ΓΔ: 1402.93 0.38% Τζίρος: 4.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:42:30 DATA

Ήρθαν για να μείνουν οι υψηλές τιμές σε σιτάρι, αλεύρι και ψωμί

Παρά την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, το μαλακό σιτάρι παραμένει 75% ακριβότερο από τον Ιούλιο 2021. Αυξημένα όλα τα επιμέρους κόστη. Κόντρα των αγροτών με τη βιομηχανία για τις τιμές του σκληρού σιταριού.

Οι τιμές του αποκαλούμενου παλαιότερα «κυκλώματος σιτάρι – αλεύρι – ψωμί» δεν πρόκειται, τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια να πέσουν στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2021 ή έστω των αρχών του 2022 και τούτο διότι η παραγωγή τους έχει υψηλότερο κόστος, τονίζει κορυφαίο στέλεχος της αλευροβιομηχανίας μιλώντας προς το BD.

Η ίδια πηγή εξηγεί πως τα λιπάσματα, η ενέργεια και τα μεταφορικά βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν –μόλις το δεύτερο μισό του 2021– και δεν προβλέπεται οι τιμές τους να αποκλιμακωθούν στο ορατό μέλλον. Σημειώνει μάλιστα ενδεικτικά ότι το μεταφορικό κόστος έχει διπλασιαστεί -π.χ. από 20 ευρώ τον τόνο από την Βουλγαρία η μεταφορά κοστίζει 40 ευρώ, ενώ από την Γερμανία από 40 ευρώ κοστίζει πλέον 90 ευρώ τον τόνο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα ένα κιλό αλεύρι πωλείται προς 65 λεπτά, όταν το Ιανουάριο του 2022 πωλούνταν πως 42 λεπτά και το καλοκαίρι του 2021 προς 35 λεπτά. Σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021, δηλαδή, η αύξηση ανήλθε σε 85%.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων η αλευροβιομηχανία βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο «μπράντ ντε φερ» με τους Έλληνες παραγωγούς δημητριακών, δεδομένου ότι οι τιμές τις οποίες επιδιώκουν οι δεύτεροι να αποσπάσουν από τους μύλους είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και οι πρώτοι, αρνούμενοι να τα «νομιμοποιήσουν», δεν αγοράζουν. Έτσι ο ένας δοκιμάζει τις αντοχές του άλλου, μέχρι τη στιγμή που ο ένας θα κάνει το πρώτο βήμα προς τα πίσω και η διαπραγμάτευση θα αρχίσει να αποκτά υλική υπόσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική παραγωγή αφορά κυρίως σε σκληρό σιτάρι –χρησιμοποιείται στην παραγωγή των ζυμαρικών– που όχι μόνο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς, αλλά και ένα σημαντικό μέρος της εξάγεται προς την Ιταλία, όπου οι τιμές του σκληρού σίτου είναι υψηλότερες από την Ελλάδα.

Οι αγρότες, λοιπόν, ζητούν σήμερα από 480 ως και 500 ευρώ τον τόνο, δηλαδή από 48 ως 50 λεπτά το κιλό, ενώ στην Ιταλία το εύρος των τιμών του σκληρού σίτου σήμερα κυμαίνεται από 532 ως και 580 ευρώ τον τόνο.

Παράλληλα, αν και στη διεθνή αγορά φαίνεται να υπάρχει μία τάση αποκλιμάκωσης των χρηματιστηριακών τιμών, ωστόσο όμως αυτή η διαπίστωση δεν αποδίδει πλήρως την πραγματική εικόνα, δεδομένου ότι οι τιμές σήμερα του μαλακού σίτου είναι περίπου 75% υψηλότερα από τον Ιούλιο του του 2021 και η αποκλιμάκωση έναντι του εφετινού Μαΐου, διάστημα κατά το οποίο παρατηρήθηκε κορύφωση των διεθνών τιμών, είναι περιορισμένη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κορύφωση της διεθνούς τιμής του μαλακού σίτου (χρησιμοποιείται στην παραγωγή του ψωμιού) ήταν 440 ευρώ ο τόνος και σήμερα βρίσκεται στα 348 ευρώ τόνος, ενώ ένα χρόνο πριν η τιμή ήταν περίπου 200 ευρώ ο τόνος.

Από την άλλη πλευρά σοβαρές επιπτώσεις έχουν προκληθεί στα διάφορα κανάλια διάθεσης των αλεύρων. Ο κλάδος της βιομηχανίας που χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αλεύρι (αρτοσκευασμάτων, μπισκότων, ζυμαρικών κλπ) μέχρι και πέρυσι απολάμβανε τις χαμηλότερες τιμές επειδή είναι μεγάλος πελάτης. Όμως, φέτος με την αναστάτωση που επικρατεί στην αγορά έχασε επί της ουσίας αυτό το προνόμιο.

Το δεύτερο σημαντικό κανάλι διάθεσης είναι η βιοτεχνική αρτοποιία, η απολάμβανε χαμηλές τιμές, υψηλότερες από τη βιομηχανία, αλλά χαμηλότερες από τη λιανική πώληση, και αυτή έχασε επί της ουσίας αυτό το πλεονέκτημα.

