ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 DATA
Metrita, Xrimata, Cash, Money
Φωτο; Shutterstock

Άνοιξε χώρος 300 εκατ. για μέτρα στήριξης, παρεμβάσεις για βενζίνη - ντίζελ

Σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ η υπέρβαση του στόχου για τα έσοδα τον προηγούμενο μήνα, εκ των οποίων όμως τα 800 εκατ. ήταν από τον ΕΝΦΙΑ. Νέο fuel pass και επιδότηση στο ντίζελ ανακοινώνονται την επόμενη εβδομάδα. Αβεβαιότητα για τη συνέχεια.

Νέο δημοσιονομικό χώρο που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ άνοιξε στον προϋπολογισμό η υπέρβαση που καταγράφηκε τον Μάιο στα φορολογικά έσοδα. Όμως τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για τους επόμενους μήνες και τονίζουν ότι, προς το παρόν, η κυβέρνηση δεν θα ενεργοποιήσει άλλα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών στο άμεσο μέλλον, πέρα από αυτά που αφορούν τα καύσιμα και θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Σχολιάζοντας την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε ότι:

  • Η θετική πορεία των φορολογικών εσόδων συνεχίζεται παρά τις αντιξοότητες. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.640 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.162 εκατ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των λοιπών φόρων.

Παρά το γεγονός ότι η υπέρβαση εισπράξεων έναντι του στόχου εμφανίζεται στα 1,162 δισ. ευρώ μόνο για τον Μάιο, στην πραγματικότητα, όπως εξήγησαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι πολύ μικρότερη, της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι στα έσοδα έχει εγγραφεί είσπραξη 800 εκατ. ευρώ από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η οποία δεν είχε εγγραφεί στους αρχικούς στόχους του προϋπολογισμού για τον Μάιο, αλλά αναμενόταν τον Σεπτέμβριο και ήλθε γρηγορότερα, μετά τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα πληρωμής του φόρου ακινήτων. «Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος είναι κάτι παραπάνω από 300 εκατ. ευρώ», ανέφεραν αρμόδιες πηγές.

Σε ό,τι αφορά το πεντάμηνο, τα συνολικά φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 20,68 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική υπέρβαση έναντι των στόχων κοντά στα 3 δισ. ευρώ. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει την άνεση να σχεδιάζει νέα μέτρα στήριξης, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος που υπήρχε μέχρι και τον Απρίλιο είχε ήδη αξιοποιηθεί και ένα μεγάλο μέρος του χώρου που άνοιξε τον Μάιο θα αξιοποιηθεί για τα δύο μέτρα επιδότησης των καυσίμων που θα ανακοινωθούν την εβδομάδα.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου, σε αυτή τη φάση προβλέπεται ένα "fuel pass sequel", όπως είπαν χαρακτηριστικά, δηλαδή η συνέχιση του προγράμματος επιδότησης για τη βενζίνη για ένα επιπλέον τρίμηνο. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, το συνολικό κόστος του μέτρου είχε υπολογισθεί σε 110 εκατ. ευρώ και τελικά έγιναν πληρωμές περίπου 100 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. δικαιούχους. Στην επόμενη φάση, το ποσό της επιδότησης θα είναι αυξημένο για κάθε δικαιούχο και θα διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Πάντως, η αύξηση δεν θα είναι μεγάλη, αφού τα στελέχη του υπουργείου κάνουν λόγο για ποσό «κατά τι μεγαλύτερο». Για το ντίζελ κίνησης, θα συνεχισθεί το ίδιο μοντέλο επιδότησης που εφαρμόζεται σήμερα, με ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί από τα 0,12 ευρώ το λίτρο που δίνονται στην αντλία.

Πάντως, αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι ο σχεδιασμός για μέτρα ως το τέλος του έτους έχει πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, όπως και οι εκτιμήσεις για τον δημοσιονομικό χώρα που θα δημιουργηθεί κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Για τις επόμενες προβλέψεις για τον προϋπολογισμό, «κοιτάζουμε τα στοιχεία για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, τον τουρισμό και τις τιμές του φυσικού αερίου», αναφέρουν.

Από τη μια, φαίνεται ότι υπάρχουν εξαιρετικά ενθαρρυντικές ενδείξεις για τον τουρισμό, που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει την αρχική πρόβλεψη για 80% των εισπράξεων του 2019, ενισχύοντας το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα. Από την άλλη, όμως, παραμένει αβέβαιη η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου, που μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τις δημόσιες δαπάνες, μέσα από το μηχανισμό στήριξης των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, τόνισαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκανε ξαφνικά άλμα από τα 85 ευρώ στα 101 ευρώ ανά μεγαβατώρα -στον προϋπολογισμό έχει ληφθεί υπόψη μέση τιμή έτους 100 ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής ουσιαστικά θα γίνεται μήνα με τον μήνα και πάντα με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη διαταραχή στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά τον χειμώνα, παραδείγματος χάριν με μια ακραία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, για την οποία υπήρξε σενάριο της ΕΚΤ περί ανόδου στα 250 ευρώ.

