Θετικό σήμα για την Ελλάδα αποτελεί η λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας εντός της εβδομάδας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, καλωσορίζοντας επίσης τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για απόδοση στην κοινωνία των έξτρα εσόδων που προκύπτουν για τον προϋπολογισμό.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι ισχυρά, αποδίδοντας τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σημειώνοντας δε ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιστρέφουν στην ομαλότητα, επεσήμανε παράλληλα πως θα πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι στατιστική, τον καταλαβαίνει ο κόσμος όταν ανοίγει το ψυγείο του.
Επίσης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του έκανε λόγο για την επίτευξη του εθνικού στόχου που είναι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε εκτενώς στα μέχρι τώρα επιτεύγματα της οικονομίας, όπως ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στο α' τρίμηνο, η μείωση της ανεργίας, αλλά και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος υψηλότερου των στόχων. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η τουρκική προκλητικότητα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, μετά τις πολύχρονες θυσίες της κοινωνίας και μέσα από την συστηματική προσπάθεια πολιτών και πολιτείας, επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, επιδεικνύοντας σταθερότητα και διαθέτοντας ανθεκτικότητα. Παύει να τοποθετείται πλέον ως εξαίρεση στην ευρωζώνη!».
Σημείωσε ακόμη ότι οι στόχοι τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και της κυβέρνησης γενικότερα παραμένουν σταθεροί και αφορούν:
- την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα,
- την πράσινη μετάβαση, με ρεαλιστικές πολιτικές και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις,
- την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης,
- την προώθηση της ένωσης των κεφαλαιαγορών,
- την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας και των πολυεθνικών εταιρειών, στη βάση των πρόσφατων αποφάσεων του ΟΟΣΑ, τις οποίες προσυπέγραψαν και οι δύο χώρες μας,
- τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίζουν βιώσιμα δημόσια οικονομικά, παρέχοντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων, την προστασία και ενθάρρυνση των επενδύσεων, τη διαφάνεια στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των όποιων αλλαγών.