Τα εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα δοθεί η νέα επιδότηση για τα καύσιμα (Fuel Pass 2), η οποία αυξάνεται στα 80 ευρώ από 45 ευρώ πριν, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.
Δικαίωμα για λήψη του επιδόματος έχουν πολίτες που το ετήσιο εισόδημά τους φθάνει στα 30.000 ευρώ, ενώ θα υπάρξει αύξηση 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού, με ανώτατο όριο ετήσιο εισόδημα 45.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι οδηγοί υπολογίζεται ότι είναι 3,1 εκατομμύρια. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι η επιδότηση καλύπτει περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως.
Παράλληλα επανέλαβε ότι για τα νησιά η συνολική επιδότηση θα φθάσει στα 100 ευρώ, ενώ βάσει των εκτιμήσεων του υπ. Οικονομικών μέσω αυτής υποχωρεί η τιμή της βενζίνης κάτω από τα δύο ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο μέρος του προγράμματος στήριξης υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκόυρας: «Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο (από 45 ευρώ), για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση με τη χρήση κάρτας ανέρχεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο (από 55 ευρώ) και για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση με την κάρτα ανέρχεται στα 60 ευρώ (70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή)».
Ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε πως καλύπτονται περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως, δηλαδή γίνεται κάλυψη των απαραίτητων μετακινήσεων. «Αυτή η επιδότηση με τα σημερινά δεδομένα ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ» ανέφερε.
Αναφορικά με το πετρέλαιο κίνησης και τα αγροτικά καύσιμα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «συνεχίζουμε να επιδοτούμε το πετρέλαιο κίνησης diesel για τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Η επιδότηση είναι 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή, συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ, να ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο». Το κόστος εκτιμάται στα 115 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης τόνισε ότι, «επιστρέφουμε εντός του Αυγούστου αντί για το Νοέμβριο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία αυτών των αγορών και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη σχετική δήλωση για το 2021. Το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων διαμορφώνεται στα 375 εκατομμύρια ευρώ.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θ. Σκυλακάκης, σημείωσε ότι «οι πολίτες έχουν εξοικείωση με την υφιστάμενη πλατφόρμα για το Fuel Pass. Δίνουμε αυτή τη βοήθεια γιατί ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν πολύ υψηλός το 2021, η ανάπτυξη αυτή είναι ποιοτική, καθώς είχαμε ρεκόρ εξαγωγών. Ταυτόχρονα, είχαμε μείωση της ανεργίας. Η αυξημένη ανάπτυξη έχει αντανάκλαση και στα δημόσια έσοδα, είχαμε υπέρβαση στην εκτέλεση προϋπολοιγισμού κατά 2,1 δισ. ευρώ. Ο τρίτος λόγος είναι τα έσοδα από τον τουρισμό. Όλα αυτά γίνονται παρά τις τεράστιες εξωγενείς πιέσεις, τις αυξήσεις των διεθνών τιμών σε εμπορεύματα και καύσιμα. Κάναμε μεταρρυθμίσεις, παρά τις κρίσεις και έχουμε σήμερα πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που τον διαθέτουμε στους πολίτες με σύνεση».