Την ολοκλήρωση των πρώτων 23 ρυθμίσεων οφειλών, στο πλαίσιο του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού (Ν.4738/2020) ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με τους αρμόδιους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις είναι βιώσιμες, ρεαλιστικές και δίκαιες για τον οφειλέτη, καθώς προκύπτουν από έναν ειδικό αυτοματοποιημένο αλγόριθμο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα (έσοδα, εύλογες δαπάνες διαβίωσης, αξία περιουσίας κ.λπ.) του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του. Με τον τρόπο αυτό, εξαλείφονται οι χειροκίνητες διαδικασίες του παρελθόντος, μειώνεται η γραφειοκρατία και – πρωτίστως – ενισχύεται η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα, δεδομένου ότι όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο, ελέγχονται και διασταυρώνονται με αυτοματοποιημένο τρόπο.
Οι ρυθμίσεις που παράγονται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δύναται να περιλαμβάνουν:
α) Μερική διαγραφή («κούρεμα») οφειλών, η οποία μπορεί να ανέλθει:
- έως 75% επί της βασικής οφειλής, και έως 95% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ)
- έως 80% επί της βασικής οφειλής, και έως 100% επί των τόκων των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις ή/και
β) Μακροχρόνια αποπληρωμή οφειλών:
- έως 240 δόσεις για το Δημόσιο (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ)
- έως 420 δόσεις για τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Σημειώνεται ότι:
- Oι παραπάνω ρυθμίσεις παράγονται μόνο όταν πληρούνται όλες οι σχετικές προϋποθέσεις του Νόμου, όπως, για παράδειγμα, το σύνολο των οφειλών να είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ. Oι ρυθμίσεις παρέχονται μόνο σε όσους πληρούν τα θεσπισμένα κριτήρια, αφού ελέγχονται ηλεκτρονικά όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
- Αναφορικά με την παροχή διαγραφής οφειλών (δηλαδή, «κουρέματος» χρέους), ελέγχονται και οι πρόσθετες προϋποθέσεις της νομοθεσίας, όπως, για παράδειγμα, εάν η εμπορική αξία της περιουσίας είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής, εάν δεν υφίσταται υπολειπόμενο εισόδημα μετά και την κάλυψη των εύλογων δαπανών διαβίωσης κ.λπ.
Επομένως, η ελάχιστη μηνιαία δόση της ρύθμισης του δανείου που προκύπτει από τον αλγόριθμο, υπολογίζεται βάσει των εισοδημάτων και της αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του.
- Η αυτοματοποιημένη πρόταση που παράγει ο αλγόριθμος είναι υποχρεωτική για τους πιστωτές του Δημοσίου (ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ), ωστόσο οι ιδιώτες θεσμικοί πιστωτές (τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις) διατηρούν το έννομο δικαίωμα, εκ της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να αποφασίσουν εάν συμφωνούν με την προτεινόμενη λύση ρύθμισης οφειλών.
Ο αλγόριθμος του νέου μηχανισμού παρήγαγε μέχρι χθες τις πρώτες 36 προτάσεις ρύθμισης οφειλών, κατόπιν της διεξαγωγής των απαιτούμενων ελέγχων, και οι ιδιώτες θεσμικοί πιστωτές ψήφισαν θετικά στις 24 εξ αυτών. Στις υπόλοιπες 12 αιτήσεις, ο λόγος της απόρριψης ήταν ότι οι εγγυητές των εν λόγω οφειλετών δεν παρείχαν πρόσβαση για τον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων τους (π.χ. εισοδήματα, καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, ακίνητη περιουσία κ.λπ.).
Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 570 οριστικές αιτήσεις και αναμένεται, εντός των επόμενων εβδομάδων, να παραχθούν αυτοματοποιημένα και επιπρόσθετες ρυθμίσεις οφειλών.
«Το υπουργείο Οικονομικών, καλεί όλους τους οφειλέτες – νοικοκυριά και επιχειρήσεις – να αξιοποιήσουν το νέο εργαλείο ρύθμισης οφειλών, προκειμένου να διευθετήσουν τα χρέη τους με βιώσιμο, ρεαλιστικό και δίκαιο τρόπο», όπως επισημαίνεται.