Χωρίς νόημα βλέπει την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στη θέρμανση των κατοικιών ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης αντιπροτείνοντας τις αντλίες θερμότητας ως πιο αποτελεσματικό μέσο. Πρόταση, ωστόσο, που έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική στρατηγική, όπως αυτή αποτυπώνεται στον κλιματικό νόμο.
Ειδικότερα, συμμετέχοντας χθες στο Sustainable Future Summit 2021, ο κ. Στάσσης τόνισε ότι δεν έχει νόημα στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης η επένδυση σε δίκτυα φυσικού αερίου και η αντικατάσταση των καυστήρων πετρελαίου με καυστήρες φυσικού αερίου. Όπως είπε, θα είχε περισσότερο νόημα να προωθούνται οι αντλίες θερμότητας που θα τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η κυβέρνηση ωστόσο, έχει προκρίνει τη λύση του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου μέχρι να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του σχεδίου για το «πρασίνισμα» του ενεργειακού μείγματος, εκπονώντας και ειδικούς σχεδιασμούς για τη θέρμανση των κατοικιών.
Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του νέου κλιματικού νόμου, από το 2023 προβλέπεται η απαγόρευση καυστήρων πετρελαίου όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου σε νέες οικοδομές, ενώ από το 2025 η απαγόρευση εγκατάστασης καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης ενώ οριστικό τέλος στη χρήση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης μπαίνει το 2030.
Μάλιστα, όπως είχε επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στη σχετική συνέντευξη τύπου η αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με έναν λέβητα φυσικού αερίου σημαίνει ένα πολύ σημαντικό ετήσιο όφελος ενώ ο ορίζοντας απόσβεσης της επένδυσης είναι στα 3 χρόνια.
«Εκείνο που θα σας πω είναι ότι αρχικά εάν εξαιρέσουμε αυτό το διάστημα που βιώνουμε σε επίπεδο Ευρώπης, σε παγκόσμιο, αλλά και σε εθνικό με τις εκρηκτικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου, το φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι σημαντικά χαμηλότερο από το πετρέλαιο, όταν αυτά τα δύο συγκρίνονται για την αξιοποίησή τους για τη θέρμανση των σπιτιών και των κτιρίων» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Όπως είχε πει «έχουμε περίπου 4 εκατομμύρια, 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά. Οπότε από εκεί και πέρα μπορείτε να υπολογίσετε ότι 550.000 είναι οι συνδέσεις φυσικού αερίου. Κάποιες συνδέσεις στην Αττική αφορούν βέβαια πολυκατοικίες όπου υπάρχουν περισσότερα του ενός σπίτια συνδεδεμένα με μία παροχή. Άρα μία διείσδυση της τάξης του 10-15% αυτή τη στιγμή είναι στο φυσικό αέριο».
Στην ίδια συνέντευξη τύπου ο κ. Σκρέκας είχε σημειώσει, πάντως, ότι το φυσικό αέριο δεν είναι ο μόνος τρόπος για να θερμάνεις ένα σπίτι. «Εμείς προχωρούμε πολύ γρήγορα φυσικά στις επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, ώστε να αυξηθεί η διείσδυση στο κτιριακό απόθεμα της χώρας. Όπως γνωρίζετε και μέσα από το "Νέο Εξοικονομώ" και μέσα από τα προηγούμενα βέβαια χρηματοδοτούμε και επιδοτούμε και την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας που είναι το αμέσως επόμενο στάδιο της ηλεκτροδότησης και της πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Άρα ο συνδυασμός των δύο θα δώσει τη δυνατότητα να πετύχουμε αυτό τον στόχο, τον οποίο έχουμε θέσει στον κλιματικό μας νόμο» σημείωνε ο υπουργός.
Στροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης
Εν τω μεταξύ, με τις αυξήσεις «φωτιά» σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται και πάλι στο πετρέλαιο για τη θέρμανση των σπιτιών τους.
Είναι ενδεικτικό ότι από τον περσινό Νοέμβριο – που βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές ήταν ασυνήθιστα χαμηλές – η αύξηση του φυσικού αερίου για αυτόνομη θέρμανση και ζεστό νερό φτάνει φέτος στο 476%. Πιο συγκεκριμένα, από 0,017 ευρώ/KWh τον Νοέμβριο του 2020 φέτος φθάνει στα 0,098 ευρώ/KWh. Αντίστοιχα, τον Νοέμβριο του 2019 έφθανε στα 0,05194 ευρώ/KWh. Δηλαδή, σε σχέση με τις πιο «φυσιολογικές» τιμές του 2019, η αύξηση φτάνει το 89%.
Πιο αναλυτικά, για κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο οι καταναλωτές αυτό τον μήνα θα πληρώσουν 0,10 ευρώ/KWh από 0,019 ευρώ/KWh πέρυσι τον Νοέμβριο και για χρήση κουζίνας και ζεστό νερό 0,101 ευρώ/KWh από 0,021 ευρώ/KWh τον ίδιο μήνα πέρυσι. Συνολικά, η αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου για τον μέσο καταναλωτή από την αρχή του 2021 υπολογίζεται στο 198%.
Μοναδική παρηγοριά για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους είναι ότι φέτος εντάσσονται στις προβλέψεις του επιδόματος θέρμανσης ενώ προβλέπεται έκπτωση 15% για την οικιακή κατανάλωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και θα εφαρμοστεί αναστολή των τελών χρήσης δικτύου για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Μένει να φανεί αν αυτά τα μέτρα μπορούν να φανούν αποτελεσματικά έναντι των αυξήσεων στα τιμολόγια που φθάνουν καθημερινά στους καταναλωτές.
Στα «κόκκινα» κινούνται και οι τιμές του ρεύματος με αυξήσεις που πλησιάζουν το 120% από την αρχή του έτους. Το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει τη μικρότερη αύξηση που φθάνει στο 36%, ενώ σε 12μηνη βάση η τιμή του είναι αυξημένη κατά 45%.
Αυτός είναι ίσως και ο λόγος πίσω από την μεγάλη αύξηση στις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης, καθώς όπως φαίνεται οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στην θέρμανση των σπιτιών τους με ηλεκτρικό. Η αύξηση στη ζήτηση τον φετινό Νοέμβριο σε πετρέλαιο θέρμανσης φθάνει στο 15% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης παίζει και η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης. Επιπλέον 300.000 νοικοκυριά συγκριτικά με πέρυσι υπολογίζεται ότι δικαιούνται φέτος το επίδομα από 100 έως και 750 ευρώ. Το επίδομα θέρμανσης θα έχει πληρωθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, σε όσους υποβάλλουν αίτηση έως το τέλος Νοεμβρίου και ταυτόχρονα ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2020/2021.