Παράταση υπήρξε σε έναν ακόμα διαγωνισμό τεχνολογίας στο Δημόσιο, αυτή τη φορά στον μεγάλο διαγωνισμό, ύψους 105 εκατ. ευρώ μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης (e-justice). Οι προσφορές δεν θα κατατεθούν στις 29 Απριλίου αλλά στις 16 Μαϊου, αν δεν υπάρξει νέα παράταση.
Με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα προωθείται και ο δεύτερος διαγωνισμός στη Δικαιοσύνη που αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων των δικαστηρίων και έχει προϋπολογισμό άνω των 100 εκατ. ευρώ. Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν να ψηφιοποιήσουν περίπου 300.000.000 φυσικές σελίδες (μεγέθους A3/A4, δεμένες και άδετες). Έτσι θα αναπτυχθούν επιπλέον ηλεκτρονικές υπηρεσίες και θα βελτιωθεί η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης.
Πριν από λίγες εβδομάδες συμβασιοποιήθηκε το έργο «Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων (Ηλεκτρονικό Πινάκιο)», ύψους 19,2 εκατ. ευρώ.
Η κοινοπραξία Space Hellas – Wind Hellas που επικράτησε θα αναπτύξει λύση που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δικών με μάρτυρες από απόσταση μέσω Διαδικτύου, κ.α. Στο ίδιο πακέτο έργων περιλαμβάνεται και το νέο πληροφοριακό σύστημα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών, προϋπολογισμού περί τα 10 εκατ. ευρώ.
Το έργο του e-justice αφορά σειρά εφαρμογών, υπηρεσιών και διασυνδέσεων που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα της απονομής Δικαιοσύνης και αρκετών οργανισμών. Τα συστήματα θα καλύπτουν την πλήρη ψηφιοποίηση της ποινικής και πολιτικής διαδικασίας, την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, επιχειρήσεις και Φορείς του Δημοσίου (π.χ. χορήγηση πιστοποιητικών αφερεγγυότητας), τη διασύνδεση των Δικαστικών και Εισαγγελικών Καταστημάτων της χώρας με τον Άρειο Πάγο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Μέχρι το τέλος του 2025 (δεν έχουν προκηρυχθεί οι σχετικοί διαγωνισμοί) πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα ψηφιακής αναβάθμισης της Δικαιοσύνης όπως το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Πολιτική και Ποινική Διαδικασία (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας, το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για το Συμβούλιο της Επικρατείας και όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια, το σύστημα Εθνικού Ποινικού Μητρώου (ΕΠΜ) και το Σύστημα Διαχείρισης Υποθέσεων («ΣΔΥ») του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΛΣΥΝ) αλλά και η ψηφιοποίηση όλων των εγγράφων που αφορούν δικαστικές υποθέσεις.
Η Ελλάδα έχει αναλάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σειρά δεσμεύσεων για τη βελτίωση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης. Όπως έχει γράψει το Business Daily, μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να έχει αναθέσει σύμβαση για την παροχή τεχνικής υποστήριξης όσον αφορά την ανάπτυξη ενός εργαλείου επιδόσεων του δικαστικού συστήματος της Ελλάδας «με βάση στρατηγικούς στόχους, τη θέσπιση αντικειμενικών βασικών δεικτών επιδόσεων (χρόνος για την ολοκλήρωση ενός καθήκοντος, ατομικές επιδόσεις από άποψη χρόνου, επικοινωνία, κίνητρα κ.λπ.) ανά τμήμα και / ή κατηγορία υπαλλήλων και την παροχή ακριβών και αντικειμενικών δεδομένων σχετικά με την κατανομή των επιμισθίων· τα επιμίσθια καταβάλλονται το πρώτο τρίμηνο μετά το τέλος του σχετικού έτους, με βάση τις επιδόσεις του εν λόγω έτους».
Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ακόμη και για τη σύσταση δικαστικής αστυνομίας, αλλά και τη διεύρυνση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης (αρχικής και δια βίου) των δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων. Ειδικά για τη δικαστική αστυνομία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν τεθεί σε εφαρμογή όλες οι πράξεις παράγωγου δικαίου (με τη μορφή προεδρικών διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων, κατά περίπτωση) που απαιτούνται για την πλήρη εφαρμογή του νόμου σχετικά με τη δικαστική αστυνομία.