Αιωνίως θα λειτουργεί η χωματερή της Φυλής αν δεν δημιουργηθούν μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από τον διαδημοτικό σύνδεσμο του Λεκανοπεδίου (ΕΔΣΝΑ). Σύμφωνα με τη μελέτη, για να επιτευχθούν οι στόχοι, που επιβάλλει και η κοινοτική νομοθεσία, για διάθεση σε χωματερές ποσοστού κάτω του 10% των παραγόμενων απορριμμάτων, θα χρειαστούν οι μονάδες καύσης, με βάση δύο σενάρια. Στο δεύτερο σενάριο εμπλέκονται και ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως η τσιμεντοβιομηχανία, κ.λπ.
Όπως επισημαίνεται «ο συγκεκριμένος στόχος δεν επιτυγχάνεται χωρίς δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης των υπολειμμάτων Αστικών Συμμίκτων Απορριμμάτων (ΑΣΑ) και τον εξευγενισμό τους για το σκοπό αυτό, στις οποίες σύμφωνα με το αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο (ΕΣΔΑ) θα υφίστανται επεξεργασία τα υπολείμματα και ενδεχομένως και τα παραγόμενα δευτερογενή καύσιμα».
Το αναθεωρημένο ΕΣΔΑ που υιοθέτησε η σημερινή κυβέρνηση προβλέπει πως η αρμοδιότητα για να προχωρήσουν οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης δεν ανήκει στις περιφέρειες και τους δήμους. Αντίθετα, οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν από την κεντρική διοίκηση, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη αν και έχουν μεσολαβήσει δύο χρόνια.
Η μελέτη για την Αττική περιλαμβάνει δύο σενάρια για τα υπολείμματα που θα πηγαίνουν σε μονάδες καύσης σε σχέση με τα σκουπίδια που θα δημιουργούνται στην Αττική το 2030. Με βάση το πρώτο σενάριο θα χρειαστεί μονάδα (ή μονάδες) ενεργειακής αξιοποίησης δυναμικότητας 553.874 τόνων ετησίως, ενώ με βάση το δεύτερο η δυναμικότητα της μονάδας περιορίζεται στους 312.859 τόνους ετησίως.
Η παραγόμενη ποσότητα ΑΣΑ για το έτος 2030 υπολογίστηκε σε 2.068.810 τόνους. Στο πρώτο σενάριο τα παραγόμενα υπολείμματα από την επεξεργασία των σκουπιδιών σε μεγάλες μονάδες (ήδη είναι σε εξέλιξη οι διαγωνισμοί) από τη διαχείριση των προδιαλεγμένων οργανικών σε μονάδες βιολογικής επεξεργασίας (ΜΕΒΑ), και τα υπολείμματα από την επεξεργασία άλλων ρευμάτων (ογκωδών αποβλήτων, οικοδομικών υλικών, ξύλο - ύφασμα) καθώς και το παραγόμενο δευτερογενές καύσιμο (SRF/RDF από τις μεγάλες μονάδες), τα οποία εκτιμώνται αθροιστικά σε 553.874 τόνους, θα οδηγούνται σε μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης, από την οποία θα προκύψει υπόλειμμα σε ποσοστό 25%.
Στο υπόλειμμα αυτό συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των στερεών υπολειμμάτων της μονάδας, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων μπορεί να διατεθεί σε χώρο υγειονομικής ταφής μη επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΥ), ενώ μικρό μέρος τους αναμένεται να πρέπει να υποστεί κατάλληλη διαχείριση ως επικίνδυνα απόβλητα, όπως π.χ στερεοποίηση – σταθεροποίηση, διάθεση σε ΧΥΤΕΑ, επεξεργασία ή/και διάθεση με άλλες κατάλληλες μεθόδους και σε άλλες κατάλληλες εγκαταστάσεις. Τελικά θα προκύψει υπόλειμμα μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης 138.468 τόνων, το οποίο θα καταλήξει σε ΧΥΤΥ. Έτσι, επιτυγχάνεται ποσοστό ταφής ίσο με 6,7%, και καλύπτονται οι κοινοτικές απαιτήσεις.
Με βάση το δεύτερο σενάριο, το παραγόμενο δευτερογενές καύσιμο όλης της Περιφέρειας (241.015 τόνοι) θα οδηγηθεί προς αξιοποίηση σε κατάλληλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα, ενώ τα παραγόμενα υπολείμματα από την επεξεργασία στις μεγάλες μονάδες, από την επεξεργασία των προδιαλεγμένων οργανικών σε ΜΕΒΑ και τα υπολείμματα από επεξεργασία άλλων ρευμάτων (ογκωδών αποβλήτων, οικοδομικά υλικά, ξύλο - ύφασμα), τα οποία θα είναι 312.859 τόνους, θα οδηγηθούν σε μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης, από τις οποίες θα προκύψει αυξημένο υπόλειμμα σε μέγιστο ποσοστό 30% . Τελικά θα προκύψει υπόλειμμα μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης 93.858 τόνους, το οποίο θα καταλήξει σε ΧΥΤΥ. Έτσι, επιτυγχάνεται ποσοστό ταφής ΑΣΑ ως προς τα παραγόμενα ΑΣΑ ίσο με 4,5%, και επιτυγχάνεται ο κοινοτικός στόχος.
Στο αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ εκτιμάται πως το 2019 τα παραγόμενα απορρίμματα στο Λεκανοπέδιο έφτασαν τους 2.198.846 τόνους ποσότητα που αντιστοιχεί σε 583 κιλά ανά κάτοικο ετησίως. Για το 2030 προβλέπεται πως οι αντίστοιχες ποσότητες θα φτάσουν τους 2.068.810 τόνους ή 566 κιλά ανά κάτοικο το χρόνο.