Εδώ και περίπου δύο μήνες περιμένουν στο υπουργείο Οικονομικών νεότερα από το υπουργείο Άμυνας για το πρόγραμμα κατάρτισης των στρατευσίμων που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο ΥΠΟΙΚ, όπου λειτουργεί η αυτοτελής υπηρεσία για την παρακολούθηση του Ταμείου Ανάκαμψης, διαμηνύουν στο Μέγαρο Μαξίμου πως αρκετές υπηρεσίες υπουργείων «παίζουν καθυστέρηση» σε σειρά κρίσιμων έργων, ανεξάρτητα από την πολιτική βούληση των αρμοδίων υπουργών.
Έτσι, για παράδειγμα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι υπηρεσιακοί εντοπίζουν σχεδόν σε κάθε σύσκεψη διάφορα ζητήματα με αποτέλεσμα να πηγαίνει συνεχώς προς τα πίσω η προκήρυξη του φιλόδοξου έργου τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων της χώρας. Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί να δημοπρατηθεί εντός του πρώτου τριμήνου ώστε να τηρηθούν και οι δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με αργό βηματισμό κινούνται και στο υπουργείο Άμυνας, για το έργο κατάρτισης των στρατευσίμων, όπως προαναφέρθηκε. Στόχος του προγράμματος είναι να αξιοποιηθεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας των στρατευμένων για τη μετάδοση των ψηφιακών δεξιοτήτων που απαιτούνται στις σημερινές ένοπλες δυνάμεις και στην αγορά εργασίας.
Η υλοποίηση της επένδυσης αυτής θα πραγματοποιηθεί μέσω της αναβάθμισης και επέκτασης της πλατφόρμας της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών, ενώ θα διατεθούν σε στρατευμένους, για το χρονικό διάστημα συμμετοχής στο πρόγραμμα, περίπου 50.000 υπολογιστές ταμπλέτες. Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχει πιστοποίηση των ψηφιακών δεξιοτήτων που αποκτώνται κατά τη διαδικασία κατάρτισης, η οποία θα βασίζεται σε ευρωπαϊκά και εθνικά πλαίσια ψηφιακών δεξιοτήτων.
Το δυστύχημα, λένε τα στελέχη που ασχολούνται με το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι πως φέτος χρειάζεται να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός, ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά. Οι ίδιοι δείχνουν και προς το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζοντας πως από τα τέλη του προηγούμενου έτους έχει ληφθεί απόφαση ώστε να λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή οι δημόσιοι λειτουργοί που συμμετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών χωρίς μέχρι σήμερα να έχει εφαρμοστεί.
Οι διαγωνισμοί δεν πρόκειται να προχωρήσουν με τους επιθυμητούς ρυθμούς αν δεν αυξηθούν οι απολαβές των μελών των επιτροπών (σήμερα δεν αμείβονται) ώστε να έχουν κίνητρο συμμετοχής στις συνεδριάσεις και στη διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών.