«Την Παρασκευή 22 Ιουλίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία μετά της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη μεταφορά των σιτηρών που είναι εγκλωβισμένα στα σιλό της Μαύρης Θάλασσας, η τιμή του μαλακού σίτου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Παρισιού έπεσε κατά 25 ευρώ. Αναθαρρήσαμε. Τη Δευτέρα κι αφού έχει προηγηθεί ο βομβαρδισμός στο λιμάνι της Οδησσού, η τιμή του αυξήθηκε κατά 6 ευρώ και σήμερα (σ.σ. χθες) αυξάνεται κατά 7 ευρώ. Αυτό είναι τρέλα! Πώς να σχεδιάσει κανείς, πώς να προγραμματίσει, τι στόχους να θέσει; Αυτή η κατάσταση δεν υποφέρεται».
Κορυφαίο στέλεχος μίας από τις μεγαλύτερες αλευροβιομηχανίες της χώρας ήταν σχεδόν σε κατάσταση απόγνωσης, παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις των σιτηρών στο χρηματιστήριο, βλέποντας να καταστρέφονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών μετά από τη συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας. Και δεν είχε άδικο: η εξέλιξη της τιμής του μαλακού σίτου από τις 18 Ιουλίου και μετά, για μία ακόμη φορά εφέτος, είχε αρχίσει να ανεβάζει την αδρεναλίνη των αγοραστών στα ύψη.
Στις 18 Ιουλίου η τιμή του διαμορφώθηκε στα 335 ευρώ ανά τόνο, στις 19 η τιμή του ανέβηκε στα 337 ευρώ, στις 20 του μήνα πήγε στα 340 ευρώ, στις 21 Ιουλίου αυξήθηκε στα 351 ευρώ τον τόνο και στις 22 Ιουλίου, την ημέρα της συμφωνίας, η τιμή του έπεσε στα 326 ευρώ. Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου η τιμή του μαλακού σίτου ανέβηκε και πάλι στα 332 ευρώ και χθες συνέχισε στα 339 ευρώ τον τόνο.
Βέβαια, όλες οι προγνώσεις –αλλά και οι ελπίδες- κάνουν λόγο για σοβαρή αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών στο επόμενο διάστημα. Εφόσον φυσικά τηρηθεί η συμφωνία. Και είναι γνωστό πως η ανάγκη για την τήρηση της συμφωνίας δεν προέρχεται μόνο από τον άμεσο κίνδυνο διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, αλλά προκύπτει κι από εντελώς πρακτικούς λόγους: αν δεν αδειάσουν τα σιλό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης της νέας παραγωγής που ήδη συλλέγεται –ο θερισμός στην Ουκρανία κρατά ως και τον Αύγουστο.
Όλοι λοιπόν περιμένουν την πτώση της τιμής, η οποία εν συνεχεία θα μεταφερθεί σ΄ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα πηγή της αρτοβιομηχανίας έλεγε πως περιμένει μείωση της τιμής του μαλακού σίτου από 70 ως και 100 ευρώ τον τόνο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτή στον καταναλωτή μία αντίστοιχη μείωση των τιμών. Έτσι, αλευροβιομήχανοι, αρτοβιομήχανοι, αρτοποιοί και καταναλωτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην τήρηση της ρωσο – ουκρανικής συμφωνίας για την -έστω μερική– ανάκαμψη της αγοράς.