Ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την ελληνική οικονομία η Bank of America που περιμένει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις της, ενώ θετικά είναι και τα νέα που έρχονται για τον πληθωρισμό στη χώρα που αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Ειδικότερα, η Bank of America σε έκθεση της εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία, αναθεωρώντας τις προβλέψεις της, βλέποντας πως ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα είναι στο 8,6% από 5,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση της. Παράλληλα η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει ανοδικά και το 2022 με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι στο 3,8% έναντι 3,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη και 2,5% από 2,1% θα φτάσει το 2023. Αντίστοιχα για την ευρωζώνη, η BofA αναφέρει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει το 5,1% φέτος και θα διαμορφωθεί στο 3,6% το 2022, ενώ το 2023 θα κατεβάσει ταχύτητα στο 2%.
Παρά το γεγονός ότι η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως θα υπάρξουν ανατιμήσεις στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο καθώς οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,4% υψηλότερα φέτος. Ωστόσο το 2022 οι τιμές των προϊόντων θα εκτιναχθούν κατά 1,9% και το 2023 θα επιβραδύνει ο πληθωρισμός στο 1,6%. Για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, η Bank of America εκτιμά πως θα παραμείνει πάνω από τον στόχο το 2022. Συγκεκριμένα εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 2,5% φέτος, στο 2,4% το 2022, για να υποχωρήσει όμως αισθητά στο 1,6% το 2023.
Δεν θα βιαστεί να σφίξει την νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, καθώς το φαινόμενο του πληθωρισμού θα είναι σχετικά προσωρινό. Εν αντιθέσει, μια πρόωρη απόσυρση της στήριξης από την ΕΚΤ θα μπορούσε να προκαλέσει πλήγμα στην ανάπτυξη της ευρωζώνης και γι αυτό εκτιμά η Bank of America πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων δεν πρόκειται να έρθει πριν το 2024. Για την στήριξη της αγοράς ομολόγων, οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναφέρουν πως μπορεί το PEPP να τελειώσει, ωστόσο κάποιο άλλο πρόγραμμα θα το αντικαταστήσει προσφέροντας σημαντικές ενέσεις ρευστότητας στις χώρες.