ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα

Στο 38,7% του ΑΕΠ αντιστοιχούσαν τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας το 2018 έναντι 34,3% στο μέσο όρο των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ.

Ελαφρώς χαμηλότερη ήταν το 2018 η φορολογική επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας αλλά παραμένει αρκετά μεγαλύτερη από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα,

Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν ελαφρά το 2018, αλλά παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού (Revenue Statistics 1965-2018) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, ο λόγος των φορολογικών εσόδων προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 38,7% έναντι 38,9% το 2017 και 38,7% το 2016. Ο αντίστοιχος λόγος για τις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκε οριακά το 2018 στο 34,3% από 34,2% το 2017.

Η Ελλάδα και η Σλοβακία είναι οι δύο χώρες του ΟΟΣΑ που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση των φορολογικών εσόδων σε σχέση με το ΑΕΠ στη δεκαετία 2008-2018. Στην Ελλάδα ο δείκτης αυξήθηκε την περίοδο αυτή κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες (από 31,8% το 2017).

Από την έκθεση του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων της Ελλάδας, ανάλογα με τις πηγές προέλευσής τους, διαφέρει πολύ σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, η κύρια πηγή εσόδων στην Ελλάδα το 2018 ήταν η φορολογία στα αγαθά και υπηρεσίες (ΦΠΑ και λοιποί φόροι), που αντιστοιχούσαν στο 15,1% του ΑΕΠ, με δεύτερη πηγή τις εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (11,6% του ΑΕΠ), ενώ ακολουθούν τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος και κερδών (8,9% του ΑΕΠ) και από τη φορολογία της περιουσίας (3,1% του ΑΕΠ). Αντίθετα, η πρώτη πηγή εσόδων για τις χώρες του ΟΟΣΑ το 2017 ήταν η φορολογία εισοδήματος και κερδών (11,6% του ΑΕΠ), με δεύτερη τη φορολογία των αγαθών και υπηρεσιών (10,9% του ΑΕΠ) και ακολουθούν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (9,1% του ΑΕΠ) και η φορολογία στην περιουσία (1,9% του ΑΕΠ).

Η Ελλάδα μαζί με τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιαπωνία και την Πολωνία είναι οι χώρες του ΟΟΣΑ, όπου η συμμετοχή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι μεγαλύτερη από το 15%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβενία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε στο 20,8%. Επίσης, η Ελλάδα είναι μεταξύ των επτά χωρών του ΟΟΣΑ που τα περισσότερα έσοδα από τις εισφορές προέρχονται από τους εργαζόμενους, ενώ στις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού προέρχονται από τους εργοδότες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε το 17ο Διεθνές Φόρουμ Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ

Κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου, με θέμα τον μετασχηματισμό των φορολογικών διοικήσεων παγκοσμίως, οι συμμετέχοντες συζήτησαν και συμφώνησαν σε μια σειρά από φιλόδοξες πρωτοβουλίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιλής (ΑΑΔΕ): Οι οκτώ προκλήσεις των φορολογικών διοικήσεων

«Να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματά μας δεν λειτουργούν μόνο ως πυλώνες οικονομικής σταθερότητας, αλλά και ως εργαλεία δικαιοσύνης, ακεραιότητας και προόδου» είπε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Β. Λαζαράκου επανεξελέγη στο Προεδρείο της Επιτροπής του ΟΟΣΑ

Η Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ ασχολείται με τον συντονισμό και την καθοδήγηση του Οργανισμού στους τομείς της εταιρικής διακυβέρνησης, της εταιρικής χρηματοδότησης και των κρατικών επιχειρήσεων.
businessdaily-Skertsos-Akis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκέρτσος: Η κυβέρνηση μεριμνά για τις μεταβολές στη σύνθεση του πληθυσμού

Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, να συμπεριλάβει την περιφέρεια στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημογραφικών ανισοτήτων που παρατηρούνται στην χώρα.