Τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης των οικονομιών της ζώνης του ευρώ ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενισχύουν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και μειώνουν προσωρινά τον πληθωρισμό, όπως εκτιμά σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρότερη το 2022 και θα εξασθενίσει το επόμενο έτος, ανέφερε η ΕΚΤ σε προδημοσίευση του μηνιαίου οικονομικού δελτίου της.
«Το σύνολο των μέτρων τόνωσης ως απάντηση στον πόλεμο εκτιμάται ότι θα έχει αντίκτυπο σχεδόν 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στη συνολική ανάπτυξη και περιορισμένη επίδραση λίγο πάνω από 0,1 ποσοστιαία μονάδα στον πληθωρισμό», ανέφεραν οι οικονομολόγοι Cristina Checherita-Westphal, Maximilian Freier και Philip Muggenthaler.
Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την ολοένα και μεγαλύτερη στόχευση των μέτρων που σχετίζονται με την ενέργεια σε ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, πρόσθεσαν.
Περιορισμένη η αποταμίευση των νοικοκυριών
Μόνο το ένα πέμπτο των νοικοκυριών της ευρωζώνης αποθήκευσαν αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα περισσότερα δεν έχουν ένα επιπλέον μαξιλάρι προστασίας από τον πληθωρισμό, σύμφωνα με ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η μελέτη βασίζεται σε έρευνα σε έξι από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021. Διαπίστωσε ότι το 20% αύξησε τις αποταμιεύσεις και το 16% τις συρρίκνωσε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
«Η κατανομή των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μπορεί έτσι να περιορίσει το βαθμό στον οποίο οι αποταμιεύσεις αυτές μπορούν να θωρακίσουν τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της κατανάλωσης από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης των τιμών της ενέργειας», επισημαίνουν οι οικονομολόγοι Maarten Dossche, Δημήτρης Γεωργαράκος, Aleksandra Kolndrekaj και Francisco Tavares σε άρθρο τους για το μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ.
Το συμπέρασμα αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην τρέχουσα πολιτική. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε στις 21 Ιουλίου ότι «η κατανάλωση υποστηρίζεται από τις αποταμιεύσεις που δημιούργησαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και από την ισχυρή αγορά εργασίας».