ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

HAPCO: Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει 12μηνο τουρισμό μέσω συνεδρίων

Ως χώρα διαθέτουμε αξιόλογες υποδομές για συνέδρια και εκδηλώσεις στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκης, στα συνεδριακά ξενοδοχεία των 2 πόλεων και της περιφέρειας, που μπορούν να φιλοξενήσουν διεθνή συνέδρια έως 4.500-5.000 άτομα.

Μιλώντας για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν ή τουρισμό 12 μήνες το χρόνο, υπάρχει ένα «δυνατό χαρτί» που στη χώρα μας αναπτύσσεται όλο και περισσότερο και μπορεί να προσελκύσει κόσμο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, με δεδομένο ότι θα υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές. Πρόκειται για τον συνεδριακό τουρισμό που αφορά επισκέπτες υψηλού επιπέδου, οι οποίοι επενδύουν 7 φορές περισσότερο από τον απλό τουρίστα και επιπλέον αποτελούν πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό. Είναι πελάτες υψηλού εισοδήματος και διακεκριμένοι στο χώρο τους, όπως αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Σίσσυ Λυγνού, πρόεδρος του Δ.Σ, HAPCO & DES (Hellenic Association of Professional Congress Organizers & Destination Event Specialists), μέλος ΔΣ, IAPCO (International Association of Professional Congress Organizers).

Ως χώρα διαθέτουμε αξιόλογες υποδομές για συνέδρια και εκδηλώσεις στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθήνας, Θεσσαλονίκης, στα συνεδριακά ξενοδοχεία των 2 πόλεων και της περιφέρειας, που μπορούν να φιλοξενήσουν διεθνή συνέδρια έως και 4.500-5.000 άτομα. Τα συνεδριακά κέντρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης αποτελούν δυνατά στοιχεία της συνεδριακής δυναμικής της χώρας, συμβάλλουν αισθητά στην προβολή της στο εξωτερικό και φιλοξενούν σημαντικές διεθνείς και ευρωπαϊκές εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία. Αξιόλογα συνεδριακά κέντρα διαθέτουμε και σε άλλες περιοχές, όπως Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Βόλο, Πελοπόννησο, Βόρεια Ελλάδα κ.α.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει η κ. Λυγνού, οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται πλήρως, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η Ελλάδα ανεβαίνει αισθητά στη διεθνή κατάταξη και αποτελεί πόλο έλξης και ενδιαφέροντος ως συνεδριακός προορισμός πολλών διεθνών οργανισμών. «Η Αθήνα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτουν Συνεδριακό Κέντρο μεγάλης χωρητικότητας. Πολλές διεθνείς ενώσεις που επιθυμούν να αναθέσουν συνέδριά τους στην Ελλάδα, μας έχουν αποκλείσει από τη λίστα επιλογών. Απαιτείται λοιπόν άμεσα η δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει συνέδριο άνω των 5.000 ατόμων», σημειώνει προσθέτοντας ότι η Αθήνα φιλοξενεί πολλές διεθνείς διοργανώσεις στις υπάρχουσες υποδομές, που συνήθως ξεπερνούν τις προσδοκίες και σπάνε τα ρεκόρ συμμετοχών, γεγονός θετικό για τις διεθνείς ενώσεις που μας εμπιστεύονται.

«Η Αθήνα φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα το διεθνές συνέδριο για την έρευνα του Διαστήματος COSPAR 2022, το οποίο έχει διάρκεια 7 ημερών, διεξάγεται σε 2 συνεδριακά κέντρα, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών (MAICC) και το συνεδριακό ξενοδοχείο Divani Caravel Athens, σε 30 αίθουσες παράλληλα και συμμετοχή άνω των 2.500 συνέδρων & 500 διαδικτυακά», τονίζει η κ. Λυγνού και εξηγεί:«Αποτελεί ένα τεράστιο γεγονός για τη χώρα, που την προβάλλει διεθνώς σε υψηλό επίπεδο. Ένα Συνεδριακό Κέντρο τέτοιας δυναμικής, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες αξιόλογες υποδομές, θα μπορούσε να εκτοξεύσει την εθνική οικονομία και να ανεβάσει τη χώρα μας στη διεθνή κατάταξη αλλά και τον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη (όπως έγινε στην περίπτωση του Δουβλίνου, Βαρκελώνης, Ρώμης, Βιέννης, Παρισιού, Λονδίνου, Βερολίνου κλπ) και να προσφέρει σημαντικό επιπλέον εισόδημα στη χώρα».

