ΓΔ: 1396.83 -0.06% Τζίρος: 14.89 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:27:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

ΕΤΕπ: Πρόγραμμα αύξησης χρηματοδότησης σε φτωχές περιφέρειες της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο της στήριξης της συνοχής της Ένωσης, έχει θέσει ως στόχο έως το 2025 το ποσοστό χρηματοδότησης των φτωχών περιφερειών να φθάσει στο 45%.

Την αύξηση της χρηματοδότησής της στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), θέτοντας στόχο το αντίστοιχο ποσοστό να φθάσει στο 45% έως το 2025 από 30% που είναι σήμερα. 

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΤΕπ, έως το 2025 το 23% του συνόλου της χρηματοδότησης που χορηγεί η ΕΤΕπ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κατευθυνθεί στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, ενώ θα υπάρξει αύξηση της στήριξης για την καινοτομία και τον ιδιωτικό τομέα στις περιφέρειες συνοχής.

Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ ενέκρινε το έγγραφο προσανατολισμού για τη συνοχή, το οποίο παρουσιάζει το νέο πλαίσιο δράσης της ΕΤΕπ σχετικά με τη συνοχή για την περίοδο 2021-2027.

Το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους όλων των κρατών μελών της ΕΕ, αύξησε τη διαθέσιμη χρηματοδότηση για τα έργα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στις περιφέρειες συνοχής, και πιο συγκεκριμένα στις περιφέρειες στις οποίες το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ. Η απόφαση θέτει επίσης τα θεμέλια για την ενίσχυση της δράσης για το κλίμα και για την αύξηση των περιβαλλοντικών δανείων στις φτωχότερες περιφέρειες, ενθαρρύνοντας την καινοτομία στις περιφέρειες συνοχής και διασφαλίζοντας ότι η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα συμπληρώνει τα κονδύλια της πολιτικής για τη συνοχή της ΕΕ στον νέο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Η ΕΤΕπ, με τις υπηρεσίες χρηματοδότησης, παροχής συμβουλών και διαχείρισης κονδυλίων για τη συνοχή έχει σκοπό να μειώσει τις περιφερειακές ανισότητες, υποστηρίζοντας έργα στις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έγγραφο προσανατολισμού για τη συνοχή επικεντρώνεται σε πέντε νέες δεσμεύσεις:

  1. Έως το 2025 η ΕΤΕπ σκοπεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τις περιφέρειες συνοχής στο 45% των δανείων που χορηγεί ετησίως εντός της ΕΕ.
  2. Έως το 2025 η ΕΤΕπ θα διοχετεύσει το 23% των δανείων που χορηγεί ετησίως εντός της ΕΕ στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους είναι μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της ΕΕ).
  3. Η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτεί εταιρείες μεσαίες κεφαλαιοποίησης (εταιρείες που αριθμούν από 250 έως 3 000 υπαλλήλους) στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες για να χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά δοκιμασμένες τεχνολογίες, όταν τα έργα αυτά αποδίδουν απτά οικονομικά ή περιβαλλοντικά οφέλη σε τοπικό επίπεδο.
  4. Στις περιφέρειες συνοχής, η ΕΤΕπ θα διευκολύνει την πρόσβαση των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης στη χρηματοδότηση, χορηγώντας απευθείας δάνεια.
  5. Ο Όμιλος ΕΤΕπ θα προβεί σε ενδιάμεση αξιολόγηση του εγγράφου προσανατολισμού για τη συνοχή το 2023.

Η αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Lilyana Pavlova, η οποία είναι αρμόδια για την πολιτική συνοχής και τη χρηματοδότηση της συνοχής δήλωσε: «Μία από τις θεμελιώδεις αποστολές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι η αύξηση της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της υλοποίησης επενδύσεων στις φτωχότερες περιφέρειες και κοινότητές της. Το καθήκον αυτό υπηρετούμε με επιτυχία επί 60 και πλέον έτη. Η ΕΤΕπ, στο έγγραφο προσανατολισμού για τη συνοχή που καλύπτει τα επόμενα επτά έτη, παρουσιάζει μια σαφή νέα φιλοδοξία ώστε η δράση μας για τη συνοχή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας. Πρέπει κυρίως να μεριμνήσουμε ώστε κανένας πολίτης και καμία περιοχή να μην αποκλειστούν από τη μετάβαση της Ευρώπης προς μια σύγχρονη, χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ανθεκτική στο κλίμα και ψηφιακή οικονομία και κοινωνία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράπτη: Συνεργασία των ερευνητικών ινστιτούτων με την αγορά εργασίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της επέκτασης και ανακαίνισης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημοκρίτου, συνολικού προϋπολογισμού 48,33 εκατ. ευρώ, που συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Νέο παραγωγικό μοντέλο σημαίνει ισχυρή βιομηχανία

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε «η φαρμακευτική βιομηχανία είναι μια κατεξοχήν υπόθεση ενός κλάδου που παράγει, εξάγει, είναι ανταγωνιστικός και σε σημαντική άνοδο. Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας η συνολική στήριξη της βιομηχανίας».