Άνοδος της ανεργίας σημειώθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του έτους καθώς ανήλθε σε 13,2% στο δ' τρίμηνο, από 13% που ήταν το περασμένο. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 που είχε διαμορφωθεί στο 16,2%.
Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.053.275 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,6%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 4,5%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 617.431 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση κατά 17,7%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού», δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν σε 4.389.308. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 3.185.271. Το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 2,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Η στατιστική υπηρεσία σημειώνει ότι λόγω της εφαρμογής του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού 2019/1700 για τις κοινωνικές στατιστικές, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από 1.1.2021, τα αποτελέσματα της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού από το 1ο τρίμηνο του 2021 έχουν παραχθεί μετά από σημαντικές αλλαγές στη μέθοδο συλλογής στοιχείων, στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, στον τρόπο παραγωγής εκτιμήσεων και στους χρησιμοποιούμενους ορισμούς. Η ΕΛΣΤΑΤ, έχει εκπονήσει συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων της πιλοτικής έρευνας που διεξήχθη το 4ο τρίμηνο του 2020, και προγραμματίζει να ανακοινώσει τα συμπεράσματα για την επίδραση που είχαν αυτές οι αλλαγές στις εκτιμήσεις της έρευνας, εντός του 2022.
Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι απουσίες από την εργασία μειώθηκαν σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2021, λόγω των θερινών αδειών, καθώς και σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2020, όπου ίσχυσαν τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορονοϊού. Αντίστοιχα, οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν στο Δ’ τρίμηνο 2021 σε σχέση με τα δύο παραπάνω τρίμηνα (Γ’ 2021 και Δ’ 2020). Τέλος, το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 20 – 64 ετών που είναι διαθέσιμοι να αναλάβουν άμεσα εργασία αλλά δεν αναζητούν, παρουσιάζει μεγάλη αύξηση σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2020 και μικρή αύξηση σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2021.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο 2020 η απουσία από την εργασία μειώθηκε σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας ενώ η μικρότερη μείωση παρατηρείται στον κλάδο της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας. Σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο 2021 παρουσιάζεται μείωση σε όλους τους τομείς πλην της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας.
Σε σχέση με το Γ’ τρίμηνο του 2021, οι ώρες εργασίας παρουσίασαν αύξηση στους κλάδους της βιομηχανίας και ενέργειας, των κατασκευών, των χρηματοπιστωτικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και των άλλων υπηρεσιών και μείωση στον κλάδο της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας, ενώ μειώθηκαν οριακά στον κλάδο του εμπορίου, ξενοδοχείων, εστιατορίων, μεταφορών και
επικοινωνιών. Σε σχέση με το Δ’ τρίμηνο του 2020 οι ώρες εργασίας παρουσίασαν αύξηση σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας με την πιο σημαντική να παρατηρείται στον κλάδο του εμπορίου, ξενοδοχείων, εστιατορίων, μεταφορών και επικοινωνιών ενώ στον κλάδο της γεωργίας, δασοκομίας και αλιείας η αύξηση ήταν οριακή.