Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία καλά αμειβομένων νέων θέσεων εργασίας, τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, που υπογράμμισε τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, με την ανεργία να μειώνεται συνεχώς, καθώς και την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των startup.
Μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα "Reskilling: Επαγγέλματα του μέλλοντος και μείωση της ανεργίας", που διοργάνωσαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η ΟΝΝΕΔ σε συνεργασία με τη γραμματεία Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα, της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Δήμας επισήμανε ότι τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας, ενώ η ανεργία, παρά τον κορονοϊό, μειώθηκε κατά 5,9% και υποχώρησε σε χαμηλό 12ετίας. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, αυξάνοντας μεταξύ άλλων τις υπεραποσβέσεις των σχετικών δαπανών από το 130 στο 200%.
Σε ό,τι αφορά τις νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), o κ. Δήμας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, για πρώτη φορά τις κατέγραψε στην ψηφιακή πλατφόρμα Elevate Greece, ενώ δημιούργησε σημαντικά φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση «επενδυτικών αγγέλων» και για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης (stock options) στους εργαζόμενους. Περαιτέρω, επισήμανε ότι αύριο θα ανακοινωθεί η προδημοσίευση του καινούργιου "Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ", ύψους 300 εκ. ευρώ, που συνδέει τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα με τις επιχειρήσεις. Ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτεί με 35 εκ. ευρώ το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) για να χτίσει τα νέα του Ινστιτούτα και με το ίδιο ποσό το Κέντρο Καινοτομίας Thess INTEC.
Tην ανάγκη για συνεχή κατάρτιση στων εργαζόμενων επισήμανε ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρος Πρωτοψάλτης. Η υπηρεσία επενδύει στο ανθρώπινο κεφάλαιο, σημείωσε, και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα ύψους 100 εκ. ευρώ, μέσα από το οποίο 80.000 άνεργοι εκπαιδεύονται σε πανεπιστήμια και ιδιωτικά ΙΕΚ πάνω σε ψηφιακές και "πράσινες" δεξιότητες.
Ο κ. Πρωτοψάλτης τόνισε ότι μέσα στην πανδημία και συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας και το 38% από αυτές αφορούσε νέους κάτω των 30 ετών.
Πρόσθεσε, ότι 10.000 νέοι σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία αποκτούν εργασιακή εμπειρία μέσα από πρόγραμμα επιδότησης μισθού και εισφορών σε ποσοστό 100%. Στη Δυτική Μακεδονία, το πρόγραμμα αφορά 2.000 θέσεις εργασίας και έχουν γίνει ήδη 1.500 προσλήψεις. Είπε ακόμη, ότι 3.000 νέοι επιδοτήθηκαν με 14.800 ευρώ για να ανοίξουν δικιά τους επιχείρηση και σύντομα θα ανακοινωθεί και άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα.