Με την έκδοση της υπουργικής απόφασης για το περιεχόμενο της φόρμας που θα συμπληρώνουν οι ορκωτοί ελεγκτές κατά την έγκριση ολοκλήρωσης μιας επένδυσης του αναπτυξιακού νόμου, αναμένεται να μπει τέλος στην απίστευτη ταλαιπωρία υγιών επιχειρήσεων που προωθούσαν επενδύσεις μέσα στην κρίση.
Πρόκειται για τραγέλαφο, που δημιούργησε εστίες διαφθοράς και οδήγησε στα πρόθυρα της κατάρρευσης ακόμα και υγιείς επιχειρήσεις που είχαν επενδύσει κεφάλαια και περίμεναν ματαίως επί χρόνια την κρατική ενίσχυση μέσω του αναπτυξιακού / επενδυτικού νόμου. Εν τω μεταξύ, επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί και άλλα κυκλώματα υπόσχονταν πως «θα το τακτοποιήσουν» και θα εισπραχθούν τα χρήματα, με το αζημίωτο.
Το παράδειγμα της Raycap, μιας εκ των πλέον εξαγωγικών μονάδων της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας, που επένδυσε 15 εκατ. ευρώ στην Δράμα και περιμένει την υπουργική απόφαση για τη φόρμα ελέγχου ώστε να εισπράξει τμήμα της χρηματοδότησης του αναπτυξιακού, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Πλήθος εκπροσώπων εταιρειών συνωστίζονται ακόμα και σήμερα σε γραφεία του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να πείσουν τους αρμοδίους πως έχουν ολοκληρώσει εδώ και μήνες (ή χρόνια...) την επένδυσή τους, αλλά δεν εμφανίζονται οι ελεγκτές ώστε να πιστοποιήσουν πως ολοκληρώθηκε (ή έχει προχωρήσει μέχρι συγκεκριμένο ποσοστό π.χ. 50%), ώστε να λάβουν τη χρηματοδότηση ή τμήμα της.
Με ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης, για να βεβαιωθεί η ολοκλήρωση μιας επένδυσης απαιτούνταν έκθεση τριών ελεγκτών οι οποίοι επιλέγονταν με κλήρωση, υποτίθεται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι. Η μικρή λεπτομέρεια ήταν πως, για να προχωρήσει ο έλεγχος, έπρεπε να αποδεχθούν και οι τρεις ελεγκτές πως θα προχωρήσουν στον έλεγχο!
Σύμφωνα με καταγγελίες, ορισμένοι αετονύχηδες που είχαν κληρωθεί για τον έλεγχο μιας επένδυσης, έστελναν έναν από την τριάδα στον επιχειρηματία και του ζητούσαν χρήματα ή άλλες «παροχές». Αν ο επιχειρηματίας αρνούνταν, τότε ένας άλλος από τους τρεις αρνούνταν εκ των υστέρων τη συμμετοχή του στον έλεγχο, π.χ. με το πρόσχημα πώς είναι άρρωστος! Με αυτό τον τρόπο, όμως, η επιχείρηση δεν ελέγχονταν στο χρονικό περιθώριο που όριζε ο νόμος και έτσι έχανε τη σειρά της. Για την ακρίβεια πήγαινε στο τέλος της ουράς των ελέγχων και έπρεπε να περιμένει μήνες ώστε να εκταμιεύσει τα χρήματα του αναπτυξιακού νόμου.
Η σημερινή κυβέρνηση για να περιορίσει τη δράση αυτών των κυκλωμάτων ενέταξε στο επενδυτικό πολυνομοσχέδιο ρύθμιση που προβλέπει πως ο έλεγχος ολοκλήρωσης των επενδύσεων του αναπτυξιακού θα γίνεται πλέον από ορκωτούς ελεγκτές. Όμως εκκρεμεί μέχρι σήμερα η υπουργική απόφαση για το περιεχόμενο της φόρμας ελέγχου που θα συμπληρώνουν οι ορκωτοί, θέμα που έθεσε την Τρίτη, σε εκδήλωση παρουσίασης μελέτης του ΙΟΒΕ, εκπρόσωπος της Raycap στον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση. Ο κ. Παπαθανάσης είπε πως η υπουργική απόφαση εκδίδεται την επόμενη εβδομάδα.
Στο επενδυτικό νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, πως για να συμμετάσχουν στον έλεγχο ολοκλήρωσης και έναρξης παραγωγικής λειτουργίας επενδύσεων του αναπτυξιακού νόμου, οι ορκωτοί πρέπει να έχουν ασφαλιστική κάλυψη περί επαγγελματικής ευθύνης συγκεκριμένου ύψους. Συγκεκριμένα η φόρμα πρέπει να είναι «υπογεγραμμένη από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή ή ελεγκτική εταιρεία που είναι εγγεγραμμένος/η στο Δημόσιο Μητρώο του άρθρου 14 του ν. 4449/2017 και που διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη επαγγελματικής ευθύνης ποσού τουλάχιστον 1.000.000 ευρώ ανά συμβάν και συνολικού ποσού τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ ετησίως».
Η ουρά των ταλαιπωρημένων επιχειρηματιών που περίμεναν τα χρήματα του αναπτυξιακού ήταν τόσο μεγάλη και πολλές φορές η ηγεσία του υπουργείου διαπίστωνε πως άλλαζε ανάλογα με το τηλεφώνημα που δέχονταν η αρμόδια υπηρεσία. Με την υπουργική απόφαση της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει η εξομάλυνση της κατάστασης. Όμως, πολλοί φοβούνται πως ακόμα και μετά την έκθεση του ορκωτού, πάλι χρειάζεται η υπογραφή της υπηρεσίας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει...