ΓΔ: 1392.89 -0.34% Τζίρος: 36.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:00 DATA
european union-europi-europe-komision
Φώτο: Shutterstock

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο 3,6 δισ. για το περιβάλλον

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης, θα δεσμευτούν σημαντικά ποσά από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για έργα ενεργειακής απόδοσης, προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακές υποδομές.

Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-27» με προϋπολογισμό 3,6 δισ. ευρώ που στόχο έχει να υπάρξουν παρεμβάσεις που θα θέσουν τις βάσεις ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πολυδιάστατες κρίσεις όπως οι περιβαλλοντικές.

Με τους πόρους που θα υπάρξουν θα επενδυθούν σημαντικά ποσά σε έργα ενεργειακής απόδοσης, προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακές υποδομές, που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που κλιμακώνεται τον τελευταίο χρόνο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο κόσμος βρίσκεται πλήρως υπό την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει βαθύτατες οικονομικές επιπτώσεις. Η απώλεια υδάτινων οδών σημαίνει σοβαρό κίνδυνο για τις ναυτιλιακές διαδρομές, τη γεωργία, τον ενεργειακό εφοδιασμό - ακόμη και για το πόσιμο νερό.

Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης: «Με την έγκριση και την υλοποίηση του επιχειρησικού προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» θέτουμε τις θεμελιώδεις βάσεις για την άμεση αντιμετώπιση πολυδιάστατων κρίσεων όπως οι περιβαλλοντικές που οδηγούν ταυτόχρονα και σε ανθρωπιστικές. Η ανθεκτικότητα σε κρίσεις είναι αυτό που κατά βάση υπολογίσαμε στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος αλλά και αυτό που διέπει οριζόντια την λογική παρέμβασης όλων των αναπτυξιακών μας προγραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύουμε σημαντικά ποσά από το νέο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» για έργα ενεργειακής απόδοσης, προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακές υποδομές, που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ευχαριστώ θερμά όλους τους αρμόδιους φορείς και ειδικά την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ και τον Ειδικό Γραμματέα κ. Γιώργο Ζερβό για την άρρηκτη και άρτια συνεργασία μας».

Υπενθυμίζουμε πως μια ξαφνική αύξηση των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα φέτος, σε συνδυασμό με ενδεχόμενες πλημμύρες και ξηρασίες, θα προκαλούσε ζημιές τουλάχιστον 70 δισ. ευρώ στις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων κλιματικών stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ σημειώνει ότι πρόκειται για μία υποεκτίμηση των δυνητικών ζημιών των 41 τραπεζών καθώς τα test εστίασαν μόνο στον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο αγοράς, χωρίς να λάβουν υπόψη τις έμμεσες συνέπειες, όπως μία επιβράδυνση της οικονομίας.

Οι τράπεζες, όπως και άλλες εταιρείες, πιέζονται όλο και περισσότερο από τους μετόχους τους και περιβαλλοντικές οργανώσεις να δράσουν γρήγορα για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων τους. Τα stress test διαπίστωσαν επίσης ότι οι περισσότερες τράπεζες της Ευρωζώνης δεν έχουν ένα μοντέλο για τον υπολογισμό του κλιματικού κινδύνου και κατά κανόνα δεν τον λαμβάνουν υπόψη κατά τις χορηγήσεις δανείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Θετική η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2022

Το 2022 ήταν μία απόλυτα θετική χρονιά για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στο εθνικό σκέλος εκταμιεύτηκε το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού 1,696 δισ., τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρόλο στην ελληνική οικονομία αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας

Το νέο ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να «ξεκλειδώσουν» πολλές και σημαντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ, με την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια να βελτιώνεται σημαντικά.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκδήλωση του ΕΣΠΑ για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 στη ΔΕΘ

Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής νέας γνώσης, τη διάχυση και την αποτελεσματική αξιοποίησή της, την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών στην οικονομία.