ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: Shutterstock

Πάρτι εκατομμυρίων για τους πειρατές της συνδρομητικής τηλεόρασης

«Τρύπα» 150 εκατ. ευρώ αφήνει στα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων η πειρατεία της συνδρομητικής τηλεόρασης. Οι χρήστες φτάνουν τους 500.000, ενώ η διείσδυση της συνδρομητικής είναι μόνο 25%.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η διαδικτυακή πειρατεία στην Ελλάδα όπου σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, οι πειρατικές συνδέσεις όπου ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει αθλητικές διοργανώσεις και τηλεοπτικό περιεχόμενο φτάνουν τις 500.000.

Μια κατάσταση όπου τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο φτάνουν τα 20 εκατ. ευρώ ενώ για τις εταιρείες τηλεπικοιωνιών η χασούρα μπορεί να φτάνει και τα 150 εκατ. ευρώ, αν υπολογιστεί πως οι 500.000 πειρατικές συνδέσεις σε περίπτωση που ήταν νόμιμες θα απέδιδαν 25 ευρώ κάθε μήνα στους παρόχους. Εάν συνυπολογιστεί και το κόστος αγοράς του εξοπλισμού, τα διαφυγόντα εκτινάσσονται ακόμα υψηλότερα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα, για την καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων, η πρόσβαση ενός μέσου χρήστη του διαδικτύου στην ΕΕ σε πειρατικό περιεχόμενο ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 9,7 φορές τον μήνα, τιμή η οποία κυμάνθηκε από 26 φορές τον μήνα στη Λετονία και τη Λιθουανία και σε λιγότερες από 4 φορές τον μήνα στη Φινλανδία.

Στις αρχές της εβδομάδας, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνέλαβε δυο Έλληνες για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας κατ’ επάγγελμα και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία. Οι εμπλεκόμενοι μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών μέσων και εξοπλισμού παρείχαν σε τρίτους τη δυνατότητα θέασης συνδρομητικών καναλιών, χωρίς να καταβάλλεται η νόμιμη συνδρομή.

Ωστόσο οι ίδιοι λάμβαναν συνδρομή ύψους 10 ευρώ τον μήνα από τις 818 ενεργές συνδρομές που βρέθηκαν να υπάρχουν στον πίνακα διαχείρισης συνδρομητών που είχαν φτιάξει που περιείχε 1.465 εγγραφές χρηστών. Υπολογίζεται, ότι τα μηνιαία τους έσοδα ανέρχονταν τουλάχιστον στα 8.180 ευρώ, ενώ λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα ανανεώθηκε πριν έντεκα μήνες, το συνολικό όφελος ξεπερνά τα 89.980 ευρώ. Βάσει των στοιχείων αυτών και σύμφωνα με εκτίμηση υπαλλήλου της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (Ε.Π.Ο.Ε.), η ζημία για συγκεκριμένη συνδρομητική εταιρεία ανέρχεται στο ποσό των 314.930 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε πως το 2015 έκλεισε η μεγαλύτερη πειρατική ιστοσελίδα στη χώρα μας, με τον διαχειριστή της να συλλαμβάνεται. Το συγκεκριμένο site είχε προκαλέσει απώλειες εσόδων ύψους 230 εκατ. ευρώ, με τη σελίδα να ξαναβγαίνει αρκετές φορές στον αέρα. Σύμφωνα με την έκθεση ανοιχτού διαδικτύου της ΕΕΤΤ, το 2020 η ΕΕΤΤ σε συνεργασία με τους παρόχους μπλόκαρε την πρόσβαση σε 332 ιστότοπους λόγω παραβίασης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, έναντι 26 το 2019 και 38 το 2018.

Χαμηλή η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Χαρακτηριστικά το 2020, η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα μας έφτανε το 25% των νοικοκυριών με την διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να φτάνει το 11%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η πειρατεία αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες αυτής της υστέρησης.

