ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
aleyri-flour
Φώτο: Shutterstock

Παρατείνεται το θρίλερ με το σιτάρι, αγωνία στις βιομηχανίες αλεύρων

Νέα αύξηση των διεθνών τιμών μετά το πυραυλικό χτύπημα των Ρώσων στο λιμάνι της Οδησσού. Μείωση τουλάχιστον κατά 70 - 100 ευρώ χρειάζεται για να γίνει αισθητή η αποκλιμάκωση στον τελικό καταναλωτή, εκτιμούν στελέχη του κλάδου.

«Την Παρασκευή 22 Ιουλίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία μετά της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τη μεταφορά των σιτηρών που είναι εγκλωβισμένα στα σιλό της Μαύρης Θάλασσας, η τιμή του μαλακού σίτου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Παρισιού έπεσε κατά 25 ευρώ. Αναθαρρήσαμε. Τη Δευτέρα κι αφού έχει προηγηθεί ο βομβαρδισμός στο λιμάνι της Οδησσού, η τιμή του αυξήθηκε κατά 6 ευρώ και σήμερα (σ.σ. χθες) αυξάνεται κατά 7 ευρώ. Αυτό είναι τρέλα! Πώς να σχεδιάσει κανείς, πώς να προγραμματίσει, τι στόχους να θέσει; Αυτή η κατάσταση δεν υποφέρεται».

Κορυφαίο στέλεχος μίας από τις μεγαλύτερες αλευροβιομηχανίες της χώρας ήταν σχεδόν σε κατάσταση απόγνωσης, παρακολουθώντας τις διακυμάνσεις των σιτηρών στο χρηματιστήριο, βλέποντας να καταστρέφονται οι ελπίδες για αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών μετά από τη συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας. Και δεν είχε άδικο: η εξέλιξη της τιμής του μαλακού σίτου από τις 18 Ιουλίου και μετά, για μία ακόμη φορά εφέτος, είχε αρχίσει να ανεβάζει την αδρεναλίνη των αγοραστών στα ύψη.

Στις 18 Ιουλίου η τιμή του διαμορφώθηκε στα 335 ευρώ ανά τόνο, στις 19 η τιμή του ανέβηκε στα 337 ευρώ, στις 20 του μήνα πήγε στα 340 ευρώ, στις 21 Ιουλίου αυξήθηκε στα 351 ευρώ τον τόνο και στις 22 Ιουλίου, την ημέρα της συμφωνίας, η τιμή του έπεσε στα 326 ευρώ. Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου η τιμή του μαλακού σίτου ανέβηκε και πάλι στα 332 ευρώ και χθες συνέχισε στα 339 ευρώ τον τόνο.

Βέβαια, όλες οι προγνώσεις –αλλά και οι ελπίδες- κάνουν λόγο για σοβαρή αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών στο επόμενο διάστημα. Εφόσον φυσικά τηρηθεί η συμφωνία. Και είναι γνωστό πως η ανάγκη για την τήρηση της συμφωνίας δεν προέρχεται μόνο από τον άμεσο κίνδυνο διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, αλλά προκύπτει κι από εντελώς πρακτικούς λόγους: αν δεν αδειάσουν τα σιλό των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης της νέας παραγωγής που ήδη συλλέγεται –ο θερισμός στην Ουκρανία κρατά ως και τον Αύγουστο.

Όλοι λοιπόν περιμένουν την πτώση της τιμής, η οποία εν συνεχεία θα μεταφερθεί σ΄ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα πηγή της αρτοβιομηχανίας έλεγε πως περιμένει μείωση της τιμής του μαλακού σίτου από 70 ως και 100 ευρώ τον τόνο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτή στον καταναλωτή μία αντίστοιχη μείωση των τιμών. Έτσι, αλευροβιομήχανοι, αρτοβιομήχανοι, αρτοποιοί και καταναλωτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην τήρηση της ρωσο – ουκρανικής συμφωνίας για την -έστω μερική– ανάκαμψη της αγοράς.   

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενος τις μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι η Ρωσία ετοιμάζει μαζική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τόνισε πως οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα να απαντήσουν με τα διαθέσιμα αμυντικά μέσα.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κίεβο καταδικάζει τη Σεούλ για πιθανές εξαγωγές πετρελαίου στη Ρωσία

Η Ουκρανία ανέφερε ότι παραδόσεις πετρελαίου μέσω Νότιας Κορέας βοήθησαν τη Ρωσία να καλύψει απώλειες στα διυλιστήρια της από ουκρανικές επιθέσεις, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Σεούλ, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανική επίθεση με drone στο Λουγκάνσκ: Τέσσερις νεκροί

Τέσσερις νεκροί και τρεις τραυματίες μετά από επίθεση ουκρανικών drones στη ρωσοκρατούμενη Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη. Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση ή σχόλιο από την Ουκρανία.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ουκρανία έπληξε λεωφορείο σε κατεχόμενη ζώνη, τρεις νεκροί

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση με drone σε μικρό λεωφορείο σε κατεχόμενη περιοχή της Ζαπορίζια, με τρεις νεκρούς -ανάμεσά τους ο οδηγός- και τρεις τραυματίες, σύμφωνα με τις ρωσόφιλες αρχές.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί σε μεγάλη ουκρανική επίθεση με drones στη Μόσχα

Δύο νεκροί και εννέα τραυματίες είναι ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη Μόσχα, όπου προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη καταστήματος στη Λιτβινόβο λόγω πτώσης drone.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο πλοία χτυπήθηκαν από drones στη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη Βουλγαρία

Δύο πλοία δέχθηκαν επίθεση από drones στη βουλγαρική ΑΟΖ της Μαύρης Θάλασσας, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Η Ρωσία χτύπησε ουκρανικούς στόχους σε λιμάνια, μεταξύ αυτών και φορτηγό πλοίο ανεφοδιασμού στο Τσορνομόρσκ.