Η Αθήνα στην 8η θέση παγκοσμίως

Ο Επαγγελματικός και Συνεδριακός Τουρισμός στην Ελλάδα, κατέγραψε το 2021 σημαντική άνοδο σε ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια κατάταξη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ICCA (International Congress & Convention Association) η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό χάρτη Συνεδριακού Τουρισμού βρέθηκε στη 10η θέση, ενώ στον Παγκόσμιο στην 17η θέση. Αντίστοιχα η Αθήνα στην Ευρωπαϊκή κατάταξη ανέβηκε στην 6η θέση από την 12η και η Θεσσαλονίκη στην 32η από την 39η. Στην Παγκόσμια κατάταξη η Αθήνα ανέβηκε στην 8η θέση από την 17η και η Θεσσαλονίκη στην 47η από την 70η.

«Η κατάταξη αυτή αφορά βέβαια ένα πολύ συγκεκριμένο τομέα του MICE, δεν συμπεριλαμβάνει τα events και συνέδρια όλων των ειδών, παρόλα αυτά καταγράφει τη δυναμική του προορισμού. Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψιν, ώστε να συμπεριληφθεί επιτέλους η βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων της χώρας στον κεντρικό σχεδιασμό του κράτους», τονίζει η κ.Λυγνού. Η δυναμική της Περιφέρειας και τα οφέλη του συνεδριακού τουρισμού Η Ελλάδα έχει πολλές και όμορφες πόλεις που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μεγάλα συνέδρια, και συγκεκριμένα όποια πόλη έχει την κατάλληλη υποδομή σε συνεδριακό κέντρο και συνεδριακά ξενοδοχεία έχει και την προοπτική να εξελιχθεί στον Επαγγελματικό και Συνεδριακό και Τουρισμό. Διαθέτουμε εξαιρετικές συνεδριακές υποδομές σε όλη την περιφέρεια.

Η Θεσσαλονίκη κατέχει πολύ υψηλή θέση και συνεχώς αναπτύσσεται. Δεδομένης της προσεχούς ανακαίνισης του Συνεδριακού της Κέντρου, πιστεύουμε ότι θα φιλοξενήσει ακόμη μεγαλύτερα συνέδρια και πληθώρα εκδηλώσεων. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την πρόεδρο του HAPCO, ενώ o επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ο σημαντικός του ρόλος δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτός και δεν έχει αξιοποιηθεί στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες ανταγωνιστικές χώρες.

Όπως αναφέρεται ότι ο συνεδριακός Τουρισμός αποτελεί πηγή εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους για το κράτος και τις τοπικές αρχές, συμβάλλει στην οικονομία με την κατασκευή ή/και ανακαίνιση συνεδριακών χώρων και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ενισχύει την απασχόληση και διαφημίζει την χώρα διεθνώς, συμβάλλει στη δημιουργία εισοδήματος, που πολλές φορές είναι πολλαπλάσιο 7 φορές από το μαζικό Τουρισμό, προσελκύει προσωπικότητες υψηλού επιπέδου που μπορούν αντίστοιχα να είναι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό, συμβάλλει στην αύξηση θέσεων εργασίας, αφού στην οργάνωση συνεδρίων εμπλέκονται 50 τουλάχιστον επαγγέλματα ενώ δημιουργεί και αυξάνει την ζήτηση ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών (διαμονές, διακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, δείπνα, γεύματα κλπ.) ενισχύοντας την εθνική οικονομία. Επιπλέον, συμβάλλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και καταπολέμηση της εποχικότητας του Ελληνικού Τουρισμού ενώ προβάλει την φήμη της χώρας σε ένα υψηλού επιπέδου κοινό και κατακτά σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό και συνεδριακό χάρτη.

