ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
xatzitheodosiou
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Επενδύσεις σε σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ανέφερε πως οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν, ζητώντας από την πολιτεία μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, απέναντι σε φλέγοντα, άμεσα προβλήματα.

Διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, και δράσης για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης των μικρότερων ειδικά επιχειρήσεων ζήτησε ο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου που σημείωσε επίσης ότι «είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η εξωστρέφεια, το επιχειρηματικό πνεύμα, το κοινό όραμα ήταν πάντα στη βάση των εθνικών μας επιτυχιών. Κι ότι, αντίθετα, η εσωστρέφεια, ο εφησυχασμός και η διάσπαση, οδήγησαν σε εποχές παρακμής, ακόμα και σε εθνικές τραγωδίες»

Στην εκδήλωση απονομής των βραβείων «Βιώσιμης - Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας» του Επιμελητηρίου, που πραγματοποιείται αυτή την ώρα, στην Αθήνα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είπε στην ομιλία του ότι «είναι καιρός να δούμε κατάματα τις παθογένειες και τα προβλήματα, που πρέπει ακόμη να αντιμετωπίσουμε. Να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, για να διορθώσουμε και όχι να κουκουλώσουμε τις αδυναμίες μας. Να επενδύσουμε σε σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες. Σε νέες γνώσεις και δεξιότητες. Να βρεθούμε στην πρωτοπορία και όχι στο περιθώριο της ψηφιακής και της πράσινης ανάπτυξης. Να συνδυάσουμε αρμονικότερα την οικονομική ανάπτυξη, με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με την κοινωνική συνοχή και ευημερία». 

Σε αυτή την προσπάθεια, όπως σημείωσε, οι επιχειρήσεις μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν και η επιμελητηριακή κοινότητα εργάζεται με αυτό το στόχο προτείνοντας και ζητώντας από την Πολιτεία «μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, απέναντι σε φλέγοντα, άμεσα προβλήματα όπως είναι οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, η έλλειψη ρευστότητας και η συσσώρευση χρέους, εξαιτίας της πανδημίας».

Καθώς ο κ. Χατζηθεοδοσίου είναι και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, αναφερόμενος στα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου, επισήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητούν διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, στρατηγική αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, πολιτικές και δράσεις για την υποστήριξη της ψηφιοποίησης των μικρότερων ειδικά επιχειρήσεων, επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και κυρίως να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων «με περαιτέρω μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, με μείωση της γραφειοκρατίας και αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης»

Ταυτόχρονα, όπως είπε, πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν και τα επιμελητήρια «για τη στήριξη στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ελληνικού επιχειρείν». Ο πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας: «Όλοι μαζί, πολιτικός κόσμος, επιχειρηματικοί φορείς, επιμελητήρια, κοινωνικοί φορείς… πρέπει να στοιχηθούμε ξανά κάτω από ένα κοινό όραμα και να το υπηρετήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακίρης: Θετική η εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το 2022

Το 2022 ήταν μία απόλυτα θετική χρονιά για την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στο εθνικό σκέλος εκταμιεύτηκε το σύνολο του διαθέσιμου προϋπολογισμού 1,696 δισ., τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρόλο στην ελληνική οικονομία αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας

Το νέο ΕΣΠΑ και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να «ξεκλειδώσουν» πολλές και σημαντικές επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ, με την επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια να βελτιώνεται σημαντικά.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκδήλωση του ΕΣΠΑ για τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 στη ΔΕΘ

Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης στοχεύει στην αύξηση της παραγωγής νέας γνώσης, τη διάχυση και την αποτελεσματική αξιοποίησή της, την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων παραγωγής και νέων τεχνολογιών στην οικονομία.