«Φωτιά» έχει πάρει η αγορά των ενεργειακών τζακιών με τους καταναλωτές να επενδύουν ολοένα και περισσότερο στην οικονομικότερη ενεργειακά λύση της καύσης πέλλετ ή ξύλου. Η ζήτηση για ενεργειακά τζάκια είναι τέτοια που εκπρόσωποι του κλάδου μιλούν για αύξηση του τζίρου φέτος έως σήμερα που αγγίζει ακόμα και το 200%.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδόση Φράγκο, διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Φράγκου που μετράει πολλές δεκαετίες στο χώρο, η ζήτηση τη φετινή χρονιά είναι τέτοια που για πρώτη φορά δεν έκλεισαν τα καταστήματά τους καθόλου για τον Αύγουστο, που παραδοσιακά η αγορά δεν κινείται και οι πολίτες επιλέγουν τις παραλίες. «Οι άνθρωποι κάνουν ουρά» μας λέει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ακόμα και στις 16 Αυγούστου, στην καρδιά των θερινών διακοπών, στα καταστήματά τους η ροή της πελατείας ήταν αξιοσημείωτη. «Πλέον, δεν έχουμε τζάκια να παραδώσουμε λόγω της μεγάλης ζήτησης», λέει, ενώ η αύξηση τζίρου χωρίς να κλείσει καν ακόμα η σεζόν ή να έχουμε πλησιάσει στο χειμώνα αγγίζει το 150-200%.
Στα μεγάλα πλεονεκτήματα των ενεργειακών τζακιών συγκαταλέγονται η αργή καύση των ξύλων που προσφέρει μεγαλύτερη αποδοτικότητα, ενώ θεωρούνται σημαντικά πιο φιλικά τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των πολιτών σε σύγκριση με τα συμβατικά, παραδοσιακά τζάκια. Και παρότι απαιτούν μία σημαντική επένδυση για την εγκατάστασή τους, ανάλογα και με το τι θα επιλέξει να κάνει ο καθένας, η χαμηλή τιμή του ξύλου συγκριτικά με τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, προεξοφλεί γρήγορη απόσβεση.
Γιατί είναι οικονομικά τα ενεργειακά τζάκια
Όπως εξηγεί ο κ. Φράγκος, τα ενεργειακά τζάκια, σε αντίθεση με τα συμβατικά, είναι κλειστού τύπου και καίνε πιο αργά τα ξύλα, ενώ παράλληλα αναφλέγουν και τους καπνούς του ξύλου προσφέροντας μεγαλύτερη θερμαντική απόδοση. Με δεδομένο ότι είναι κλειστό, το ενεργειακό τζάκι δεν καπνίζει, ενώ μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει ακόμη και το βράδυ χωρίς επιτήρηση χωρίς να είναι επικίνδυνο για την ασφάλεια των ενοίκων. Παράλληλα, όταν δεν λειτουργεί «χάνεται» λιγότερη ενέργεια από την καμινάδα, ενώ αποφεύγεται η εισπνοή των βλαβερών καπναερίων που εκλύουν τα παραδοσιακά τζάκια.
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, κίνητρο, ειδικά στο σημερινό περιβάλλον είναι ότι αποτελεί μία επιλογή που μπορεί δυνητικά να ζεστάνει όλο το σπίτι με πολύ φθηνότερο καύσιμο. Είναι ενδεικτικό ότι, ακόμα και με τις αυξήσεις που παρουσιάζουν οι τιμές φέτος και φθάνουν το 20-30% λόγω της αυξημένης ζήτησης και των μειωμένων εισαγωγών, οι τιμές για ξύλο πεύκου, δρυ ή οξιάς ξεκινούν από τα 100 ευρώ το κυβικό και φθάνουν έως και τα 140 ευρώ στην περίπτωση της ελιάς, ενώ και το πέλλετ, παρότι έχει διπλασιαστεί η τιμή του σε σχέση με πέρυσι, είναι σημαντικά φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης, όπου η τιμή του λίτρου θα είναι αυξημένη στα 1,70 ευρώ.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Φράγκου, με δεδομένη την αργή κατανάλωση των ξύλων που εγγυώνται τα ενεργειακά τζάκια, αρκούν 2-4 κιλά ξύλου για να καίει το τζάκι για μία ώρα. Με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζει το κόστος θέρμανσης ενός σπιτιού 100 τ.μ. με ένα ενεργειακό τζάκι στα 1.000 ευρώ για το σύνολο της σεζόν.
Πώς μπορεί να ζεσταθεί όλο το σπίτι
Αν αποφασίσει να κάνει κάποιος το βήμα αυτό, έρχεται αντιμέτωπος με τις τρεις παρακάτω επενδύσεις, όπως τις παρουσιάζει ο κ. Φράγκος:
- Το τζάκι αερόθερμο που πέρα από την ακτινοβολία όπως και τα παραδοσιακά τζάκια μπορεί να θερμάνει όλο το σπίτι μέσω των ροών του αέρα ή με τη χρήση επιπλέον υποδομών που θα δημιουργήσουν κανάλια για τους άλλους χώρους του σπιτιού. Πρόκειται για μία επιλογή, που ανάλογα με το χώρο και τις απαιτήσεις απαιτεί μία επένδυση μίνιμουμ 4.000 ευρώ.
- Δεύτερη επιλογή είναι ένα τζάκι που μπορεί να συνδεθεί με την ήδη υπάρχουσα υποδομή καλοριφέρ θερμαίνοντας τα σώματα αλλά και μπόιλερ νερού, ενώ παράλληλα δε δεσμεύει τον ιδιοκτήτη από τη χρήση και της επιλογής του πετρελαίου, εφόσον το επιθυμεί, δίνοντας έτσι περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος ξεκινάει από τα 6.000 με 7.000 ευρώ
- Αρκετά φθηνότερη επιλογή (από μίνιμουμ 2.800 ευρώ) είναι η μετατροπή του παραδοσιακού τζακιού σε ενεργειακό προσφέροντας εσωτερικά ένα ένθετο αερόθερμο ενεργειακό τζάκι που παρέχει τα οφέλη του ενεργειακού τζακιού χωρίς να χρειαστούν σημαντικές μεταβολές στο χώρο.
Πρόκειται για μία τάση που ήδη βλέπουμε με μεγάλη δυναμική και στο εξωτερικό. Στη Γερμανία η στροφή των καταναλωτών που είχαν συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο και μεταπηδούν σε ενεργειακά τζάκια και σόμπες είναι τέτοια που έχει κάνει ανάρπαστο το πέλλετ και ακριβοθώρητους τους επαγγελματίες του κλάδου λόγω της τεράστιας ζήτησης. Βέβαια, εκεί επιδοτείται η μετάβαση αυτή γεγονός που αυξάνει σημαντικά και τη ζήτηση.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε πρόσφατο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση επιδοτεί την ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κτιρίων με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και τη μείωση των καταναλώσεων. Σε αυτή τη λογική, όποιος κάνει την επιλογή να κόψει τη θέρμανση με πετρέλαιο και να προτιμήσει την επιλογή της βιομάζας, συμπεριλαμβανομένων των πέλλετ, μπορεί να επιδοτηθεί έως και 45% του συνολικού κόστους. Αυτό από μόνο του έχει ήδη οδηγήσει 600.000 Γερμανούς στην επιλογή αυτή.