Το τρίτο κανάλι διάθεσης είναι οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, στα ράφια των οποίων οι τιμές αλεύρων αυξήθηκαν όσο σχεδόν ήταν και η αύξηση του κόστους παραγωγής της αλευροβιομηχανίας.

Άνοδος τιμών πριν τον πόλεμο, εκτόξευση μετά...

Ωστόσο, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, η φρενίτιδα των ανατιμήσεων έχει την εξήγηση της. Ο ίδιος περιγράφει αυτό το ιδιότυπο θρίλερ που διαδραματίστηκε και συνεχίζει να εξελίσσεται στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ο πόλεμος της Ουκρανίας απλώς επιβάρυνε μια ήδη δυσάρεστη πραγματικότητα στη διεθνή αγορά των δημητριακών. 

Έτσι, λοιπόν, τον Μάρτιο του 2021 το μαλακό σιτάρι σπάει το φράγμα των 200 ευρώ ανά τόνο, τον Ιούλιο του 2021, ακριβώς 12 μήνες νωρίτερα, η τιμή του είναι 201 ευρώ ο τόνος, τον Σεπτέμβριο η τιμή του διαμορφώνεται στα 214 ευρώ τον τόνο και τον Δεκέμβριο, κλείνοντας ο χρόνος, η τιμή του μαλακού σίτου ανέρχεται στα 260 ευρώ τον τόνο. Η τιμή αυτή θα διατηρηθεί ως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η τιμή του μαλακού σίτου απογειώνεται. Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου «σκαρφαλώνει» στα 330 ευρώ τον τόνο, προκαλώντας σοκ σ΄ όλο τον κόσμο και στα τέλη του Μαΐου φτάνει στα 440 ευρώ τον τόνο.

Η επισιτιστική κρίση σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπους σ΄όλο τον κόσμο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Από εκεί και μετά αρχίζει σιγά – σιγά να αποκλιμακώνεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσει τις τιμές του 2021.

Σήμερα βρίσκεται στα 348 ευρώ και η εξέλιξη της τιμής του είναι άδηλη. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, τονίζει ο ίδιος παράγων, ποιος θα είναι οι διακυμάνσεις της και σε ποια επίπεδα τελικά θα διαμορφωθεί. Το μόνο βέβαιο είναι, επισημαίνει, πως οι χαμηλές τιμές αποτελούν πλέον παρελθόν.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε δύσκολη θέση βρίσκονται και αρκετές αλευροβιομηχανίες, κυρίως μεσαίου και μικρού μεγέθους, οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, δεδομένου ότι απαιτείται πλέον διπλάσιο κεφάλαιο κίνησης απ΄ ότι στο πρόσφατο παρελθόν.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνουν οι ανατιμήσεις στο αλεύρι, προσδοκίες για μειώσεις έως 10%

Σταθεροποιούνται οι τιμές του μαλακού σίτου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων και εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα μειώσεων στις χονδρικές τιμές μετά τον Απρίλιο. Θα πάρει «ανάσες» κυρίως η βιοτεχνική αρτοποιεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο καμπανάκι κινδύνου για την αγορά: Μειώθηκε 10% η κατανάλωση ψωμιού

Παράλληλα με την ανησυχητική πτώση στις πωλήσεις γάλακτος, καταγράφεται ισχυρή πίεση και στη ζήτηση για ψωμί, που αποδίδεται στις σοβαρές δυσχέρειες των ασθενέστερων στρωμάτων. Ισχυρό πλήγμα σε όλο τον κλάδο, από τις αλευροβιομηχανίες μέχρι τους φούρνους.
aleyri-flour
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται το θρίλερ με το σιτάρι, αγωνία στις βιομηχανίες αλεύρων

Νέα αύξηση των διεθνών τιμών μετά το πυραυλικό χτύπημα των Ρώσων στο λιμάνι της Οδησσού. Μείωση τουλάχιστον κατά 70 - 100 ευρώ χρειάζεται για να γίνει αισθητή η αποκλιμάκωση στον τελικό καταναλωτή, εκτιμούν στελέχη του κλάδου.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιωτική ετικέτα και προσφορές, τα δύο «αντίδοτα» για την ακρίβεια

Ανέβηκε σχεδόν σε 27% η συμμετοχή των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ, ενώ πάνω από το 27% των πωλήσεων γίνονται με προσφορές. Έπεσε στο 0,2% ο πληθωρισμός των τροφίμων στο πεντάμηνο.
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβρασμός στη βιομηχανία τροφίμων για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Όσα προϊόντα ήταν ζημιογόνα το 2021 πρέπει να παραμένουν ζημιογόνα και σήμερα, αναφέρουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η αυξημένη επιβάρυνση από τα επιτόκια δανεισμού.
Plithorismos, Inflation, Plythorismos, Times, Trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης και των ισχυρών στα τρόφιμα

Πηγές του κλάδου κάνουν λόγο για διαμόρφωση «κλίματος τρομοκρατίας» από το υπουργείο Ανάπτυξης, παρότι ο πληθωρισμός τροφίμων έγινε αρνητικός. Κόντρες και μεταξύ πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών.