Πάνω από 7% θα είναι πιθανότατα ο ρυθμός ανάπτυξης του 2021, υπερκαλύπτωντας τις απώλειες του 2020, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της Βουλής, ενώ τόνισε ότι «το 2022 θα αποτελέσει έτος αναπτυξιακής πορείας».
«Από τη μία η κυβέρνηση σχεδιάζει συνετά και υπεύθυνα, πατάει στον πραγματικό κόσμο. Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδεται σε μία αστεία αντιπολίτευση, χωρίς προτάσεις, προσκαλεί τους πολίτες σε νέες πτήσεις στα ροζ συννεφάκια του λαϊκισμού. Κύριε Τσίπρα βλέπετε παντού καταστροφές, παρόλο που η οικονομία ανακάμπτει δυναμικά. Μιλάτε για λανθασμένη κατεύθυνση, παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν ότι κινούμαστε σωστά. Κύριε Τσίπρα παραμένετε αιχμάλωτος ψευδαισθήσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας ασκώντας κριτική στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι διαρκώς μεμψιμοιρεί.
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει την κοινωνία απέναντι σε κάθε κρίση. «Η κυβέρνηση στέκεται αρωγός σε όλους τους πολίτες και ειδικά στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά» είπε.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας, την τόνωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, την αύξηση των καταθέσεων που αποδεικνύουν βελτίωση της ευημερίας των πολιτών. «Αυτά δεν είναι ούτε αυτονόητα, ούτε ήταν προδιαγεγραμμένα να συμβούν. Είναι καρπός σκληρής δουλειάς» υπογράμμισε.
«Η οικονομία κερδίζει διεθνή αναγνώριση από εταίρους, διεθνείς οίκους, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, επενδυτές και κυρίως από την ελληνική κοινωνία», τόνισε και πρόσθεσε επίσης, ότι μέσα σε αυτό το κλίμα «ξέρουμε που είμαστε, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και πώς να πάμε». Παράλληλα υπογράμμισε ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε επενδυτική βαθμίδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό οι έξι «αποδείξεις» της ανάκαμψης είναι:
- Πάνω από 7% η ανάπτυξη
- Μείωση ανεργίας
- Σημαντική αύξηση επενδύσεων
- Αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών
- Ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων
- Αναβάθμιση αξιοπιστίας και του κύρους χώρας
Οι επτά στόχοι της κυβέρνησης
- Επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης
- Διατηρήσιμη ανάπτυξη
- Μείωση των ανισοτήτων
- Έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία
- Μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών
- Ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023
- Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέχρι το 2023
Οι πέντε νέες παρεμβάσεις
- Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.
- Επεκτείνεται η περίοδος λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο Πρόγραμμα των Παγίων Δαπανών, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
- Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.
- Παρατείνονται, όπως συζητάμε αυτές τις ημέρες στη Βουλή, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
- Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.