ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Αλέξης Πατέλης, Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

Αλ. Πατέλης: Κύριος στόχος η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού «επενδυτική βαθμίδα σημαίνει προφανώς ξεκλειδώνουμε και τρισεκατομμύρια από αποταμιευτές και από επενδύσεις παγκοσμίως».

 «Εθνικός στόχος για το 2023 είναι η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα», τονίζει, μεταξύ των άλλων, σε συνέντευξή του o επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Μιλώντας στο capital.gr ο κ. Πατέλης σημειώνει με έμφαση ότι «επενδυτική βαθμίδα σημαίνει προφανώς ξεκλειδώνουμε και τρισεκατομμύρια από αποταμιευτές και από επενδύσεις παγκοσμίως, οι οποίες σήμερα δεν μπορούν να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα γιατί δεν είμαστε ακόμα επενδυτική βαθμίδα. Επενδυτική βαθμίδα, όμως, είναι και για τους ακροατές και τηλεθεατές μας μία σφραγίδα ότι η Ελλάδα ανήκει στο club των σοβαρών χωρών και ότι τακτοποιεί τα του οίκου της από μόνη της, χωρίς μνημόνια, χωρίς εξωτερική παρέμβαση».

Στο συγκεκριμένο θέμα και στο ζήτημα της αξιοπιστίας στέκεται ιδιαίτερα ο κ. Πατέλης αναφέροντας πως «η αξιοπιστία μας είναι κάτι το οποίο διατηρούμε και θα προστατέψουμε σαν κόρη οφθαλμού και θα είναι πολύ σημαντικό να μην πριονίσουμε το κλαδί στο οποίο καθόμαστε. Η χώρα αυτή, όπως ξέρουμε, έχει περάσει διάφορες περιπέτειες στο παρελθόν. Δεν πρέπει ποτέ να επιστρέψουμε σε έναν τέτοιο κίνδυνο και δεν θα επιστρέψουμε».

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού απαντάει και στα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να μελετά τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά, επισημαίνοντας ότι «τη δεκαετία του '80, όπως ξέρετε, είχαμε διψήφιο πληθωρισμό. Δεν υπήρχε τότε μία πρόταση για μείωση στον ΦΠΑ, ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Και ομολογώ ότι ως οικονομολόγος δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Μία μείωση του ΦΠΑ θα είχε μόνο προσωρινό όφελος και πολύ πιθανό να μην μετακυλείτο στις τιμές αλλά να το κρατούσανε οι επιχειρήσεις».

Στη συνέντευξη υπάρχει ειδική αναφορά και στο θέμα του κατώτατου μισθού, με τον κ. Πατέλη να πιστεύει ότι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρόκειται να πυροδοτήσει πληθωριστικό σπιράλ και να στέλνει ένα μήνυμα προς τους εργοδότες ότι η κανονικότητα της οικονομίας δικαιολογεί αυξήσεις μισθών.

Τέλος, όσον αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, πέραν των ενεργειακών πακέτων, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού υπογραμμίζει ότι «η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης γίνεται πάντα με βάση τη σύνεση και τον προγραμματισμό. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι κινούμαστε με βάση αυτό και αυτήν τη στιγμή, όπως είναι τα πράγματα, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχουν παρθεί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαρινάκης: Οι τρεις πυλώνες πολιτικής για την αντιμετώπισή της ακρίβειας

Ερωτηθείς για τα «καλάθια» επισήμανε πως δεν είναι πανάκεια και πως η επιδοματική πολιτική δεν είναι προτεραιότητα, αναδεικνύοντας ωστόσο τη μεγάλη σημασία των κοινωνικών επιδομάτων.
adonis georgiadis-anaptyxis-katastimata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άδ. Γεωργιάδης: Στοχευμένα μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων πολιτών

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι αυτό που ενδιαφέρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η διατήρηση του διαθέσιμου εισοδήματος των ευάλωτων συνανθρώπων μας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαϊτάνης: Φοροαπαλλαγές σε όλες τις επιχειρήσεις για δαπάνες έρευνας

«Ειδικά, οι φοροαπαλλαγές, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Και οδηγούν σε  περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερες αμοιβές και καλύτερο μέλλον για τους εργαζόμενους μας» είπε ο γ.γ. Έρευνας και Καινοτομίας.