Σε εκδήλωση της Nova για την παρουσίαση της νέας streaming πλατφόρμας ΕΟΝ, ο Π. Γεωργιόπουλος, αναφέροντας ότι «έχουμε ένα κοινό μέτωπο κατά της πειρατείας» και πως αποτελεί στόχο να διπλασιαστούν οι χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα τονίζοντας πως «θέλουμε να μεγαλώσει στη χώρα η βάση της συνδρομητικής τηλεόρασης. Υπάρχει μεγάλη διείσδυση, απλά δεν είναι έννομη. Θέλουμε να δώσουμε ένα κίνητρο στους πελάτες να αποκτήσουν μία καλή συνδρομητική τηλεόραση, πλουραλιστική, με καλό αποκλειστικό και σε προσιτές τιμές».

Αν συνυπολογιστούν και οι ξένες πλατφόρμες streaming που λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως το Netflix και η Apple TV, εκτιμάται πως οι χρήστες συνδρομητικής τηλεόρασης στη χώρα φτάνουν περίπου το 1,5 εκατ.. Ειδικότερα, στο α΄εξάμηνο του 2021 η Cosmote είχε 578.851 συνδρομητές ενώ η Nova στο τέλος του 2020 είχε 463.494 σε Ελλάδα και Κύπρο, με το Netflix να εκτιμάται πως διαθέτει 400.000 συνδρομητές στη χώρα αν και πολύ περισσότεροι έχουν δοκιμάσει τις υπηρεσίες του κατά καιρούς. Στην πλατφόρμα της Vodafone εκτιμάται πως είναι εγγεγραμμένοι περίπου 150.000 συνδρομητές και στη Wind Vision φτάνουν τους 80.000, ενώ αν προστεθούν και οι «πειρατές συνδρομητές» τότε το συνολικό ποσό συνδρομητών στην Ελλάδα φτάνουν τα 2 εκατ. περίπου.

Υπολογίστηκε πως το 2020 ο κύκλος εργασιών των παράνομων συνδρομητικών συνδέσεων πλησίασε τα 80 εκατ. ευρώ με τα χαμένα έσοδα να αποτελούν το «αγκάθι» στο πλευρό των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, με το φαινόμενο αυτό να «στερεί τη δυνατότητα υγιούς ανάπτυξης της αγοράς αυτής» όπως είχε αναφέρει τον Φεβρουάριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η κατάργηση των πειρατικών δικτύων θα μπορούσε να στρέψει το 75% των χρηστών που παρακολουθούν αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο και το 30% των χρηστών που παρακολουθούν γενικά περιεχόμενο να στραφούν σε νόμιμες συνδρομητικές συνδέσεις επιτρέποντας στην βιομηχανία να βγει κερδισμένη κατά 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tileorasi-tv-kanalia-leukes perioxes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έβαλε... γκολ η συνδρομητική τηλεόραση χάρη στο αθλητικό περιεχόμενο

Οι καλές επιδόσεις των ελληνικών ομάδων βοήθησαν τις εγχώριες πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης να ανεβάσουν τον αριθμό συνδρομητών. Πώς διαμορφώνονται τώρα οι συσχετισμοί στην αγορά.
tileorasi-tv-kanalia-leukes perioxes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «τσιμπήσουν» οι αρχές και τους χρήστες πειρατικής τηλεόρασης

Θα εντοπίζονται οι διευθύνσεις IP και θα στέλνονται «ραβασάκια» στα σπίτια για κλήση στον ανακριτή και επιβολή προστίμου. Μεγάλα «χτυπήματα» από την Αστυνομία σε κυκλώματα πειρατικής τηλεόρασης.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έρχεται ο νόμος για βαριές ποινές και σε χρήστες πειρατικής τηλεόρασης

Θέμα λίγου χρόνου η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, που καθυστέρησε λόγω ευρωεκλογών. Συνεχείς επιχειρήσεις κατά των δικτύων πειρατείας. Βρέθηκαν στο στόχαστρο μεταπωλητές αλλά και χρήστες.