ΓΔ: 1390.65 0.01% Τζίρος: 68.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Η Ελλάδα θα πληρώσει πρόωρα δόση από το πρώτο δάνειο των μνημονίων

Μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, το υπ. Οικονομικών σχεδιάζει να μειωθεί και το χρέος από τα δάνεια που έλαβε η χώρα από την ευρωζώνη που φτάνουν τα 53 δισ. ευρώ και τις λήξεις τους να εκτείνονται ως το 2041.

Νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα η Ελλάδα θα αποπληρώσει 2,7 δισ. ευρώ από δάνεια που οφείλει στις χώρες της ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου διάσωσης που έλαβε κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης χρέους της, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters την Πέμπτη.

Η Ελλάδα, η πιο υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης, βγήκε από το τρίτο διεθνές πρόγραμμα διάσωσης το 2018 και έκτοτε βασίζεται αποκλειστικά στις αγορές ομολόγων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα αποπληρώσει το χρέος της διάσωσης της ευρωζώνης πριν από το χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, αυτό αποτελεί μέρος της στρατηγικής ανάκαμψής της, καθώς η χώρα θέλει να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.

«Σχεδιάζουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισ. ευρώ από δάνεια του GLF που λήγουν το 2023», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Πρόσθεσε επίσης πως «με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλύνουμε το προφίλ ωρίμανσης του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές μας ανάγκες για το επόμενο έτος σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων».

Υπενθυμίζουμε πως ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μαζί, δάνεισαν στη χώρα περισσότερα από 260 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε στα τέλη του 2009, με αντάλλαγμα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα. Η Αθήνα αποπλήρωσε το ΔΝΤ, το οποίο της παρείχε 28 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2014, τον Απρίλιο, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και σχεδιάζει μια παρόμοια στρατηγική με τα δάνεια διάσωσης της ευρωζώνης.

Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια του ελληνικού δανεισμού (GLF) κατά τη διάρκεια του πρώτου προγράμματος διάσωσης, με λήξεις που εκτείνονται έως το 2041. Με την προγραμματισμένη πληρωμή η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει συνολικά 8 δισ. ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στη ζώνη του 10ετούς χρέους έχει υπερτριπλασιαστεί από την αρχή του έτους, αντανακλώντας την ευρύτερη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης, με τις αγορές να αναμένουν τουλάχιστον μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους για την τιθάσευση του πληθωρισμού. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της χώρας διαμορφώθηκε στο 4,17% την Πέμπτη.

Η Ελλάδα διαθέτει ένα ταμειακό απόθεμα περίπου 39 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς να αξιοποιήσει τις διεθνείς αγορές ομολόγων. Έχει δανειστεί περίπου 7 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής φέτος μέσω νέων πωλήσεων ομολόγων και με την επαναφορά υφιστάμενων ομολόγων.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Γκρέμισμα» του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ προβλέπει ο Κ. Χατζηδάκης

Μιλώντας στο Bloomberg, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προέβλεψε ότι το χρέος θα συρρικνωθεί στο 130% μέχρι το τέλος του 2028, ενώ σημείωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος θα ξεπεράσει τον στόχο και θα ανέλθει σε 2,4% του ΑΕΠ.
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Σε νέα ζευγάρια το 58% των εγκεκριμένων δανείων του Σπίτι μου

Η στεγαστική πολιτική αποτελούσε και αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της Κυβέρνησης, η οποία παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έλαβε μέτρα, μεταξύ των οποίων και το Πρόγραμμα «Σπίτι μου» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης.