Έκτακτα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη διακοπή τροφοδοσίας από τη Gazprom λαμβάνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γερμανία να ακολουθεί τη Γαλλία και να στρέφεται εκ νέου, προσωρινά, στη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.
Από την, τουλάχιστον τυπικά δικαιολογημένη, «επίθεση» της Gazprom δεν ξέφυγε ούτε η Ελλάδα, με πηγές από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να αναφέρουν ότι από αύριο 21 Ιουνίου και έως τις 27 του μήνα θα διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από τον ρωσικό όμιλο, λόγω προγραμματισμένης συντήρησης του αγωγού Turk Stream. Πάντως οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας στην εγχώρια αγορά, καθώς θα συνεχιστεί κανονικά αυτή LNG αλλά και «κανονικού» φυσικού αερίου μέσω άλλων συμβάσεων, ενώ τα αποθέματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Σταθερά, πάντως, σε ανοδική πορεία, αν και όχι με την επιθετικότητα της Παρασκευής, κινείται η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά της Ολλανδίας, με το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου να ενισχύεται άνω του 6% στα 125,250 ευρώ.
Ανοδικής κίνησης συνέχεια για το φυσικό αέριο
Στροφή στον άνθρακα και από τη Γερμανία
Η πρώτη απάντηση των ευρωπαϊκών χωρών στα παιχνίδια της Μόσχας με το φυσικό αέριο ήταν η στροφή στο LNG και οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ για αύξηση των εισαγωγών του. Πλέον, όμως, καθώς ακόμη και αυτή η κίνηση δεν φαίνεται να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τόσο για την παραγωγή όσο και για την αποθήκευση ενέργειας, ο άνθρακας επιστρέφει.
Μετά από Αυστρία, Γαλλία και Τσεχία και η Γερμανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει εκ νέου άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας, μία κίνηση πού από τη μία πλευρά δείχνει τις δυσκολίες που έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες λόγω της υψηλής εξάρτησης από τη Ρωσία και από την άλλη βάζει μία άνω τελεία στα σχέδια για εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την πράσινη μετάβαση.
«Πρόκειται για ένα είδος bras de fer, στο οποίο ο Πούτιν έχει το πιο δυνατό χέρι προς το παρόν», παραδέχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος, μάλιστα, μάλλον αισθάνεται αρκετά πιο οδυνηρά από άλλους υπουργούς, με δεδομένο ότι είναι και μέλος των Πράσινων.
Ο αυξημένος συναγερμός προκλήθηκε μετά τη διακοπή των παραδόσεων από το Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα σε προφανή αντίποινα για την υποστήριξη της Ευρώπης προς το Κίεβο. Οι ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μειώθηκαν κατά περίπου 60%, καθώς ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ομόλογοί του από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία ταξίδεψαν στην Ουκρανία για να υποστηρίξουν την αίτηση της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κυβέρνηση Σολτς, η οποία είχε επιδιώξει να επιταχύνει την έξοδο της Γερμανίας από τον άνθρακα, σχεδιάζει επίσης να προσφέρει κίνητρα στη βιομηχανία για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και τη διάθεση μη αναγκαίων προμηθειών για αποθήκευση. Οι πιστωτικές γραμμές για την αναπλήρωση των αποθεμάτων θα παρασχεθούν από τον κρατικό τραπεζικό όμιλο KfW.
Αν και η κυβέρνηση δεν έδωσε αμέσως λεπτομέρειες σχετικά με το μέγεθος του προγράμματος, οι γερμανικές αποθήκες φυσικού αερίου βρίσκονται περίπου στο 57% της χωρητικότητας. Η αγορά των σχεδόν 120 τεραβατώρων που απαιτούνται για την αναπλήρωση των εγκαταστάσεων θα κόστιζε περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ με τις τρέχουσες τιμές των 123 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Παράλληλα η Gazprom επιστρέφει στις πιο φυσιολογικές ροές με το σταγονόμετρο, με την ιταλική Eni να κάνει λόγο για «εν μέρει» αύξηση της τροφοδοσίας και τη γερμανική Uniper, η οποία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, να τονίζει ότι οι ροές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει με τη Μόσχα.
«Η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι επί του παρόντος εγγυημένη, αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι προμήθειες θα είναι «πραγματικά περιορισμένες τον χειμώνα χωρίς πλήρη αποθέματα. Είναι προφανώς στρατηγική του Πούτιν να μας αναστατώσει, να ανεβάσει τις τιμές και να μας διχάσει. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό».
Αναφορικά με τη Γερμανία το σχέδιο διαχείρισης της κρίσης, το οποίο είναι τριών σταδίων, βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, ενώ στο τρίτο, εάν τελικά κριθεί απαραίτητο, βασικός κανόνας θα είναι το γερμανικό κράτος να αναλάβει τη διανομή φυσικού αερίου. Η αναβίωση του άνθρακα είναι «πικρή, αλλά είναι απλώς απαραίτητη σε αυτή την κατάσταση για να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου», υπογράμμισε ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και προσέθεσε «πρέπει και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποθηκεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο».
Παράλληλα στην Αυστρία, η κρατικά ελεγχόμενη Verbund έλαβε εντολή να προετοιμάσει για τη λειτουργία τον παρκαρισμένο σταθμό καύσης άνθρακα Mellach. Ο σταθμός - που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα νότια της Βιέννης - έκλεισε πριν από δύο χρόνια σε μια κίνηση που τότε έκανε την Αυστρία μόλις τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που εξάλειψε εντελώς τον άνθρακα από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.