Όλο και πιο κοντά στα επίπεδα τιμών της «χρυσής» χρονιάς του 2007, πριν από το ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης, κινούνται οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, που συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ το 2021 στην αγορά κατοικιών παρουσιάσθηκε μια αρκετά ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση στη συμπεριφορά των αγοραστών, οι οποία άρχισαν να «χτυπούν» μεγαλύτερες κατοικίες.
Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Κατοικιών της Τράπεζας της Ελλάδος πιστοποιεί την αρκετά γρήγορη επάνοδο των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα, αν και παραμένουν αρκετά χαμηλότερες από το 2007. Με έτος αναφοράς το 2007 (=100), ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών υποχώρησε στα χρόνια της μεγάλης κρίσης έως το 59, δηλαδή 41% χαμηλότερα. Έκτοτε, έχει επανέλθει σε ανοδική πορεία και τον Μάρτιο του 2022 ανήλθε στο 75,8, μειώνοντας την απόσταση από το 2007 σε ποσοστό μικρότερο του 25%.
Ο Δείκτης Τιμών Κατοικιών της Τράπεζας της Ελλάδος
Όπως σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, το α΄ τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 8,6%. Με βάση την παλαιότητα ακινήτου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των νέων διαμερισμάτων διαμορφώθηκε στο 10,3% και των παλαιών στο 7,4%. Με βάση τη γεωγραφική θέση, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 9,7% στην Αθήνα, 8,3% στη Θεσσαλονίκη, 8,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 6,4% στις λοιπές περιοχές της χώρας.
Οι αγοραστές φαίνεται ότι στρέφονται πλέον σε μεγαλύτερα ακίνητα, στοιχείο που δείχνει την ποιοτική βελτίωση των συνθηκών στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στο περασμένο έτος τετραπλασιάστηκαν οι αγοραστές που αποφάσισαν να επενδύσουν σε μεγάλα ακίνητα, άνω των 151 τ.μ.
Σύμφωνα με έκθεση της RE/MAX Ελλάς για την πορεία της αγοράς κατοικίας το περασμένο έτος ακίνητα εμβαδού άνω των 151 τ.μ. επέλεξε το 16% των αγοραστών τη στιγμή που τη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων πριν το ξέσπασμα της πανδημίας είχαν επιλέξει μόλις 4 στους 100. Υψηλά ήταν και τα ποσοστά που αφορούσαν σε ακίνητα από 101 έως 150 τ.μ. που κατέγραψαν ποσοστό 26%. Ουσιαστικά, ένας στους δύο επέλεξε κατοικία με δύο υπνοδωμάτια και άνω.
Αν «σπάσει» κανείς ανά περιοχή την εικόνα αυτή βλέπει πως την τάση αυτή κινούν τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και ακολουθεί «ασθμαίνοντας» η περιφέρεια. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη το 22% αγόρασε ακίνητο άνω των 151 τ.μ., ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μικρότερο, στο 12%.
Η στροφή αυτή των αγοραστών σε μεγαλύτερες κατοικίες, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που επέλεγαν λιγότερα τετραγωνικά επιβεβαιώνει μία τάση, όχι μόνο εγχώρια, αλλά διεθνή τάση των τελευταίων ετών. Όπως σημειώνει η έκθεση της RE/MAX Ελλάς, τα τελευταία χρόνια νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να ζήσουν σε ιδιόκτητο ακίνητο, αλλά και όσοι επιθυμούν να επενδύσουν σε πιο άνετες κατοικίες για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές ανάγκες τους, επιλέγουν κατοικίες άνω των 75 τετραγωνικών μέτρων.
Το ενδιαφέρον για κατοικίες αρκετών τετραγωνικών έχει αρχίσει να εκδηλώνεται εδώ και μία τετραετία, ενώ πέρυσι είναι αξιοσημείωτο ότι εντάθηκε ακόμη περισσότερο, με τις κατοικίες άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων να κερδίζουν το μεγαλύτερο «μερίδιο της πίτας» όσον αφορά στις αγοραπωλησίες ακινήτων βάσει της συνολικής επιφάνειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση καταλύτης υπήρξε η υγειονομική κρίση. Οι αλλαγές που επέφερε και οι περιορισμοί ανάγκασαν πολλούς να εργαστούν από το σπίτι σε διαμερίσματα όπου δεν προβλεπόταν επιπλέον χώρος για τον λόγο αυτό. Παράλληλα, λόγω της αναγκαστικής παραμονής για περισσότερο χρόνο στο σπίτι, πολλοί ήταν εκείνοι που αντιλήφθηκαν τότε ότι χρειάζονται περισσότερο χώρο.