ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01
Από αριστερά: Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής. Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών - Χάρης Μπρουμίδης, CEO, Vodafone - Άσπα Παλημέρη, Country Manager, Ελλάδα, Κύπρος & Μάλτα, Mastercard - Μαρία Λαζαρίμου, Διευθύντρια Επικοινωνίας, Elvalhalcor - Yannis Manuelides,Partner, Allen & Overy LLP - Ηλίας Παπαϊωάννου, Καθηγητής, London Business School. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Τροχοπέδη για τις επιχειρήσεις τα δομικά προβλήματα του κρατικού μηχανισμού

Την ανάγκη ταχύτερου εκσυγχρονισμού αλλά και αλλαγής ορισμένων σημείων του οικονομικού μοντέλου της Ελλάδας, επεσήμαναν, μεταξύ άλλων εκπρόσωποι παραγωγικών κλάδων.

Τους προβληματισμούς τους και τις προτάσεις τους για την αλλαγή του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας κατέθεσαν εκπρόσωποι των παραγωγικών της κλάδων στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.  

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την οποία συντόνισε ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Χάρης Μπρουμίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone υποστήριξε ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες δίνουν την ευκαιρία να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, τη στιγμή που η Ευρώπη βρίσκεται δέκα χρόνια πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα. 

Ο κ. Μπρουμίδης τόνισε πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο κομμάτι της σταθερής συνδεσιμότητας, όσον αφορά στις οπτικές ίνες, διαφορά όμως που θα καλυφθεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία και είναι σωστές οι προτεραιότητας που έχουν τεθεί. Πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο τις ψηφιακές δεξιότητες και την καινοτομία, αλλά έχω σοβαρή αμφιβολία αν μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να υποστηρίξει τη μετάβαση» ανέφερε ο κ. Μπρουμίδης.

Την σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις ελληνικές βιομηχανίες ανέδειξε η Μαρία Λαζαρίμου, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, μιας εταιρείας που εξάγει σε περισσότερες από 100 χώρες στον κόσμο. Σημείωσε πως η ελληνική αγορά ενέργειας δεν είναι ακόμα όσο ανταγωνιστική μπορεί να γίνει, υπάρχουν πάγιες στρεβλώσεις, ενώ ζήτησε από την Πολιτεία αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και πραγματική στήριξη της βιομηχανίας.

Η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, επισήμανε πως αρχικά μετά την επιβολή των capital controls και εν συνεχεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας καταγράφηκε τεράστια αύξηση στη χρήση των πιστωτικών καρτών. Η Ελλάδα όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην 9η θέση από το τέλος στην Ε.Ε. Υπογράμμισε ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πάταξη της φοροδιαφυγής κι αν συγκλίνουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα 2 δισ. ευρώ. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα εντάξουμε τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Την ανάγκη να μην χάσουμε ως χώρα τον μπούσουλα που κερδίσαμε με πολύ μεγάλο κόστος κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης προέκρινε ο Ηλίας Παπαϊωάννου, καθηγητής στο London Business School. «Με φοβίζει η αναντιστοιχία μεταξύ των πρωτοπόρων εταιρειών και ενός πολιτικού συστήματος που επανέρχεται στο προπατορικό αμάρτημα και διαγωνίζεται στις παροχές» είπε με νόημα. Δήλωσε αισιόδοξος για τις επενδύσεις, οι οποίες όμως θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο αν δεν διορθωθούν τα δομικά προβλήματα.

Τέλος, από την πλευρά του, ο Ιωάννης Εμμανουηλίδης Partner της Allen & Overy LLP, διαπίστωσε τρομερή πρόοδο στην ελληνική οικονομία από τον κίνδυνο του Grexit μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι η χώρα έχει αλλάξει ως επενδυτικός προορισμός. Χαρακτήρισε, δε, ιδιαίτερη σημαντική τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνέδριο ενέργειας Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Athens Alitheia Forum: «Τα fake news πλήττουν την οικονομία σοβαρά»

Στο Athens Alitheia Forum συζητήθηκαν οι σοβαρές επιπτώσεις των fake news στην οικονομία. Ο Τάσος Αναστασάτος τόνισε πως η διαστρέβλωση της πληροφορίας επηρεάζει προσδοκίες και εμπιστοσύνη, με αρνητικές συνέπειες στην αγορά.
Α.Σ.Ε.Π. πρόσοψη κτιρίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΣΕΠ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 2.628 θέσεις μέσω πανελλήνιου διαγωνισμού

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις στην προκήρυξη 1ΓΒ/2026 του ΑΣΕΠ για 2.628 θέσεις ΤΕ σε φορείς του Δημοσίου, για όσους συμμετείχαν στον διαγωνισμό 1Γ/2025. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως 30/3/2026, 14:00, μέσω asep.gr.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνεργασία Δημοσίου με Microsoft για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων

Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, το ΕΚΔΔΑ και η Microsoft υπέγραψαν νέο Μνημόνιο Συνεργασίας για το 2026, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στον δημόσιο τομέα.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το άλμα της ψηφιακής αναβάθμισης του Δημοσίου και η κυβερνοασφάλεια

Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, έργο άνω των 650 εκατ. ευρώ που φιλοδοξεί να μετασχηματίσει ψηφιακά το Δημόσιο με ορίζοντα το 2028. Ωστόσο το έργο προχωρά με καθυστερήσεις ενώ παραμένει στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων.
Ελληνική οικονομία κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ελαφρά βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Φεβρουάριο

Ελαφρά βελτίωση κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στις -49,2 μονάδες από -50,3 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, με τους Έλληνες να παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην ΕΕ.