ΓΔ: 2119.62 -0.38% Τζίρος: 90.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:56:41
Φώτο: Shutterstock

ΕτΕΠ: Αύξηση επενδύσεων 40% για Ελλάδα, αισιοδοξούν οι επιχειρήσεις

Όπως δείχνει έκθεση της ΕτΕΠ οι ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται έντονα στο διεθνές εμπόριο, ωστόσο συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω των τριβών της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται σημαντικά πιο αισιόδοξες για τις επενδυτικές τους προοπτικές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, με τις επενδύσεις να καταγράφουν αύξηση 40% σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Επενδύσεων του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις εκφράζουν υψηλή εμπιστοσύνη στο οικονομικό περιβάλλον, τις επιχειρηματικές προοπτικές, τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης και το πολιτικό-ρυθμιστικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ για την Ελλάδα ανήλθε σε 2,2 δισ. ευρώ το 2024, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια, την επιχειρηματική ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα σε φυσικές καταστροφές.

Τα βασικά συμπεράσματα για την Ελλάδα περιλαμβάνουν:

  • Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο δραστήριες στο διεθνές εμπόριο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (74% έναντι 63%) και έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πραγματοποιήσουν εισαγωγές από το εξωτερικό. Ωστόσο, εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά από τις διεθνείς εμπορικές αναταραχές, ακόμα και όταν οι ανησυχίες αυτές υποχωρούν στην υπόλοιπη ΕΕ.
  • Το 88% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει τριβές στην ενιαία αγορά της ΕΕ κατά την εξαγωγή προϊόντων εντός της Ένωσης, έναντι μόλις 60% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συνολικά.
  • Η γραφειοκρατία παραμένει πρόκληση: το 63% των ελληνικών επιχειρήσεων απασχολεί προσωπικό αποκλειστικά για τη διαχείριση διοικητικών απαιτήσεων, έναντι 86% στην ΕΕ.
  • Στους τομείς των κατασκευών και των υποδομών, καθώς και μεταξύ των ΜμΕ, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις απασχολεί πάνω από το 10% του εργατικού της δυναμικού αποκλειστικά για γραφειοκρατικούς λόγους.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και αισιοδοξία, παρά τις αβεβαιότητες της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, κ. Γιάννης Τσακίρης. «Ο Όμιλος ΕΤΕπ παραμένει προσηλωμένος στη στήριξη των επενδυτικών φιλοδοξιών της Ελλάδας, διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σε ένα ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον. Οι επενδύσεις μας επικεντρώνονται στη βιώσιμη ενέργεια, την επιχειρηματική καινοτομία και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή , στους βασικούς πυλώνες για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ελλάδας.»

Η πλήρης έκθεση για την Ελλάδα είναι διαθέσιμη εδώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο συζήτησε με Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Μακρόν τόνισε την ανάγκη η ειρήνη στην Ουκρανία να συνοδευτεί από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι και ευρωπαίους ηγέτες, ενόψει συνομιλιών με τον πρόεδρο Τραμπ στις ΗΠΑ.
Μαρκ Ρούτε πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Απόλυτη στήριξη ΗΠΑ σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη, δηλώνει ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Διαβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η πλήρης αμυντική ανεξαρτησία της ΕΕ δεν είναι απαραίτητη. Ζήτησε αυξημένες αμυντικές δαπάνες, αλλά πάντα σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία και Ισπανία αποδοκιμάζουν τις αμερικανικές ταξιδιωτικές κυρώσεις

Η Βρετανία και η Ισπανία επέκριναν τις αμερικανικές κυρώσεις σε πέντε Ευρωπαίους που στηρίζουν κανονισμούς για τις ψηφιακές πλατφόρμες, υπερασπιζόμενες την ελευθερία λόγου και την ανάγκη ασφαλέστερου διαδικτύου για όλους.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ υπερασπίζεται την ελευθερία έκφρασης

Η ΕΕ θα υπερασπιστεί την ελευθερία λόγου, τόνισε η φον ντερ Λάιεν, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις σε πέντε Ευρωπαίους. Ο Κόστα χαρακτήρισε τις κυρώσεις απαράδεκτες και διαβεβαίωσε πως η ΕΕ παραμένει ανυποχώρητη σε θέματα έκφρασης.
Σημαίες ΗΠΑ και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει κυρώσεις των ΗΠΑ σε αξιωματούχους

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις κυρώσεις και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε πέντε ευρωπαίους αξιωματούχους, ζητώντας εξηγήσεις και προειδοποιώντας για άμεση απάντηση.