Πρωτοφανή πτώση έως 86% σημείωσαν χθες οι τιμές χονδρικής του ρεύματος στις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και η τιμή του φυσικού αερίου συνέχισε την πτωτική της πορεία, υποχωρώντας κατά 10%. Η ελληνική τιμή χονδρικής παρέμεινε ανάμεσα στις υψηλότερες, ξεπερνώντας τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει, την επόμενη εβδομάδα, το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος με μαθηματικό τύπο, η οποία θα καλύπτει το 70% - 80% των καταναλωτών και όχι πλέον το σύνολό τους.
Σε ορισμένες χώρες, η εικόνα των τιμών έμοιαζε χθες σαν να έχουν ξεφύγει από την ενεργειακή κρίση. Η τιμή χονδρικής για σήμερα έπεσε 86% στο Βέλγιο, υποχωρώντας σε μονοψήφιο αριθμό (9,86 ευρώ/μεγαβατώρα), ενώ στη Γερμανία έπεσε κατά 83%, στα 12,1 ευρώ/μεγαβατώρα. Στην Ελλάδα έπεσε επίσης, σχεδόν κατά 28%, αλλά η τιμή παρέμεινε στη ζώνη των ακριβών χωρών, στα 117 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ χαμηλότερη ήταν στη γειτονική και διασυνδεδεμένη με την Ελλάδα, Βουλγαρία (95 ευρώ). Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία και Ελβετία βρίσκονται, μαζί με την Ελλάδα, στη ζώνη τιμών άνω των 100 ευρώ.
Η πτώση των τιμών του ρεύματος, ιδιαίτερα στο Βέλγιο και στη Γερμανία, είναι συνέπεια της επαναλειτουργίας πυρηνικού σταθμού στο Βέλγιο και της μεγάλης βελτίωσης των καιρικών συνθηκών στη Γερμανία και συνολικότερα στη Βόρεια Ευρώπη, που επέτρεψε τη μεγάλη συμμετοχή των αιολικών μονάδων στο ενεργειακό μείγμα. Ευρύτερα, βεβαίως, οι ευρωπαϊκές αγορές ρεύματος ωφελούνται από τη μεγάλη και συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, μετά το «σπάσιμο» της πολιορκίας από τη Ρωσία από το αμερικανικό LNG.
Η είσοδος του αμερικανικού LNG στις ευρωπαϊκές αγορές, που συνεχίζεται όσο οι τιμές στην Ευρώπη είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ασία, συμπίεσε για έβδομη συνεχή ημέρα την τιμή του φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που υποχώρησε κατά 10% για τα συμβόλαια του Ιανουαρίου, στα 86,8 ευρώ/μεγαβατώρα. Σε σχέση με το υψηλό των 180 ευρώ, η μείωση πλέον ξεπερνά το 50%.
Η πτώση των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος, πάντως, δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ως μόνιμη εκτόνωση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές. Η εκτόνωση, τονίζουν, θα έλθει με βιώσιμο τρόπο μόνο όταν αποκατασταθεί η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία στα επίπεδα που χρειάζεται η ευρωπαϊκή αγορά, καθώς το αμερικανικό LNG αποτελεί μεν μια λύση ανακούφισης όσο παραμένουν εξαιρετικά υψηλές οι τιμές, αλλά τα φορτία θα αρχίσουν να μειώνονται όσο υποχωρούν οι τιμές και σε περίπτωση αύξησης της ζήτησης από την Ασία.
Η Gazprom ανακοίνωσε χθες ότι ο αγωγός Nord Stream 2 που συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία είναι έτοιμος να τεθεί σε λειτουργία, όμως παραμένει το ζήτημα της έγκρισης από τις γερμανικές αρχές, που έχει μετατεθεί, στην καλύτερη περίπτωση, τον Ιούνιο του 2022, χωρίς να αποκλείονται και άλλες καθυστερήσεις, όσο το ρωσικό μονοπώλιο αρνείται να συμμορφωθεί με τις επιταγές της γερμανικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζει εντατικά το νέο μοντέλο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την οριζόντια επιδότηση όλων των καταναλωτών, θα περάσουμε σε ένα μοντέλο επιδότησης των περισσότερων (70% - 80%), με εξαίρεση των πιο εύπορων με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Το νέο μοντέλο θα βασίζεται σε μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα ενεργοποιεί την επιδότηση όταν οι χονδρικές τιμές ξεπερνούν ένα προκαθορισμένο όριο. Ένα ζήτημα που τίθεται, σε αυτό το πλαίσιο, είναι αν θα διαφοροποιηθεί η επιδότηση για τους καταναλωτές που έχουν «κλειδωμένα» συμβόλαια με σταθερή τιμή χρέωσης. Το νέο σχήμα επιδότησης, με το οποίο θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν και επιχειρήσεις της μεσαίας τάσης, αλλά και ορισμένες της υψηλής, εκτιμάται ότι θα έχει συνολικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2022.