ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
xrimatodotisi-reustotita-daneia-ependyseis-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Ευχάριστη έκπληξη από το ΑΕΠ στην Ευρώπη: Στο 4% η ανάπτυξη β' τριμήνου

Επιβράδυνση στο 3,4% περίμεναν οι αναλυτές, αλλά ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 4%. Ουραγός η Γερμανία με μόλις 1,8%, καθώς επηρεάζεται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση. Δεν δίνονται στοιχεία για την Ελλάδα.

Σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ευρώπη το δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφει η Eurostat, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η όξυνση της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων μείωσαν το ρυθμό ανάπτυξης τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε. στο 4%, από 5,4% και 5,5%, αντίστοιχα, κατά το πρώτο τρίμηνο.

Πάντως, η Ευρώπη παραμένει σε αναπτυξιακή τροχιά, ενώ στις ΗΠΑ έχουν ήδη καταγραφεί δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Η μεταβολή του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο

 

Αναλυτές τονίζουν ότι ήταν ευχάριστη έκπληξη τα σημερινά στοιχεία για την Ευρώπη, καθώς δείχνουν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ήταν αρκετά μικρότερη από όσο προβλεπόταν. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν ότι το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 3,4% το β' τρίμηνο και τώρα εκτιμάται από τη Eurostat ότι η αύξηση ήταν 4%.

Η μεταβολή του ΑΕΠ σε 12μηνη βάση

 

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,0% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μετά από +5,4% στη ζώνη του ευρώ και +5,5% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

 

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το β' τρίμηνο, η Σουηδία (+1,4%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολούθησε η Ισπανία (+1,1%) και η Ιταλία (+1,0%). Μειώσεις καταγράφηκαν σε Λετονία (-1,4%), Λιθουανία (-0,4%) και Πορτογαλία (-0,2%). Οι ετήσιες μεταβολές ήταν θετικές για όλες τις χώρες. 

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι ουραγός στην ανάπτυξη αυτή την περίοδο, καθώς επηρεάζεται περισσότερο από την ενεργειακή κρίση λόγω αυξημένης εξάρτησης από τη Ρωσία. Ο ρυθμός ανάπτυξης έπεσε το β' τρίμηνο στο 1,8%, που είναι και το χαμηλότερο από όλες τις χώρες, για τις οποίες έδωσε προκαταρκτική εκτίμηση η Eurostat.

Υπενθυμίζεται ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν προκαταρκτικές εκτιμήσεις από τη Eurostat.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μιχαηλίδης (ΤΕΡΝΑ): Η αγορά των κατασκευών δείχνει θετικά σημάδια

«Παρά τη θετική πορεία των επενδύσεων, τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, υπάρχει υστέρηση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Τεχνικός Διευθυντής της ΤΕΡΝΑ.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νίκησε» την ευρωζώνη η ελληνική οικονομία με αιχμή την αύξηση επενδύσεων

Παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ελλάδα διατήρησε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς ενισχύθηκε το μερίδιο των επενδύσεων στην οικονομία. Ανάλυση από την Alpha Bank.