Να «σπάσει» τη διοικητική δομή του ΕΦΚΑ, τοποθετώντας μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα με τριετείς συμβάσεις, αλλά και να αυξήσει θεαματικά τον αριθμό των υπαλλήλων του Φορέα, επιδιώκει τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει τις απελπιστικές καθυστερήσεις στην έκδοση εκκρεμών συντάξεων, που εκτός των άλλων έχουν αναδειχθεί και στο σημαντικότερο σημείο τριβής στις σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.
Τα νέα μέτρα - σοκ για τα δεδομένα του ΕΦΚΑ που ετοιμάζεται να εφαρμόσει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης έρχονται στον απόηχο των εξαιρετικά δυσμενών επισημάνσεων από τους Θεσμούς στη 12η αξιολόγηση με βάση το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, όπου τονίζεται ότι το απόθεμα των καθαρών ληξιπρόθεσμων συντάξεων παρέμεινε σταθερό στα 360 εκατ. ευρώ, έναντι 359 εκατ. ευρώ στην έκθεση του Ιουνίου. Έτσι, όπως τονίζουν οι Θεσμοί, παρατηρείται μια απόκλιση 251 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις αναθεωρημένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση τον Μάρτιο, όταν και πάλι είχαν διαπιστωθεί μεγάλες καθυστερήσεις.
Η νέα δέσμευση της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς είναι να έχει εκκαθαρίσει τις εκκρεμείς συντάξεις ως τα μέσα του 2022, δηλαδή όταν θα λήγει κανονικά και το τετραετές πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας. Η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την ενισχυμένη εποπτεία εφόσον έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, κάτι που σημαίνει ότι ενδεχόμενη, νέα καθυστέρηση με τις συντάξεις θα δυσχεράνει την προσπάθεια εξόδου από την επιτήρηση.
«Θα μπει σε νέες ταχύτητες ο ΕΦΚΑ»
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει (σήμερα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) ότι μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2022 θα έχουν εκδοθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν μας αρκεί να κλείσει το θέμα το πρώτο εξάμηνο, θέλουμε να βάλουμε τον ΕΦΚΑ σε άλλες ταχύτητες». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Χατζηδάκης, το 2021 θα καταγραφεί ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων, με περισσότερες από 200.000 να ολοκληρώνονται, έναντι 16.000 το 2020 και 130.000 το 2019.
Για να μπει «σε άλλες ταχύτητες» ο ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε χθες ευρύτατες παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι τοποθετήσεις μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα και η ενίσχυση του Φορέα με 500 νέες προσλήψεις. Ειδικότερα, σε νομοσχέδιο που αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες για να ψηφισθεί τον Ιανουάριο περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν ριζικά τη δομή και τις λειτουργίες του ΕΦΚΑ:
- Νέα επιλεγμένα Διευθυντικά Στελέχη από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Δίνεται συγκεκριμένα η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών με τριετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα με διαφανείς διαδικασίες (Δημόσια Προκήρυξη), δυνατότητα συμμετοχής στελεχών του ΕΦΚΑ, του υπόλοιπου δημόσιου τομέα και του ιδιωτικού τομέα και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους. Επιδιώκεται με τον τρόπο αυτό η προσέλκυση των καλύτερων στελεχών από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την αποδοτικότερη λειτουργία του Οργανισμού.
- Νέο μοντέλο διακυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, με νέο Οργανόγραμμα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Προβλέπεται νέα διαδικασία ανάδειξης Διοικητή και Υποδιοικητών, με επιλογή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προηγούμενη γνωμοδότηση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Θα υπάρξει ανασχεδιασμός αρμοδιοτήτων του Διοικητικού Συμβουλίου με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του ΔΣ στον Διοικητή, τους Υποδιοικητές και τους Γενικούς Διευθυντές για να αποφεύγεται το micromanagement. Θα καταρτιστεί νέο Οργανόγραμμα -σε συνεργασία με εξειδικευμένο σύμβουλο- για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών από την πρόχειρη συγχώνευση των ταμείων στον ΕΦΚΑ, για την καλύτερη παρακολούθηση των περιφερειακών υπηρεσιών κλπ.
