και να ξεπεράσει η φετινή ΔΕΘ τους 250.000 επισκέπτες, κάτι που αν γίνει θα σημάνει ρεκόρ 31 ετών, καθώς μόνο το 1991 είχε περισσότερους, όταν είχε ξεπεράσει τους 300 χιλ. επισκέπτες, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι της έκθεσης.
Ασφαλώς πρόκειται για το πλέον σημαντικό οικονομικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό γεγονός της χρονιάς όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη τη Β. Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ενώ το οικονομικό αποτύπωμα που αφήνει στην πόλη σε μια ολόκληρη αλυσίδα κλάδων που περιλαμβάνει τη φιλοξενία, την εστίαση, τις μεταφορές και τη διασκέδαση, είναι ανυπολόγιστο.
Μολονότι στην Ελλάδα η έκθεση είθισται να έχει πολιτικό «χρώμα», που σε πολλές περιπτώσεις επισκιάζει την πραγματική θεματολογία της, η αλήθεια είναι ότι ειδικά η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι κομβικής σημασίας από οικονομικής, επιχειρηματικής και επενδυτικής πλευράς.
Λαμβάνει χώρα μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας που έφερε τα πάνω – κάτω στην παγκόσμια κοινότητα, άλλαξε τον τρόπο εργασίας, διαφοροποίησε τις μεταφορές, έφερε στο προσκήνιο επιτακτικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογία ως ζωτικά και αναπόσπαστα μέρη της καθημερινότητας των πολιτών σε όλο τον κόσμο, ενώ κατέδειξε ότι οι χώρες, και ειδικά η Ευρώπη, πρέπει να έχουν αυτάρκεια σε πολλά αγαθά που θεωρούνται πρώτης ανάγκης.
Η έκθεση λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία που μαίνεται ένας πόλεμος στα όρια της Ευρώπης, που εκτός από το ανθρωπιστικό σοκ, τις απώλειες και τον ξεριζωμό, ήρθε να καταδείξει ότι πλέον η ενέργεια, η τροφοδοσία ολόκληρων χωρών δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλάζοντας ίσως μια για πάντα την ενεργειακή πολιτική ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Επίσης η έκθεση γίνεται σε μια συγκυρία που η κλιματική κρίση δείχνει με εμφατικό και ξεκάθαρο τρόπο ότι η ανθρωπότητα είναι υποχρεωμένη να αλλάξει νόρμες και σταθερές δεκαετιών, να κατευθυνθεί προς τις «καθαρές» μορφές και να περιορίσει ταχύτατα τη μόλυνση και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Όλοι αυτοί οι λόγοι καθιστούν την 86η ΔΕΘ ως μία από τις σημαντικότερες ιστορικά, σε μια συγκυρία που η χώρα μας καλείται να διατηρήσει τον αναπτυξιακό βηματισμό της, να θωρακιστεί ενεργειακά και αμυντικά, να συνεχίσει την πορεία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και να ενισχύσει την εξωστρέφειά της, έχοντας μπροστά -εκτός σοβαρού απροόπτου- την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα ύστερα από 12 χρόνια.
Η έκθεση γίνεται σε μια συγκυρία όπου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, για την οποία θα υπάρχει ειδική θεματολογία και εκδηλώσεις, αλλά, ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, σε μια συγκυρία που η πόλη βρίσκεται σε αναπτυξιακό «μπουμ», με μεγάλα έργα υποδομής, (αεροδρόμιο, μετρό, λιμάνι, Flyover, υδροδότηση, αποχέτευση, αναπλάσεις και σιδηρόδρομος).
Η φετινή έκθεση θα εστιάσει στις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία, το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στους τομείς υγείας και ενέργειας, αλλά και τις καλπάζουσες εξελίξεις στην τεχνολογία. Ενέργεια, κλιματική αλλαγή, κυκλική οικονομία, πράσινη ανάπτυξη, γαστρονομία – διατροφή, ψηφιακή Ελλάδα, έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός κ.α. θα είναι μεταξύ των κυρίαρχων θεμάτων που θα απασχολήσουν την 86η ΔΕΘ.
