Το γεγονός πως η Ελλάδα αλλάζει ταχύτητα και τα κονδύλια ύψους 70 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν μέχρι το 2027 μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης της οικονομίας και αποδεικνύουν την ισχυρή και ανθεκτική θέση της χώρας μας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρος Καλαφάτης.
Μιλώντας στην ημερίδα που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη, η ηλεκτρονική εφημερίδα voria.gr, ο κ. Καλαφάτης διευκρίνισε πως από το σύνολο των 70 δισ. ευρώ, τα 32 δισ. θα απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης (μέσα από επιχορηγήσεις και δάνεια) και τα υπόλοιπα 38 δισ. θα δοθούν μέσα από δράσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο έως το 2027.
Υπογραμμίζοντας ότι σε επίπεδο απορροφητικότητας κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η Ελλάδα από την 19η θέση σκαρφάλωσε στην πρώτη, ο κ. Καλαφάτης αναφέρθηκε στις κινήσεις της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πολιτεία εξαντλεί κάθε διαθέσιμο ευρώ χωρίς να προκαλεί τριγμούς στην οικονομία. Στην περίοδο της πανδημίας διοχετεύτηκαν 43 δισ. ευρώ για τη στήριξη του παραγωγικού ιστού και των νοικοκυριών, ενώ για την ανακούφιση των πολιτών από τις ενεργειακές ανατιμήσεις δαπανώνται περί τα 8 δισ. ευρώ».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας ότι τον Αύγουστο η χώρα βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία της ΕΕ, η ανεργία μειώνεται, οι επενδύσεις αυξάνονται και ο τουρισμός καταγράφει, με τα μέχρι στιγμής, ρεκόρ εσόδων, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στην επιχειρηματικότητα.
Στα 1,4 δισ. ευρώ οι πόροι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Σε 1,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πόροι που θα έχει στη φαρέτρα της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε στη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ημερίδα ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι «η Μακεδονία του 2030 θα είναι σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη, αυτός είναι ο στόχος μας».
Με τα νέα κονδύλια, όπως διευκρίνισε, «όχι μόνο θα μας δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς και τις υποδομές της περιοχής μας, αλλά θα συνεχίσουμε και τα 8.500 μικρομεσαία και μεγάλα έργα που έχουμε ήδη σε εξέλιξη». Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι «αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το πώς θα μπορέσουμε να ετοιμαστούμε και να απορροφήσουμε επιτυχώς και στην ώρα τους τα κονδύλια, γιατί η ΕΕ έχει θέσει κανόνες, που είναι απαράβατοι και αδιαπραγμάτευτοι».
Αναφερόμενος στα έργα που δρομολογούνται ή και βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΠΚΜ, ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάπλαση και τη δημιουργία του νέου παραλιακού μετώπου από το Αγγελοχώρι έως και το Καλοχώρι, στον κόμβο Κ16 στην περιφερειακή οδό, στην περιφερειακή οδό της Κατερίνης, στους οδικούς άξονες Χαλκιδικής και Κιλκίς, στο film office και στο πετυχημένο έργο του με τις χολιγουντιανές παραγωγές στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές και στην κατασκευή των 40 νέων σχολικών μονάδων.
Μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε ότι η ΠΚΜ θα δώσει τη μάχη για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης και λέγοντας «έχουμε έτοιμο 7ετές σχέδιο, αλλά και την απαραίτητη γνώση», ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι εάν «λάβουμε εκ νέου την εντολή των συμπολιτών μας, καθώς σε έναν χρόνο θα γίνουν οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Μακεδονία του 2030 θα είναι σύγχρονη, πράσινη και ανθρώπινη, αυτός είναι ο στόχος μας».
Η ατζέντα των επενδύσεων για την πόλη της Θεσσαλονίκης
Τη διαβεβαίωσή του ότι πλέον για την πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχει ατζέντα, έδωσε από το βήμα του συνεδρίου ο αρμόδιος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογραμμίζοντας ότι στα τρία χρόνια της διοίκησής του έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις ύψους 160 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0., τα 57 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με ήδη ενταγμένα πέντε έργα και άλλα τέσσερα σε αναμονή, 35 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Ταμείο - ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ - ΠΔΕ, με 30 ενταγμένα έργα και δύο υπό ένταξη και 20+7 εκατ. ευρώ, από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υλοποίηση 30 project.
Σημειώνοντας ότι όλη την προηγούμενη περίοδο το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης ανερχόταν περίπου στα 20 εκατ. ευρώ, ο κ. Ζέρβας γνωστοποίησε ότι το φετινό ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ και διεμήνυσε ότι το επόμενο θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Μιλώντας για το πώς θα διατεθούν τα κονδύλια 40 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι τα 30 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην αστική αναζωογόνηση και εμπορική ανασυγκρότηση σημαντικών για την πόλη δρόμων και περίπου 10 εκατ. για την μετατροπή της σε smart city, με έργα όπως έξυπνες διαβάσεις και σύστημα φυσικής ασφάλειας κτιρίων με οπτικούς αισθητήρες. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι την περίοδο 2014-2020 εντάχθηκαν 33 έργα ύψους 40 εκατ. ευρώ και τόνισε ότι αναμένονται χρηματοδοτήσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ από τη νέα προγραμματική περίοδο.
Στόχος είναι «να γίνει η Θεσσαλονίκη πόλη με υποδομές, έξυπνη, βιώσιμη, καθαρή, με οικονομική δραστηριότητα, δημογραφική ανάκαμψη και γεωπολιτική εμβέλεια», υπογράμμισε και εξήρε την ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία που υπάρχει επιτέλους ανάμεσα στην πολιτεία και την τοπικής αυτοδιοίκηση. «Μόνο μέσα από τη συνέργεια και τη σύμπνοια μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, την υγειονομική, την οικονομική και την ενεργειακή», τόνισε.
«Αρχίσαμε να κάνουμε εικόνα μίας Θεσσαλονίκης του 2030 αλλά για να συμβεί αυτό κάποιος χρηματοδότησε και απορρόφησε τα ευρωπαϊκά έργα και δεν ήταν άλλη από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.