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Μάιο

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.064 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 6.500 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10.800 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 1.485 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 3.913 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 8.139 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2021.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 22.288 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1.888 εκατ. ευρώ ή 9,3% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 24.468 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.461 εκατ. ευρώ ή 11,2% έναντι του στόχου. 

Τα έσοδα από φόρους  ανήλθαν σε 20.680 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.910 εκατ. ευρώ ή 16,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.180 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 574 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.606 εκατ. ευρώ). 

Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.106 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 464 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.570 εκατ. ευρώ). 

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Ειδικότερα, τον Μάιο 2022 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.597 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1.188 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. 

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 5.096 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.339 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. 

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.640 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.162 εκατ. ευρώ ή 33,4% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο όπως προαναφέρθηκε, αλλά και εξαιτίας της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των λοιπών φόρων.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 499 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 151 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (348 εκατ. ευρώ). 

Τα συνολικά έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 268 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 173 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο (95 εκατ. ευρώ). 

Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 ανήλθαν στα 26.352 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 549 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (26.901 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάζεται υστέρηση έναντι του στόχου κατά 927 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 470 εκατ. ευρώ. Υστέρηση παρουσιάζεται επίσης στις καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 257 εκατ. ευρώ.

Οι πληρωμές στο σκέλος των επενδυτικών δαπανών ανήλθαν στα 3.185 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 379 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο των 2.806 εκατ. ευρώ.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών που αφορούν σε μέτρα κατά της πανδημίας για την περίοδο του Ιανουαρίου - Μαΐου, έχει ως εξής:

  • η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στις Περιφέρειες ύψους 158 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
  • η συνεισφορά του δημοσίου για την αποπληρωμή επιχειρηματικών δανείων πληγέντων δανειοληπτών ύψους 72 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
  • η επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε τουριστικές επιχειρήσεις ύψους 42 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,
  • η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 113 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),
  • η πρόσθετη επιχορήγηση προς τον ΕΟΠΥΥ ύψους 60 εκατ. ευρώ και προς τα νοσοκομεία και τις ΔΥΠΕ ύψους 80 εκατ. ευρώ και
  • η πρόσθετη επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ ύψους 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της απώλειας εσόδων λόγω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των δαπανών για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, που αφορούν στην Κεντρική Διοίκηση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου, έχει ως εξής:

  • επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 177 εκατ. ευρώ η οποία αναλύεται στα εξής επιμέρους: 90 εκατ. ευρώ για την πρόσθετη δόση του επιδόματος τέκνου, 46 εκατ. ευρώ για την καταβολή της προσαύξησης της εισοδηματικής ενίσχυσης των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, 33 εκατ. για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ΑμεΑ και 7 εκατ. ευρώ για την προσαύξηση της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων,
  • επιχορήγηση προς τον e-ΕΦΚΑ ύψους 135 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων,
  • επιχορήγηση προς την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ενίσχυση φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών με σκοπό την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των καυσίμων κίνησης (fuel pass) ύψους 131 εκατ. ευρώ,
  • επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 50 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών στην ελληνική κτηνοτροφία λόγω των διεθνών εξελίξεων και 
  • αποζημίωση ειδικού σκοπού για τη στήριξη εκμεταλλευτών και οδηγών ΤΑΞΙ ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 2.722 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει τα κοντέρ» ο προϋπολογισμός, όλα ανοικτά για μέτρα στήριξης

Στα 6,4 δισ. ευρώ η υπέρβαση του πρωτογενούς αποτελέσματος στο 10μηνο, πολύ πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα Οκτωβρίου. Δεν θα λάβει άμεσα αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης η κυβέρνηση. Στο τραπέζι η επιδότηση του ντίζελ.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη τα έσοδα φόρων στο 9μηνο, «κλειδώνει» πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ

Τα στοιχεία δείχνουν... θηριώδη υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα στο 9μηνο, αλλά πολλές προγραμματισμένες δαπάνες δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί. Στα 3,1 δισ. η υπέρβαση στόχου για την είσπραξη φόρων.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,7 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα, νέα άνοδος στα φορολογικά έσοδα

Αυξημένα κατά 14,1% έναντι του στόχου τα έσοδα από φόρους τον Ιανουάριο, με τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, να τονίζει ότι επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για πολύ καλή πορεία της οικονομίας.
Skylakakis-Theodoros-Olympia-Forum
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτογενές έλλειμμα 1,1 δισ. το 11μηνο, υπέρβαση στόχου για τα έσοδα

O Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνει την αύξηση κατά 312 εκατ. των καθαρών φορολογικών εσόδων σε σχέση με τις προβλέψεις που καθιστά ασφαλέστερη την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα το 2022.