Η 86η έκθεση θα έχει εννέα θεματικές ενότητες:
- Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα
- Alademia
- Αυτοκίνηση Ηλεκτροκίνηση
- Κυκλική Οικονομία
- Γαστρονομική Διατροφή
- Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups
- Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί
- Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές
- Έπιπλα -Οικιακός Εξοπλισμός
Με αποστολή 400 ατόμων, τιμώμενη χώρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Για πρώτη φορά στην ιστορία της έκθεσης, τιμώμενη χώρα θα είναι από την αραβική χερσόνησο και συγκεκριμένα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που «κατέβασαν» επίσημη αντιπροσωπεία άνω των 400 ατόμων και 65 εκθέτες, αλλά και με υψηλή πολιτική εκπροσώπηση, καθώς επικεφαλής της αποστολής είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αbdulla bin Touq Al Mari, ενώ εκπροσωπούνται και τα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας της χώρας.
Η αραβική συμμετοχή είναι η πλέον ξεχωριστή, αφενός λόγω της πολυάριθμης αντιπροσωπείας, αλλά και λόγω του ιδιαίτερου πολιτισμικού… χρώματος, καθώς έχουν στηθεί σκηνές Βεδουΐνων στην είσοδο και έξοδο του Περιπτέρου 13, έχουν μεταφερθεί από τα ΗΑΕ γεράκια, ενώ θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις χορού και μουσικής. Εξ όσων διαρρέουν οι υπεύθυνοι, το περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι ίσως το εντυπωσιακότερο περίπτερο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Στα περίπου 4.500 τετραγωνικά μέτρα, εντός και εκτός χώρου του περιπτέρου 13, που καλύπτει η εκθεσιακή συμμετοχή των ΗΑΕ, θα παρουσιάσουν τους πλέον αναπτυγμένους κλάδους της οικονομίας τους, τα δυνητικά πεδία συνεργασίας με τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται από τις πρόσφατες εθνικές κινήσεις περαιτέρω σύσφιξης των δεσμών των δύο χωρών.
Ασφαλώς, η παρουσία των ΗΑΕ στην έκθεση στοχεύει στις… business: στις συμφωνίες και στις μεγάλες συνεργασίες. Η χώρα λοιπόν κατεβαίνει με εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας, αμυντικής και διαστημικής τεχνολογίας, logistics (με παρουσία στη ΔΕΘ των τεσσάρων ισχυρότερων παικτών του κλάδου στα ΗΑΕ), real estate και υποδομές, αλλά και επενδυτικά funds. «Θέλουμε να συνδέσουμε τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών, προσκαλούμε τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να επισκεφθούν το περίπτερό μας. Υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια εμπορικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τα ΗΑΕ», επισήμανε ο κ. Teneigy, διευθυντής του υπουργείου Οικονομίας στη συνέντευξη Τύπου.
Οι Άραβες, θα πραγματοποιήσουν πάνω από 600 επιχειρηματικά ραντεβού με την ευκαιρία της παρουσίας τους στη Θεσσαλονίκη, είναι ανοιχτοί για επενδύσεις και πρόθυμοι να συζητήσουν κάθε πιθανή επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα, αλλά και να συναντήσουν Έλληνες επιχειρηματίες, όπως διεμήνυσε ο διευθυντής του υπουργείου Οικονομίας, Rashed al Teneigy, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για την 86η ΔΕΘ.
Μια σειρά από επιχειρηματικούς κολοσσούς θα δώσουν το παρόν στην 86η ΔΕΘ όπως το «Dubai International Financial Centre», η «DP World», κολοσσός στη διαχείριση λιμένων, η «Tawazun» από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, η μεταλλευτική «Εmirates Global Aluminium», που εισφέρει στην οικονομία των Εμιράτων πάνω από 5 δισ. δολ. ετησίως, ο μεγάλος επενδυτικός και βιομηχανικός όμιλος «Essa Al-Ghurair», οι «MASDAR» και «AMEA Power» από τον ενεργειακό κλάδο.
Επίσης ο αερομεταφορέας «Etihad Airways», ο όμιλος «Αl Seer Marine Supplies», ο οποίος αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις για τη λιμενική βιομηχανία και τη ναυτιλία, οι «Al Hamrah» και «Damak Properties» από τον τομέα του real estate και η εταιρεία δομικών υλικών «Rak Ceramics», που πραγματοποιεί πωλήσεις σε 150 χώρες και απασχολεί 15.000 άτομα, παρουσιάζοντας ετήσιο τζίρο κοντά στο 1 δισ. δολ., αλλά και εταιρείες από τους κλάδους της τεχνολογίας, του τουρισμού, της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας.