ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Tourismos, Turism, Ellada
Φώτο: Unsplash

Πάει για τη μεγάλη έκπληξη ο τουρισμός, ισχυρή ώθηση στην οικονομία

Αυξημένες αφίξεις και εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο των δαπανών από κάθε επισκέπτη οδηγούν σε θετικές αναθεωρήσεις προβλέψεων για τα έσοδα της σεζόν και αλλάζουν την προοπτική για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Μολονότι η ενεργειακή κρίση, το κόστος πρώτων υλών, η διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα και όλη η υπόλοιπη αρνητική ειδησεογραφία επισκιάζουν τις οικονομικές προοπτικές, ο κλάδος – ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, ο κλάδος που «απλώνεται» και επηρεάζει δεκάδες άλλους επαγγελματικούς κλάδους και ειδικότητες, δείχνει ότι θα προσφέρει ισχυρή στήριξη στην οικονομική δραστηριότητα και θα γεμίσει τα δημόσια ταμεία, ξεπερνώντας όλες τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ο τουρισμός στηρίζει και πάλι τη χώρα, επηρεάζοντας άμεσα και έμμεσα 17 κύριους κλάδους της οικονομίας και πολλούς άλλους στην ευρύτερη αλυσίδα δραστηριότητάς του. Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα έχει μια εξαιρετική τουριστική σεζόν ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας, με τις ενδείξεις από αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες, πληρότητες ξενοδοχείων και πληροφορίες από tour operators να συγκλίνουν στο αισιόδοξο σενάριο.

Η κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος αρχίζει και προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019, πολλά περιφερειακά αεροδρόμια δημοφιλών προορισμών δείχνουν να ξεπερνούν σε αριθμό επισκεπτών τη χρονιά ρεκόρ του ’19, οι αεροπορικές θέσεις των 65 και πλέον εταιρειών που «δένουν» στο ΔΑΑ είναι οι περισσότερες στην ιστορία, ενώ η ζήτηση για ταξίδια από πλευράς πολιτών παγκόσμια, είναι υψηλότερη από ποτέ.

Όπως επισημαίνουν έμπειροι παράγοντες του διεθνούς τουρισμού, η Ελλάδα ανακάμπτει γρηγορότερα συγκριτικά με άλλους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς και, εκτός δραματικού απροόπτου, η χώρα θα έχει μια σεζόν που θα πλησιάσει, ίσως και θα ξεπεράσει τα έσοδα του 2019.

Κοινή παραδοχή αυτών των παραγόντων είναι πως η Ελλάδα είναι μια ασφαλής χώρα, μέσα στην Ευρώπη, σχετικά οικονομική, ειδικά για τους Αμερικανούς που έχουν το δολάριο που πλέον έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του ευρώ, καθιστώντας τους πέραν του Ατλαντικού τουρίστες, το σημαντικότερο ίσως βαρόμετρο για φέτος. Έτσι, η τουριστική ανάκαμψη της Ελλάδας γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς έναντι άλλων προορισμών.

Η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη εποχή, οι αεροπορικές θέσεις που προσφέρουν εγχώριες αλλά κυρίως ξένες εταιρείες είναι περισσότερες από ποτέ, οι κλίνες στην Αθήνα αλλά και σε νησιά ποτέ δεν ήταν περισσότερες και πιο εκσυγχρονισμένες, η διάθεση για ταξίδια σε όλο τον πλανήτη ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερη, ενώ υπάρχει και διαθέσιμο εισόδημα ύστερα από δύο χρόνια lockdown.

Ο κλάδος που κράτησε όρθια τη χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, φέρνοντας 135 δισ. ευρώ εισπράξεις και «χτίζοντας» μια… μαγιά 250 εκατ. επισκεπτών, ετοιμάζεται να σηκώσει εκ νέου το ΑΕΠ της χώρας και να βάλει ανάχωμα στα προβλήματα από την ενεργειακή κρίση. Αν πάει καλά ο τουρισμός φέτος, δύναται να δώσει σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ, όπως σημείωσε και η Εθνική Τράπεζα σε χθεσινή της ανάλυση, όπου ανέβασε την πρόβλεψή της για την αύξηση του ΑΕΠ του 2022 από το 3% στο 4%.

Ο πήχης και οι αναθεωρήσεις

Ο πήχης για φέτος από ανθρώπους του τουρισμού, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και θεσμικούς παράγοντες αρχικά έχει τεθεί στο 80% των εσόδων του 2019, ήτοι στα 15 δισ. ευρώ έναντι 18,2 δισ. ευρώ στην τελευταία προ πανδημίας χρονιά.

Ασχέτως όμως με τις αφίξεις, υπάρχει διάχυτη ελπίδα ότι φέτος οι εισπράξεις ανά επισκέπτη θα είναι μεγαλύτερες, καθώς οι τουρίστες επί δύο χρόνια συσσώρευσαν σημαντικές οικονομίες και είναι αποφασισμένοι να ξοδέψουν για τις διακοπές τους, ακόμη και αν χρειαστεί να περικόψουν άλλες δαπάνες. Ξέχωρα λοιπόν από τους αριθμούς και τα στατιστικά των αεροδρομίων αναφορικά με τις αφίξεις, είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι φέτος θα έχουμε νέα ρεκόρ εσόδων ανά επισκέπτη.

Αναλόγως το πόσο διευρυμένο θα είναι αυτό το ρεκόρ, θα κυμανθεί και το σύνολο των τουριστικών εσόδων φέτος, που δύναται να ξεπεράσει τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019, έστω και με αρκετά λιγότερες αφίξεις.

Θυμίζουμε πως ο CEO της Τρ. Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου έχει καταθέσει την εκτίμηση πως ο τουρισμός φέτος θα αποφέρει 18-19 δισ. έσοδα, ενώ η Alpha Bank προεξοφλεί ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα φτάσει στα επίπεδα-ρεκόρ του 2019.

Η φετινή χρονιά είναι καθαρή από lockdown, ενώ από πέρυσι είχε διαφανεί το ισχυρό momentum επιστροφής του ελληνικού τουρισμού. Μολονότι πέρυσι το πρώτο 4μηνο του 2021 ήταν με lockdown και ο Μάιος ήταν μήνας προσαρμογής, στην ουσία η σεζόν ξεκίνησε από τον Ιούνιο και μετά, οπότε με ένα εξαιρετικό 3ο τρίμηνο, η χώρα έφτασε στα 10,6 δισ. ευρώ έσοδα, ήτοι σχεδόν στο 60% των εισπράξεων του 2019.

Φέτος, οι αρχικοί σχεδιασμοί και οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για βασικό σενάριο εισπράξεων στο 80% του 2019, ήτοι περίπου στα 14-15 δισ. ευρώ. Όσο περνούν οι εβδομάδες όμως, κορυφαίοι tour operators, θεσμικοί παράγοντες του κλάδου, οικονομικοί αναλυτές και τραπεζίτες, αρχίζουν και βλέπουν σημαντικά υψηλότερα τον πήχη, ακόμη και πιο πάνω από το έτος – ρεκόρ.

Η κρίση της πανδημίας, έφερε τεράστιες κοινωνικοοικονομικές ανακατατάξεις, άλλαξε πολλά στην ψυχολογία των πολιτών σε όλο τον κόσμο, αναθεώρησε νόρμες και σταθερές δεκαετιών. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο τουρισμός, τα ταξίδια, η αναψυχή και η ευζωία έλαβαν σαφώς αναβαθμισμένη προτεραιότητα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν τους leaders του κλάδου παγκόσμια, στην εκτίμηση ότι ο τουρισμός είναι μια βιομηχανία ευζωίας, που διαρκώς θα κερδίζει έδαφος.

Οι σαφώς βελτιωμένες προοπτικές του τουρισμού έχουν φέρει «παρέλαση» επενδυτικών κεφαλαίων. Οι επενδύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα είναι πολύ μεγάλες, καθώς όλα τα κορυφαία brands παγκοσμίως κυνηγούν ευκαιρίες και ακίνητα, βλέποντας το momentum που έχει η τουριστική βιομηχανία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, έως το 2023 στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχουν προστεθεί άλλα 5.000 δωμάτια ξενοδοχείων σε σύγκριση με το 2019, με την πόλη να γίνεται (και) αυτόνομος προορισμός, είτε ως city break, είναι ως κόμβος μετάβασης στη νησιωτική Ελλάδα.

Η κίνηση στο αεροδρόμιο

Ενδεικτικό της έντονης δυναμικής που αναπτύσσεται φέτος είναι το γεγονός ότι τον Μάιο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) διακινήθηκαν συνολικά 2,05 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας μείωση μόλις 10,2% σε σχέση με τον Μάιο του ’19. Η σύγκριση με το 2021 τοποθετεί την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου σε σχεδόν τετραπλάσια επίπεδα φέτος, ενώ το ρεκόρ των 2 εκατ. επιβατών είχε «σπάσει» τελευταία φορά το 2019. Μόνο ο περσινός Αύγουστος εμφάνισε κίνηση που ξεπέρασε τα δύο εκατ. φτάνοντας στα 2,11 εκατ. επιβάτες.

Το Μάιο στο ΔΑΑ διακινήθηκαν 1,38 εκατ. επιβάτες εξωτερικού, που αποτελεί και την καλύτερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2019 (εδώ και 31 μήνες δηλαδή) όταν είχαν εξυπηρετηθεί από τον ΔΑΑ 1,63 εκατ. επιβάτες. Κατά το 2021 ούτε τον Αύγουστο δεν είχε καταγραφεί τέτοιου επιπέδου κίνηση στις πτήσεις εξωτερικού (είχαμε 1,37 εκατ. επιβάτες).

Από τις αρχές του έτους, η διαφορά στην επιβατική κίνηση με το 2019 μειώνεται συνεχώς. Από το -44,5% του Ιανουαρίου, στο -37% του Φεβρουαρίου, μετά στο -28,1% του Μαρτίου, στο -15,2 του Απριλίου και τώρα στο -10,2% του Μαΐου. Εύλογα, στελέχη του κλάδου διαβλέπουν ότι μέσα στο καλοκαίρι η ψαλίδα θα κλείσει εντελώς και ίσως το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ξεπεράσει το αντίστοιχο του 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kefalogianni
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφυκτικές προθεσμίες για απορρόφηση κονδυλίων 387 εκατ. στον τουρισμό

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, χαρακτήρισε τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης ως μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση υποδομών και τόνισε ότι θα απαιτηθούν μεγάλες ταχύτητες υλοποίησης.