Ο ρόλος του HAPCO

Ο HAPCO & DES εκπροσωπεί σχεδόν 100 Μέλη Επαγγελματιών Διοργανωτών Συνεδρίων και Εκδηλώσεων Κινήτρων (Incentives), όπως επίσης και τουλάχιστον 16 εταιρικούς κλάδους, που καλύπτουν το εύρος των υπηρεσιών και προϊόντων της MICE Αγοράς. O HAPCO & DES συνεργάζεται με όλους τους Ελληνικούς Φορείς της Ελληνικής Τουριστικής Αγοράς, με τα Γραφεία Συνεδριακής Προβολής της Αθήνας (ACVB) και της Θεσσαλονίκης (TCB)– και με τους Διεθνείς Φορείς IAPCO και ICCA θέλοντας να χαράξει κοινή πολιτική στρατηγικής για την επόμενη μέρα του κλάδου στην ανάκαμψη της MICE αγοράς. Στο πλαίσιο της πανδημίας, ο HAPCO & DES εντάχθηκε στην Global Task Force of National Associations of PCOs της IAPCO, με στόχο σε συνεργασία με άλλες 13 εθνικές ενώσεις να συμβάλλει στην ανταλλαγή πληροφοριών για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο αλλά και στη χάραξη κοινής στρατηγικής για την επόμενη μέρα της διεθνούς βιομηχανίας συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Κεντρικός στόχος του συνδέσμου HAPCO & DES είναι η προάσπιση του επαγγέλματος του οργανωτή συνεδρίων και εκδηλώσεων και η προβολή του ελληνικού Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. «Για το λόγο αυτό, ο HAPCO & DES, μέσω εντατικής συνεργασίας με τους εταιρικούς μας συμμάχους, προβαίνει σε δράσεις με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου MICE. Μπορώ να αναφέρω ως παραδείγματα πρόσφατης συνεργασίας, τη συμφωνία με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για συμμετοχή μας στη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα απευθύνονται σε επαγγελματίες του κλάδου του Τουρισμού, που επιθυμούν να γνωρίσουν το συναρπαστικό κόσμο του Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού και του ελληνικού MICE, προσφέροντας σημαντικές προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης σε νέους επαγγελματίες.

Ακόμη ένα παράδειγμα πρόσφατης συνέργειας είναι η συμφωνία του HAPCO & DES με την Εταιρεία Ανάπτυξης Τουριστικής Αθήνας (ΕΑΤΑ) να προβούμε σε υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με κοινούς άξονες και δημιουργία ομάδων εργασίας. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι εντός της πανδημίας ο HAPCO & DES ένωσε τις δυνάμεις του με το Athens Convention & Visitors Bureau αλλά και το Thessaloniki Convention Bureau, δημιουργώντας τη συνέργεια The Greek Meetings Alliance. Μία δυνατή, πολλά υποσχόμενη συνεργασία», υπογραμμίζει η κ. Λυγνού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αθήνα είναι στο «top 10» του παγκοσμίου συνεδριακού τουρισμού

Η Αθήνα μέσα στο 2022, βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Ένωσης Συνεδρίων (ICCA), φιλοξένησε συνολικά 109 διεθνή συνέδρια στα οποία συμμετείχαν 40.000 επισκέπτες, αφήνοντας στην πόλη έσοδα ύψους 87 εκατ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόλο συνεδριακού τουρισμού φιλοδοξούν να αποτελέσουν τα Ιωάννινα

Στο πλαίσιο της 36ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Ιωαννιτών, Γιώργος Λώλης, υπογράμμισε ότι η πόλη διαθέτει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες με υψηλής ποιότητας αίθουσες συνεδρίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους 10 καλύτερους προορισμούς για συνέδρια

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη διοργάνωση διαφάνηκε η μεγάλη ανάγκη για επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, μετά από την πανδημία που έπληξε την αγορά του τουρισμού και ειδικότερα την αγορά του συνεδριακού τουρισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε τροχιά επανεκκίνησης του συνεδριακού τουρισμού

Επιστρέφει η κανονικότητα σιγά σιγά και για τον κλάδο των συνεδρίων και των επαγγελματικών εκδηλώσεων που ήταν «παγωμένος» λόγω της πανδημίας. Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα κάνουν τη δική τους επανεκκίνηση.