- Άμεσες προσλήψεις μόνιμου και έκτακτου προσωπικού. Ειδικότερα, ξεκινούν άμεσα –σε συνεννόηση με το υπουργείο Εσωτερικών- διαδικασίες πρόσληψης 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 (κυρίως από επιλαχόντες προηγούμενων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ). Θα υπάρξει προτεραιοποίηση προσλήψεων σύμφωνα με στοχευμένες ανάγκες (Πληροφορικοί, ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού). Προβλέπεται επίσης η άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου για την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.
- Καθιέρωση πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους. Το πριμ θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους (και συντελεστές βαρύτητας) που θα τίθενται ανά Γενική Διεύθυνση, ανάλογα με το αντικείμενο και τις προτεραιότητες του Φορέα. Τροποποιείται η καταβολή του bonus για την εκκαθάριση συντάξεων (που έχει ήδη θεσπιστεί), ώστε να είναι περισσότερο συνδεδεμένο με τα αποτελέσματα της δουλειάς των εισηγητών και περισσότερο αναλογικό. Προβλέπεται επίσης καταβολή πριμ συνδεδεμένου με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους στους υπαλλήλους που εργάζονται στο back office του τηλεφωνικού κέντρου.
- Σύσταση νέας Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών. Συστήνεται νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό (π.χ. Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου), επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων (π.χ. επί υπέρμετρων καθυστερήσεων), σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και εξουσίες αντίστοιχες με αυτή. Εάν το πόρισμά της Μονάδας καταλήγει σε πειθαρχική δίωξη, αυτό θα δεσμεύσει τα πειθαρχικά όργανα. Επιδιώκεται η αναστροφή της υφιστάμενης κατάστασης, καθώς σήμερα εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών δεν αντιμετωπίζονται και δεν αξιολογούνται εγκαίρως.
- Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία. Προβλέπονται συντομότερες προθεσμίες για την διενέργεια των πειθαρχικών διαδικασιών με δεδομένο ότι οι διαδικασίες στα Πειθαρχικά Συμβούλια συνήθως «σέρνονται» για χρόνια κι ότι στην παρούσα φάση εκκρεμούν 115 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 97 είναι ακόμα στα Πρωτοβάθμια Συμβούλια, με μέσο χρόνο ολοκλήρωσης τα 2 έτη. Ειδικότερα, η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης θα γίνεται σε 1 μήνα (αντί 3 μηνών) και θα ολοκληρώνεται σε ένα μήνα από την κλήση σε απολογία (αντί 2 μηνών). Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμεροληψίας των ελέγχων, οι ΕΔΕ θα διενεργούνται υποχρεωτικά από υπάλληλο άλλου Υπουργείου. Το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα συγκροτείται με τρία μέλη (πρόεδρος δικαστικός, πάρεδρος ΝΣΚ και μόνιμο υπάλληλο εκτός Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), με κατάργηση της συμμετοχής των αιρετών εκπροσώπων εργαζομένων του ΕΦΚΑ.
ΠΟΣΕ - ΕΦΚΑ: «Μετατρέπουν τον ΕΦΚΑ σε ασφαλιστική εταιρεία»
Οι πρωτοβουλίες του υπουργείου φέρνουν σε νέα φάση τον ήδη εξελισσόμενο... ακήρυκτο πόλεμο με το προσωπικό και τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ) τόνισε χθες ότι «το νομοσχέδιο για τον "εκσυγχρονισμό" του ΕΦΚΑ, αποτελεί τον προπομπό για την μετατροπή του σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία».
«Η ουσιαστική παράδοση της διοίκησης του φορέα, σε δήθεν καταρτισμένους ιδιώτες μάνατζερ, οι οποίοι είναι βέβαιο ότι δεν θα γνωρίζουν και θα είναι παντελώς άσχετοι στον τρόπο έκδοσης των συντάξεων αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ασφαλιστικού μας συστήματος, ανατριχιάζει κάθε συνειδητοποιημένο συμπολίτη μας για το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα στον ΕΦΚΑ, αφού το επόμενο βήμα θα είναι η μετατροπή του σε ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία», σημειώνουν οι συνδικαλιστές.