ΓΔ: 2456.81 -0.12% Τζίρος: 68.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:16:39
Πηγή: Nikos Libertas / SOOC

Γ. Γεωργαντας: Κανένα πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας

Όπως υπογράμμσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμη και εάν σταματούσαν σήμερα οι εισαγωγές « είμαστε καλυμμένοι για πέντε μήνες».

Δε υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας στη εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μια χώρα που παράγει και μια αλυσίδα που λειτουργεί κανονικά» είπε και υπογράμμισε ότι «τα αποθέματα σε όλα τα κρίσιμα προϊόντα είναι πολύ υψηλή» φέρνοντας ως παράδειγμα το ηλιέλαιο για το οποίο όπως δήλωσε «και τίποτα να μην εισάγουμε, είμαστε καλυμμένοι για πέντε μήνες».

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν περί τα 380.000 στρέμματα αγρανάπαυσης τα οποία θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν «χωρίς οι αγρότες να χάσουν τα οφέλη του πρασινίσματος» όπως σημείωσε. Ανέφερε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ και της κυβέρνησης είναι «να ενισχύσουμε τους αγρότες για να παράξουν όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Το κόστος παραγωγής για τους παραγωγούς έχει αυξηθεί» είπε ο κ. Γεωργαντάς και συμπλήρωσε πως «προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους αγρότες και να μειώσουμε το κόστος παραγωγής. Να μπορέσουν να δώσουν το προϊόν τους σε μια τιμή που είναι προσιτή για τον καταναλωτή».

Μιλώντας για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και έχουν φέρει αποτελέσματα, ανέφερε πως θα «κλιμακώσουμε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία αυτές τις δράσεις» και τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή τροπολογία που θα δίνει «στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που κερδοσκοπούν» κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο «θα λειτουργήσει καταλυτικά στην καταπολέμηση της κερδοσκοπίας».

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός έκανε αναφορά στα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον πρωτογενή τομέα λέγοντας ότι «η Ελλάδα τα δυο τελευταία χρόνια έχει θετικό ισοζύγιο στα αγροτικά προϊόντα κατά 500 εκατ. ευρώ. Εξάγουμε περισσότερα από όσα εισάγουμε».

Ωστόσο είπε ότι σε κάποια προϊόντα που καταναλώνονται αρκετά στη χώρα μας η μεγαλύτερη ποσότητα αυτών εισάγονται, όπως το βόειο κρέας οι εισαγωγές των οποίων ανέρχονται στο 85%. «Πρέπει σε συγκεκριμένα προϊόντα να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές. Θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να επιτευχθεί αυτό» δήλωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχοινάς: Η γνώση και τα πανεπιστήμια κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι η γνώση, η έρευνα και τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ανταγωνιστικότητα και το μέλλον της Ευρώπης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Διερευνώνται 2.900 υποθέσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, 1.151 διώξεις

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την κυβέρνηση και την ΑΑΔΕ για την έγκαιρη πληρωμή 617 εκατ. ευρώ σε 530.000 αγρότες, υπερβαίνοντας τον στόχο. Τόνισε πως η μεταρρύθμιση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ πέτυχε, παρά τις δυσκολίες.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τιμήθηκε ο Α. Ζαχαρόπουλος για την προσφορά του στον αγροτικό τομέα

Ο Αγγελος Ζαχαρόπουλος τιμήθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη συνεισφορά του στην ελληνική γεωργία και τον ρόλο του στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, σε ειδική εκδήλωση στο ΥΠΑΑΤ.
Ελληνική σημαία και ευρώ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκαν 617,4 εκατ. ευρώ σε 1.142.948 αγρότες για ενισχύσεις Ιουνίου 2026

Ξεκίνησε η καταβολή 617 εκατ. ευρώ σε 1,1 εκατ. δικαιούχους αγροτικών ενισχύσεων από την ΑΑΔΕ. Ο υπουργός Μ. Σχοινάς τόνισε τη διαφάνεια, την αξιοπιστία του νέου συστήματος και τη στήριξη των πραγματικών παραγωγών.
Μαργαρίτης Σχοινάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Σχοινάς: Τη Δευτέρα οι αγροτικές πληρωμές μέσω ΑΑΔΕ

Τη Δευτέρα ξεκινά το μεγάλο πακέτο πληρωμών σε αγρότες μέσω της νέας δομής της ΑΑΔΕ, με επιπλέον ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στους ρυζοπαραγωγούς λόγω ζημιών, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σχοινάς.
Στράτος Πρωτοψάλτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοψάλτης: Λύση για συνταξιούχους αναπηρίας με ενεργή αγροτική δραστηριότητα

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπύρος Πρωτοψάλτης τόνισε ότι η νέα εγκύκλιος αποκαθιστά τη δυνατότητα εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών για συνταξιούχους αναπηρίας που συνεχίζουν να έχουν πραγματική αγροτική δραστηριότητα.