Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη διαρκή επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας και την αποφυγή της φοροδιαφυγής αναφορικά με φόρους εισοδήματος και κεφαλαίου. Υπέρ της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκε η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Επιφύλαξη για τη συζήτηση στην ολομέλεια, δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.
«Στόχος αυτών των συμβάσεων είναι να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και να υπάρχει ένα σταθερό και ασφαλές φορολογικό περιβάλλον, στο οποίο δεν θα αδικείται κανείς. Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται συνθήκες διακρατικής και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας αφού τα συμβαλλόμενα κράτη ασκούν με ασφάλεια δικαίου τη φορολογική τους κυριαρχία βάσει της αρχής της εδαφικότητας του φόρου σε συνδυασμό με το κριτήριο πηγής του εισοδήματος», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε ότι η σύμβαση αυτή διαμορφώθηκε στη βάση του προτύπου που έχει καθιερώσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, για να υπογραμμίσει ότι διαχρονική και σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας.
Στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων με τη Σιγκαπούρη αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ Ιωάννης Πασχαλίδης, που επεσήμανε ότι «το φαινόμενο της διπλής φορολογίας εισοδήματος συνιστά εμπόδιο στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, στην ανταλλαγή των αγαθών και των υπηρεσιών και στην κίνηση των κεφαλαίων και των προσώπων». Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα κύρωσης της σύμβασης, ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε ότι η Σιγκαπούρη κατέχει από καιρό την πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκτέλεσης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και αναγνωρίστηκε ως η 2η πιο ανταγωνιστική οικονομία από Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2018, ενώ κατέλαβε την 6η θέση, ως η λιγότερο διεφθαρμένη αγορά με τον Οργανισμό Διεθνούς Διαφάνειας. Επίσης έχει καταταχθεί ο 3ος δημοφιλέστερος προορισμός για τους επαγγελματίες της τεχνολογίας και κατατάσσεται στην 1η θέση μαζί με τη Σουηδία σύμφωνα με τον παγκόσμιο δείκτη συμμετοχής στο internet.
«Η σύμβαση αυτή υπεγράφη επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Να τονίσω ότι ο κύριος Κατρούγκαλος ήταν ο πρώτος και μοναδικός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σιγκαπούρη και φυσικά επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ συστήθηκε το 2017 και η ελληνική πρεσβεία στη Σιγκαπούρη με στόχο την ενεργό παρουσία μας σε μια χώρα με σημαντική διεθνή οικονομική δραστηριότητα με την οποία η σχέση μας ιδίως στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας χαρακτηρίζονταν και ήταν ευοίωνες», ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου και επεσήμανε ότι το 2017, πάνω από 10.000 εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν έδρα στη Σιγκαπούρη και το διμερές εμπόριο εμπορευμάτων είχε ανέλθει στα 53 δισ. Το 2019 δε, όταν υπογράφηκε αυτή η σύμβαση, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σιγκαπούρη και οι εισαγωγές από τη Σιγκαπούρη, είχαν εκτοξευθεί στα ύψη. Αναφερόμενη στην εφαρμογή των μεθόδων εξάλειψης της διπλής φορολογίας με την ταυτόχρονη πάταξη της φοροδιαφυγής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί αγκάθι για την Ελλάδα, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να την αντιμετωπίσει.
Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, προειδοποίησε ότι ο προϋπολογισμός του 2022, που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί με το αισιόδοξο βλέμμα υπό το οποίο τον έβλεπε η κυβέρνηση. Ο κ. Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι η Βουλή θα πρέπει κάποια στιγμή να μελετήσει τα στοιχεία και τα αποτελέσματα όλων των διακρατικών συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας, ώστε να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο αυτές οι συζητήσεις και να διαπιστωθεί πως αυτές οι συμβάσεις έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί.
«Η σύμβαση αφορά σε επιχειρήσεις και σε μεγαλοστελέχη τους που έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Σιγκαπούρη και το αντίστροφο σε επιχειρήσεις της Σιγκαπούρης στην Ελλάδα», είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Δελής και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μια τυπικότατη περίπτωση σύμβασης με την οποία νομοθετούνται και θεσπίζονται φορολογικές διευκολύνσεις με χαμηλότερους μάλιστα φορολογικούς συντελεστές των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας μας αλλά και της Σιγκαπούρης, ώστε να δημιουργείται εκείνο το γνωστό φιλικό επενδυτικό περιβάλλον σε συνδυασμό φυσικά πάντα και με το τσάκισμα των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη καπιταλιστική ανάπτυξη». Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε εξάλλου ότι το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, εκτός από την συνταγματική κατοχύρωση των προκλητικών του φοροαπαλλαγών, βλέπει τα προνόμια του να προστατεύονται και από διακρατικές συμβάσεις, όπως είναι η σημερινή.
«Η παρούσα σύμβαση αφορά την εξάλειψη της διπλής φορολογίας και την αποφυγή της φοροδιαφυγής, αν και η Σιγκαπούρη θεωρείται φορολογικός παράδεισος με ένα πολύ φιλικό περιβάλλον, όπως τουλάχιστον διαφημίζεται από τις εταιρείες που ιδρύουν εκεί offshore», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος, που επεσήμανε ότι η Σιγκαπούρη «διακρίνεται για την τεχνολογική της ανάπτυξη, έχει χαμηλή φορολογία, αδιαφανές τραπεζικό σύστημα» προσθέτοντας ότι η τεχνολογική ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση δεν συνεπάγονται έντιμη φορολόγηση, όταν υπάρχουν έμπειροι σύμβουλοι και πολύπλοκη νομοθεσία. Ο κ. Βιλιάρδος επεσήμανε ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ 2018, 2019 και 2020 πραγματοποιήθηκαν από τη Σιγκαπούρη στην Ελλάδα ροές-εισροές επενδύσεων ύψους 24 εκατ., 66 εκατ. και 44 εκατ. αντίστοιχα, από μόλις 3 εκατ. το 2017, ενώ δεν υπάρχουν σημαντικές ροές-εκροές από την Ελλάδα προς τη Σιγκαπούρη, και πιθανολογείται ότι τα χρήματα αυτά που έρχονται στην Ελλάδα, είναι χρήματα Ελλήνων που βρίσκονται στη Σιγκαπούρη.
Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα είπε ότι τόσο η προηγούμενη, όσο και η τωρινή κυβέρνηση, επιδιώκουν με τέτοιες συμβάσεις να διασφαλίσουν ένα μερίδιο της πίτας σε εγχώριους ολιγάρχες, κυρίως όσους δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας. «Ενώ πρόκειται για μία σύμβαση που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση ολιγαρχικών συμφερόντων -ιδιαιτέρως του εφοπλιστικού κεφαλαίου- όλες οι κυβερνήσεις των κομμάτων του μνημονιακού τόξου, όπως τώρα και αυτή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσπαθούν να μας την παρουσιάσουν ως μία επωφελή κίνηση για την ελληνική κοινωνία συνολικά. Και αυτό επειδή δήθεν αναμένεται να διευρυνθεί η φορολογική βάση, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την απόδοση συνολικά περισσότερων εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, παρά τους τιθέμενους με αυτή τη σύμβαση χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές», παρατήρησε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.